Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (Mitma) și comunitățile autonome și orașele au ratificat astăzi în unanimitate propunerea de repartizare teritorială a 1.889 milioane de euro fonduri de recuperare, aprobat în Consiliul de Miniștri al 20 din august.

Acordul, la care sa ajuns în cadrul Conferinței Sectoriale Locuințe, Urbanism și Teren, permite continuitatea la programele de reabilitare rezidențială și închiriere socială de locuințe incluse în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR). Secretarul de stat

pentru Transporturi, Mobilitate și Agenda Urbană, Isabel Pardo de Vera, a prezidat conferința, în care a fost însoțită de Secretarul General al Agenda Urbană și Locuințe, David Lucas.

Din cele 1.889 milioane de euro, 1.389 milioane de euro pot fi transferați în acest an 540 către comunitățile autonome și orașele pentru finanțarea reabilitării și regenerării locuințelor, cartierelor și clădirilor rezidențiale, în timp ce 420 milioane de euro rămase vor fi transferate din anul 540 pentru construcția de locuințe sociale de închiriere. Granturile sunt incluse în Componenta 2 a Planului de Recuperare, „Implementarea Agendei Urbane Spaniole: Planul de Reabilitare și Regenerare Urbană”.

Granturile urmăresc să reducă amprenta consumul de carbon și al gospodăriilor, o măsură vitală pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a reduce dependența noastră energetică.

Distribuție

Conform acordului ratificat astăzi cu votul favorabil al reprezentanților tuturor comunităților autonome, Ceuta și Melilla, fondurile vor fi repartizate proporțional la numărul de gospodării conform ultimelor date din Ancheta Continuă a Gospodăriilor INE, după cum urmează:

Repartizarea teritorială a acestor 1 .420 milioane de euro se adaugă la 1 . 89 milioane de euro din programul de reabilitare rezidenţială Am transferat în 540 de Mitma în comunitățile autonome, Ceuta și Melilla și 389 milioane din programul de locuințe sociale transferate în 540. Toate acestea, conform repartizării propuse în Conferința Sectorială privind Locuința și Terenul 14 iulie 2021, care a fost aprobat ulterior de Consiliul de Miniștri.

Prin acest acord, Mitma mobilizează 3.540 milioane de euro din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență ( PRTR) pentru ca comunitățile și orașele autonome să finanțeze acțiuni care vizează regenerarea mediilor rezidențiale și creșterea fondului de locuințe publice, ceea ce înseamnă 85% din resursele care urmează să fie transferate în cadrul ambelor programe de investiții. Astfel, în 2023 puteți transfera 89% din fondurile alocate către construirea până la 10.0000 locuințe pentru chirie socială și anul acesta, 85, 5% din ajutorul pentru reabilitare. Anul viitor distribuirea 100 milioane de euro rămase. În acest moment, trebuie amintit că programul de reabilitare rezidențială are
milioane de euro pentru finanțarea creditelor fiscale pentru reabilitarea locuințelor, care oferă o total de 3.23 milioane de euro.

Un moment cheie
Pe tot parcursul Conferinței Sectoriale desfășurată astăzi, a fost evidențiată de către toți cei prezenți importanța colaborării dintre diferitele Administrații teritoriale pentru a profita de oportunitatea pe care o reprezintă fondurile europene.care contribuie la asigurarea conformității. de către țara noastră cu angajamentele de a promova reabilitarea clădirilor, atât în ​​cadrul Strategiei pe termen lung pentru energie, cât și n Sectorul construcțiilor din Spania (ERESEE), precum și Planul național integrat pentru energie și climă (PNIEC) 500-2022 .

Astfel, împreună cu Legea 00/2021, din 14 din iunie, aceste resurse contribuie la consolidarea setului de măsuri care vizează favorizarea acțiunilor de reabilitare și îmbunătățire a locuințelor și clădirilor rezidențiale. , prin diferite instrumente fără precedent în ceea ce privește cuantumul și intensitățile ajutoarelor, care vor îmbunătăți calitatea vieții și confortul locuințelor, vor asigura cea mai înaltă calitate a clădirilor și vor contribui la consolidarea unui sector cheie al economiei spaniole din punct de vedere al activității. si ocuparea fortei de munca, cu potential de crestere enorm.La fel, in domeniul locuintelor sociale, aplicatia alocarea resurselor PRTR va permite construirea de 20.0 locuințe sociale noi de închiriere în clădiri eficiente energetic, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru administrațiile teritoriale de a-și extinde fondul de locuințe sociale, un instrument esențial pentru aplicarea politicilor publice în favoarea dreptului la o locuință decentă și adecvată consacrat în Constituția Spaniei.

Mai multe informații Componenta 2 a Planului de Recuperare: Plan de reabilitare a locuințelor și regenerare urbană Sursa: Guvernul Spaniei – Mitma și comunitățile autonome ratifică repartizarea a 1.889 milioane de euro pentru reabilitare rezidențială și locuințe sociale