În câteva săptămâni va veni decretul-lege regal în vigoare cu care, în premieră, se creează un contract de muncă temporară artistică care se adaptează nevoilor și specificului sectorului.

The Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, și cel al Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, au prezidat cea de-a treia ședință a Comisiei Interministeriale pentru elaborarea Statutului artistului, în care ministerele Muncii și Socialului Au participat și economia; Trezoreria și Funcția Publică; Educație și formare profesională; Preşedinţie, Relaţii cu Instanţele şi Memoria Democratică; și Universități.

Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, a făcut un bilanț al progreselor înregistrate în ultimele șase luni: „ Raportul cu privire la Statutul Artistului aprobat de Congresul Deputaților în septembrie 2018, a stabilit

masuri concrete si 17 recomandări generale Dintre aceste 302 măsuri, 57 sunt deja agreate cu ministerele competente sau la masa de negocieri”.

Iceta a fost pozitiv cu materializarea avansurilor: „Acum ramane cel mai important, ca masurile incep sa ajunga in instante. Si stim deja ca o vor face in curand”.

De asemenea, ministrul a subliniat importanța participării sectorului în definirea schimbărilor. „Grupurile de lucru au ținut 27 întâlniri la care au participat și asociații și reprezentanți ai sectorului. a facilitat munca de explicare, înțelegere și discutare a problemelor care erau puse pe masă”.

A treia ședință a La sediul Ministerului Incluziunii, Securității Sociale și Migrației s-a desfășurat Comisia Interministerială, care urmează să realizeze câteva dintre măsurile convenite cu Ministerul Culturii și Sportului în elaborarea Statutului Artistului.

Faceți pensionarea compatibilă
Astfel, Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației urmează să modifice Decretul Regal 57/2019 să lărgească și să clarifice cazurile în care este posibilă concilierea pensiei de pensie şi activitatea de creaţie artistică.

Obiectivul este de a încorporează nu numai creatorul, ci și interpretul sau interpretul, sau producătorii de înregistrări audiovizuale, de exemplu, inclusiv toate creațiile artistice care generează drepturi de proprietate intelectuală pentru activitatea pe care urmăresc să o reconcilieze.

Se va lua în considerare și compatibilitatea pentru beneficiarii de pensii necontributive.

Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, a subliniat că descurajarea pentru contractele pe termen foarte scurt nu va fi în vigoare pentru profesioniștii din domeniul culturii, deoarece aceștia desfășoară activități deosebit de intermitente. „Profesionistii din cultura vor fi scutiti de acest descurajant pe care l-am inclus in reforma muncii pentru contractele care dureaza mai putin de 30 zile”, a indicat acesta.

În plus, a subliniat că ministerul urmează să demareze o inițiativă foarte solicitată de către sector, cum ar fi crearea de unități de management în Securitatea Socială. „Vom avea profesioniști specializați în acest grup, precum și un serviciu de relații cu clienții care vizează aceștia, cu noi canale de comunicare, precum apelurile video, prin care se pot semna documente și se vor formaliza proceduri, printre alte servicii”, a explicat acesta. Escrivá a subliniat că Ministerul dorește să includă și o măsură pentru independenții din sectorul artistic: „Vom studia un contribuție redusă pentru profesioniștii din această grupă care au venituri foarte mici. Suntem conștienți de instabilitatea multor profesioniști și de incertitudinea pe care aceștia o pot avea de a plăti taxele fără să cunoască activitatea pe care o vor avea timp de o lună”.

În sfârșit, a reamintit de măsura luată în urmă cu câteva luni de minister pentru promovarea sectorului audiovizual, care simplifică procedurile de autorizare pentru audiovizualul străin. profesioniști să lucreze în Spania. „Vedem cum crește producția audiovizuală în Spania, cu efectele pe care aceasta le are și asupra profesioniștilor spanioli”, a conchis José Luis Escrivá.

Contract de munca artistic

Un alt dintre principalele progrese evidențiate în Comisie este revizuirea Decretului Regal 1435/1985, care reglementează raportul special de muncă al artiștilor din spectacolele publice, al cărui text se lucrează de către Ministerul Muncii și Economiei Sociale.Este un document care avansează decisiv în perfecţionarea reglementării juridico-muncă a artiştilor şi tehnicienilor, într-un proces foarte fructuos şi intens de comunicare şi schimb de idei. și propuneri ale Guvernului cu toți interlocutorii din sector pentru a avansa în îndeplinirea angajamentelor marcate de Avizul Subcomisiei a Congresului pentru Statutul Artistului.

Unele aspecte precum contractarea în sector și extinderea domeniului de aplicare a DR pentru a rezolva cele mai urgente solicitări ale sectorului și grupurile care o compun vor fi abordate mai rapid și imediat.

În acest fel, una dintre marile provocări ale Statutului Artist, întrucât este un regulament ajustat care garantează, în cadrul specialităților necesare, un contract pe perioadă nedeterminată artiștilor și tehnicienilor cu dăruire stabilă activității și reglementarea cu certitudini și garanții de contractare temporară.

Totodată, reforma abordează extinderea conceptului de „artişti în spectacole publice”, care devenise învechit din cauza noilor realităţi de expresie culturală care au apărut. în ultimele decenii. Astfel, această adaptare ține cont de noile modalități de realizare, producere și prezentare a sarcinilor artiștilor, care sunt exprimate în rețelele de socializare, formate de streaming, platforme video sau conținut online.

. Extindeți protecțiaReforma extinde, de asemenea, domeniul de aplicare a legea include nu numai persoanele care desfășoară activități artistice, ci și tehnicieni și asistenți în artele spectacolului, activitatea audiovizuală și muzică.

scopul este ca noul decret regal lege să intre în vigoare la 1 aprilie. Ulterior, reforma va fi completată de o propunere mai amplă care va afecta și alte aspecte ale reglementărilor care reglementează raportul special de muncă al artiștilor, în vederea respectării integrale a mandatelor din Raportul Subcomisiei Congresului Deputaților privind Statutul. al Artistului .

Textul final a fost îmbogățit cu contribuții din partea companiilor și reprezentanților lucrătorilor din sectorul cultural, după 00 întâlniri organizate de Ministerul Culturii și Sportului de la ultima ședință a Interministerialului Comisia din 17 în decembrie anul trecut.

Această măsură este promovată de Ministerul Muncii și Economiei Sociale și face parte din acordul de guvernare de coaliție.

Avansuri semnificative
La aproape opt luni după ce Consiliul de Miniștri a aprobat-o u constituție, cele șapte ministere care alcătuiesc Comisia au ajuns sau urmează să ajungă la înțelegeri cu privire la două treimi din măsurile reale cuprinse în raportul pe care Subcomisia pentru elaborarea unui Statut al Artistului Congresului Deputaților l-a aprobat în 2018.

Elaborarea Statutul Artistului este, de asemenea, una dintre reformele cuprinse în Componenta 17 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Pentru dezvoltarea acesteia, cele șapte ministere implicate sunt în dialog permanent cu sectoarele culturale. Ministerul Culturii și Sportului coordonează și promovează lucrarea. În acest scop, sa întâlnit deja cu regizori, scenariști, lucrători din domeniul audiovizualului, agenți de publicitate, ilustratori, sectorul benzii desenate, magie, sindicate de actori și actrițe, antreprenori de teatru, organizatori de festivaluri de muzică, oameni de afaceri și profesioniști ai circului, companii și companii de dans, cântăreți lirici. , lucrători de divertisment, torei, picadores și banderilleros sau artiști plastici.

Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul avanseaza in elaborarea Statutului artistului