După o lovitura de stat eșuată din luna iulie, în Turcia, Statele Unite a transferat în România elementele nucleare depozitate la baza aeriană de la Incirlik”. Știrea publicată de publicația electronică EurActiv a provocat o reacție în lanț la București. Scandal politic fără precedent? Un episod al războiului purtat de o putere regională? O simplă furtună într-un pahar cu apă?

În cele din urmă, prea puțin contează. Cert este că politicieni, militari, jurnaliști și analiști de tot felul au profitat de ocazie ca să se încaiere într-o dezbatere interminabilă despre suveranitatea națională și securitatea țării carpatice, transformată – după vizita președintelui Erdogan în Rusia – într-un bastion atlantic al regiunii.

Adevărul este că idea de a depozita focoase nucleare pe pământ românesc nu pare să fie pe placul locuitorilor. Și pe bună dreptate! În timpul apartenenței la Pactul de la Varșovia – grupare strategică a țărilor din Estul Europei, condusă de Moscova – România a refuzat să primească instalații din sistemul balistic sovietic. Bucureștiul semnase și ratificase Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP), care interzice staționarea armelor atomice pe teritoriul statelor semnatare. Mai mult, s-ar putea vorbi de o violare flagrantă a TNP în cazul aliaților NATO?

Merită să ne întoarcem la sursă, la informația publicată de EurActiv, un portal specializat în știri și opinii despre UE și Alianța Atlantică. Redactorii săi obișnuiesc să citeze surse credibile, atât comunitare cât și americane. În majoritatea cazurilor, veridicitatea informației este garantată de acțiunile instituționale de la Bruxelles sau de măsurile adoptate de guvernele Uniunii Europene.

În cazul artefactelor nucleare de la Incirlik, autorii știrii susțin că au fost consultate două surse diferite care confirmă versiunea: SUA mută o parte din arsenalul atomic e la baza turcă, mai precis, bombe de hidrogen B61, la instalațiile noi de la Deveselu, care găzduiesc una dintre verigile cheie ale scutului antirachetă.

Pentru strategii români, știrea face parte dintr-o manipulare grosolană, bazată pe o minciună uriașă. Deveselu nu are capacitatea suficientă pentru un astfel de transfer. În mod obișnuit, armele nucleare necesită instalații speciale cu ziduri de o anumită grosime și instalații de aer condiționat, iar baza militară din România nu deține spațiul necesar.

O altă opțiune ar putea fi aeroportul Constanța care, astăzi, nu are infrastructura adecvată. Nici nu mai e nevoie să spunem că localnicii nu au observat manevre neobișnuite.

Atât Ministerul de Apărare precum și purtătorul de cuvânt al guvernului dezmint în mod categoric informațiile publicate de EurActiv. Sunt simple speculații, spun oficialii, dintr-o campanie de destabilizare derulată la nivel internațional și orchestrată ca să accelereze deteriorarea imaginii României. Cu toate acestea, românii își amintesc că în cazul închisorilor secrete ale CIA, guvernul de la București a fost incapabil să ofere o versiune credibilă și coerentă. Opinia publică așteaptă și acum o explicație.

SUA este conștientă de faptul că a pierdut controlul Turciei, țara trecând în altă tabără, aflată sub influența Rusiei, după cum afirmă jurnalistul Georgui Gotev, unul dintre autorii reportajului, care susține că afacerea armelor nucleare ar putea să devină irelevantă în comparație cu schimbările geostrategice spectaculoase care se anunță în sud-estul european și în Caucaz.

În orice caz ar fi bine să ne amintim de secretismul care învăluie;te activitățile militare și pe cele ale serviciilor de informații americane în regiune. Un exemplu: presupusul personal civil sau militar de la baza aeriană NATO de la Incirlik nu a avut niciodată acces la instalațiile ultrasecrete (nucleare), pazite constant de gardienii transatlantici.

Răspunsurile privind necunoscuta de la Deveselu ar trebui căutate așadar la… Washington.