Ministrul finlandez al Serviciilor Sociale, Hanna Sarkkinen, și consilierul Meritxell Serret, după întâlnirea de la Helsinki. Foto: Albert Cadanet/ACNMinistrul Afacerilor Externe și al Uniunii Europene, Meritxell Serret și Aleus-a întâlnit miercuri cu ministrul serviciilor sociale și sănătății din Finlanda, Hanna Sarkinen, în Helsinki. Aceasta este prima întâlnire pe care Serret a avut-o în cadrul călătoriei sale în Finlanda, unde a călătorit pentru a ține întâlniri de lucru cu diverși reprezentanți instituționali. Serret și Sarkkinen s-au întâlnit bilateral înainte de prezentarea planului pilot catalan de venit de bază universal care a avut loc în capitala Finlandei și au împărtășit bune practici în acest domeniu. Finlanda a fost prima țară care a desfășurat un experiment de pionierat privind venitul de bază universal între 2017 și 2019, cu rezultate pozitive în impactul asupra pieței muncii, precum și în bunăstarea beneficiarilor săi, care au inspirat inițiative ulterior. Evenimentul a avut loc la sediul KELA, agenția finlandeză de securitate socială, care a fost de fapt agenția guvernamentală responsabilă cu desfășurarea experimentului în țară. La eveniment au participat atât consilierul, cât și ministrul.

În discursul său de încheiere, ministrul a subliniat angajamentul Guvernului față de planul pilot catalan, care și-a găsit o referință în Finlanda. „Finlanda a condus drumul, acum este rândul Cataloniei”, a explicat Serret, care a calificat țara nordică „ca un model” și „o democrație deplină pe care o admirăm”. Cu exemplul experiențelor de venit de bază atât în ​​Finlanda, cât și în Catalonia, ministrul a subliniat că „în ambele țări concentrăm politicile pe îmbunătățirea vieții oamenilor” cu scopul de a crea ”societăţi mai echitabile şi mai egalitare”. Serret a amintit, de asemenea, că planul pilot catalan va fi cel mai mare experiment european de venit de bază universal și că trăsătura sa distinctivă este universalitatea. La rândul ei, ministrul Sarkkinen i-a transmis ministrului că planul pilot catalan este necesar pentru buna funcționare a statului bunăstării și este convinsă că experiența „ne va aduce să învățăm despre munca noastră” în Finlanda.

Pentru Serret, cele două țări împărtășesc și nevoia de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetățenii lor și a dat asigurări că Catalonia „vrea să ajute Europa să găsească soluții la provocările globale”, precum criza climatică și criza energetică. În acest sens, șeful Acțiunii Externe și Uniunea Europeană a evidențiat zonele de interes comun dintre Catalonia și Finlanda și a transferat „dorința Guvernului de a consolida relațiile cu Finlanda și alte țări nordice”. În această sarcină, Serret a ținut să evidențieze activitatea Delegației Guvernului Nordic și Baltic, condusă de delegat Montserrat Riba.

Planul pilot catalan de venit de bază universal

Planul pilot de venit de bază universal al Cataloniei este unul dintre cele mai relevante proiecte ale legislativului și are ca scop să îndrepte Catalonia către un model de stat al bunăstării mai garantat și mai universal. Pe parcursul celor doi ani de durată a planului pilot, participanții vor primi o plată lunară de 800 de euro pe adult și 300 de euro pe copil sub 18 ani. În total, aproximativ 5.000 de persoane vor primi Venitul Universal de Bază: 2.500 vor fi aleși aleatoriu din toate adresele din Catalonia, iar restul de 2.500 vor corespunde populației a două municipalități specifice.

La evenimentul de la Helsinki, șeful Biroul Planului Pilot de Implementare a Venitului Universal de Bază, Sergi Raventósa explicat experiența catalană într-o conferință sub titlul „Cel mai mare proiect pilot pentru venitul de bază universal din Europa – cazul catalan”. Raventós a subliniat că proiectul Guvernului „prezintă caracteristici atât în ​​design, cât și în elementele sale cheie care îl fac deosebit de inovator și diferit de majoritatea planurilor pilot care au fost realizate până acum”. „Pe parcursul a 24 de luni, 5.000 de persoane vor primi un transfer monetar individual lunar, în special 800 de euro per adult și 300 de euro pe minor”, a precizat el și a adăugat că „va fi aproape universal, deoarece toată lumea îl va putea primi, cu excepția celor mai bogați 10% sau a celor mai bogați depuneri de impozit pe proprietate”.

Acest design, a remarcat Raventós, a fost adoptat de „să poată evalua două aspecte fundamentale ale venitului de bază universal: universalitatea și caracteristica sa de bază”, deoarece alte planuri pilot s-au concentrat pe „un anumit grup social sau un ansamblu de persoane care îndeplinesc anumite cerinţe”. Planul pilot va consta, pe de o parte, în alegerea a o mie de locuințe selectate aleatoriu din toată Catalonia, unde toți cei care locuiesc acolo vor primi alocația bănească, și într-o mie de locuințe în aproximativ două municipii în care toată populația ( cu excepția primelor 10% din venituri) vor primi alocația bănească, pe de altă parte. Raventós speră să vadă rezultate în condițiile de viață, educație, sănătate, angajare, situație financiară, relații de gen, bunăstare și autonomie, utilizarea serviciilor publice și private, țesătura comunitară, inegalități și valori și atitudini ale perceptorilor.

Prezentarea planului pilot catalan a dat startul ordinii de zi a ministrului Meritxell Serret are până mâine la Helsinki, unde va ține întâlniri de lucru cu reprezentanți ai diferitelor instituții finlandeze. Reprezentantul Guvernului în țările nordice și baltice, Montserrat Riba, însoțește consilierul în vizită. Călătoria în Finlanda este a cincea călătorie a lui Serret în afara Spaniei de la preluarea mandatului în octombrie anul trecut și face parte din strategia de consolidare a reputației guvernului în străinătate și de a-l construi ca partener de încredere al Uniunii Europene.

sursă: Consilierul Serret împărtășește ministrului finlandez Hanna Sarkkinen planul pilot catalan pentru venitul de bază universal: „Finlanda a deschis calea, acum este rândul Cataloniei”