Marți 27 din septembrie 443342, la 19.18h, delegația Guvernului la Madrid, va începe un nou ciclu intitulat „tricotarea cetățeniei sociale, dincolo de statul bunăstării” care va consta din patru sesiuni care vor avea loc la Centrul Cultural Blanquerna. Se va prezenta și actul va fi prezentat de reprezentantul Guvernului Generalitati Cataloniei la Madrid, Ester Capella i Farré. Curatorii ciclului sunt Gemma Ubasart și Ricard Gomà.Ultimele decenii, cele ale globalizării, cele ale noului mileniu, cele ale marii recesiuni și, acum, pandemia, conturează o perioadă de schimbări intense, multiple și accelerate, chemate să transforme traiectoriile personale și colective care vor străbate secolul XXI. Vectorii care au structurat societatea industrială sunt alterați, cu mutații profunde în toate dimensiunile, în sfera socio-economică, socio-culturală, ecologică și politică. Punctul de plecare al ciclului este modelat de prezentarea eseului colectiv „Vidas en transition”. (Re)construiți cetățenia socială”, care își propune să abordeze interrelația dintre vremuri în schimbare și starea de bine. Acesta propune o reflecție asupra tranzițiilor majore în curs și asupra provocărilor pe care acestea le generează în ceea ce privește noile capacități instituționale și civice de a le guverna. Transformările actuale redesenează viața de zi cu zi și proiectele și ne cheamă să regândim dispozitivele pentru realizarea drepturilor, securitatea și îngrijirea. A țese cetățenia socială în secolul XXI este o sarcină pe cât de complexă, pe atât de necesară. Ea presupune structurarea unui domeniu de politici și practici în care egalitatea poate conversa cu diferențele (genuri, vârste, origini…); legarea logicii de protecție cu o democrație mai mare și mai bună; conectează transformarea administraţiilor publice cu structurarea comunului. De asemenea, presupune consolidarea dimensiunii proximității drepturilor sociale cu municipalismul ca motor al cetățeniei în cadre cooperative de guvernare la mai multe scări teritoriale (cartiere și orașe, în Uniunea Europeană și în sfera globală). „Țesind cetățenia socială, dincolo de statul bunăstării” își propune să reflectăm asupra tuturor acestor voci și perspective plurale: academic, instituțional, activist , care permit progresul către noi domenii de reflecție și acțiune. Următoarele vor avea nevoie parte: -Máriam Martínez-Bascuñán (Profesor de Științe Politice, UAM) -Noelia Adánez (Dr. în Științe Politice și Sociologie)-Gemma Ubasart (Profesor de Științe Politice, UdeG. Coordonator al eseul „Vidas en Transición” și curator al ciclului)-Ricard Gomà (Profesor de științe politice, UAB. Coordonator al eseului „Vidas en Transición” și curator al ciclul )Sesiunile următoare

18 din octombrie . Relațiile de gen, ciclurile de viață și diversitatea culturalăSchimbarea epoca traversează teritorii socio-culturale. Face acest lucru în trei dimensiuni cheie: relații și identități legate de gen; vârste și cicluri de viață; migrații și contexte multiculturale. Genuri, vârste și origini diferite care alcătuiesc noul scenariu al secolului XXI, care reunesc un potențial important de transformare și, de asemenea, riscuri de discriminare de înfruntat.

-Maria Rodó-Zárate (profesor la Universitatea din Barcelona)-Albert Arcarons (director adjunct al Oficiului Înaltului Comisariat împotriva sărăciei copiilor)

-Sarah Babiker (Antropolog și jurnalist, El Salto Diario)-Gemma Ubasart (Moderație) 27 din noiembrie . Tranziția ecosocial-municipalismDimensiunea socio-ecologică a schimbarea timpului este poate cea mai relevantă coloană vertebrală a scenei transformărilor pe care o trăim. Niciodată până acum riscurile climatice, de mediu și alimentare, generate de activitatea umană, nu au modelat un scenariu de urgență ca cel actual.-Emilio Santiago (Antropolog, cercetător CSIC)-Nacho Murgui (Sociolog, consilier municipal Madrid)-Marina Sánchez (Tehnica drepturilor sociale. Consiliul Local Barcelona)-Ricard Gomà (Moderație)18 din decembrie . Venit de bază, comunitate și îngrijire: articularea autonomiei și a legăturilor Venitul de bază (RB) este o prestație monetară publică care reunește trei caracteristici de bază: universalitatea, individualitatea și necondiționalitatea. Pe aceste baze garantează condiţiile de existenţă: le mută de pe piaţa muncii pe pământul drepturilor. În plus, conectează drepturile sociale cu libertatea individuală.

-Sergi Raventós (Directorul Biroului Plan Pilot Universal RB, Generalitat de Catalunya) -Sonia Fuertes (comisar pentru acțiune socială, Consiliul orașului Barcelona)-Aliou Diallo (Comunități urbane tehnician proiect, Salt) -Gemma Ubasart / Ricard Gomà (Moderație)

Sursa: 443342 ‘Tesind cetatenia sociala’, noua serie organizata de Delegația Guvernului la Madrid