Ministrul a recunoscut aproximativ 2.700 Spanioli dedicați cooperării pentru dezvoltare în străinătate și care contribuie ca cooperarea spaniolă să fie plurală, diversificată și respectat de partenerii noștri.

A lbare, care a început ziua dedicată pentru a ajuta lucrătorii care a avut loc cu diferite evenimente la Agenția Spaniolă pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (AECID), a profitat de primele sale cuvinte pentru a-i aminti lucrătorului umanitar María Hernández că cu câteva minute înainte a primit o decorație postumă după ce fusese asasinată în Etiopia. „Această pierdere evidențiază, încă o dată, condițiile extreme și nesigure cu care se confruntă lucrătorii umanitari spanioli”, și-a amintit el.

. E În acest sens, a explicat că noua Lege a cooperării promovată de Guvern urmărește recunoașterea lucrătorilor umanitari. prin carierele lor profesionale demne, înțelegând că „ei sunt cei care fac posibile proiecte și îmbunătățesc viața oamenilor, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în sprijinul constant pentru munca lor”, a spus el .

Ministrul a felicitat Ziua Cooperatorului, care se sărbătorește în fiecare 8 septembrie de când 2006 și care a fost adoptată coincizând cu semnarea Declarației Mileniului Națiunilor Unite, căreia i-a exprimat recunoștința și respectul pentru munca neprețuită desfășurată de oameni cooperanți, care își dedică timpul și abilități pentru realizarea unei lumi mai echitabile pentru toți d infuzand in acelasi timp valorile pe care le reprezinta in lupta pentru eradicarea saraciei.

Mai multe femeiAlbares a ținut să aducă un omagiu acestui grup în care cel mai frecvent profil este cel al unei femei mai în vârstă de 35 ani, vârsta care este egală sau mai mare decât 42% din cazuri. De fapt, femeile care sunt dedicate cooperării o depășesc pe cea a bărbaților constituind 30% din totalul celor 2.171 spanioli care sunt în prezent proeminenti în străinătate dedicându-se profesional cooperării internaționale pentru dezvoltare și acțiuni umanitare.

Potrivit studiului realizat anual de AECID, de pe lângă Ministerul de Externe Afaceri, Uniunea Europeană și Cooperare, prin Secretarul de Stat pentru Cooperare Internațională, cel mai mare grup provine din Comunitatea Madrid (22% din total), urmată de Andaluzia (13%), Catalonia (12%), Castilla y León (9 %) și Țara Bascilor ( 7%). În prezent, Spania are lucrători străini strămutați din toate comunitățile autonome, precum și din orașele autonome Ceuta și Melilla.

Prezent în țăriCooperatorii spanioli lucrează în 141 țări din întreaga lume. 34% își dezvoltă activitatea în Africa Subsahariană în timp ce restul este distribuit inegal: a 19% are sediul în America de Sud, 13% în America Centrală și Caraibe, 6% în Asia și Pacific, Maghreb și Orientul Mijlociu și Apropiat și 1% în Europa. Țările care se remarcă ca număr de cooperatori pe teritoriul lor sunt Mozambic cu un total de 179 Ajutor spanioli care lucrează chiar acum acolo, Bolivia cu 171, Honduras cu 171, Columbia cu 141 și Republica Democrată Congo, care are prezența 97 Cooperatori spanioli.

Conform raportului, realizat în colaborare cu Ambasadele și Unitățile Cooper Spaniol în străinătate, 34% dintre spanioli dedicat cooperării pentru dezvoltare în țările care primesc Asistență Oficială pentru Dezvoltare (AOD) lucrează sub coordonarea Organizațiilor Neguvernamentale de Dezvoltare (ONG-uri). Al doilea grup majoritar (20% ) este constituit din personal religios, în timp ce un 30% lucrează pentru organizații internaționale dedicate cooperării. 7% din personalul spaniol repartizat pe teren lucrează pentru AECID. Restul de 7% lucrează pentru diferite organizații în același timp sau nu a fost posibilă definirea funcției lor.

Poster Ziua Cooperantei.

Sursa: Guvernul Spaniei – Albares îi felicită pe cooperatori pentru contribuția la cooperarea spaniolă, plurală, diversă și respectată în întreaga lume 080922