Cabinetul premierului spaniol a lansat, de curând, o dezbatere care a incendiat toată scena politică spaniolă şi a provocat o reacţie de opunere totală din partea opiniei publice: amânarea pensionării cu 2 ani. În perioada următoare, guvernul va propune Parlamentului o reformă a sistemului de pensii, astfel încât vârsta de pensionare să se modifice de la 65 de ani, limita actuală, la 67 de ani, până în 2013.

Cu toate că, până de curând, guvernanţii susţineau că sistemul de pensii este solid şi rezerva fondului de pensii se bucură „de sănătate„, ajungând la 60 de miliarde de euro, se consideră necesar acum, implementarea unei reforme care să asigure pregătirea sistemului pentru viitoarele generaţii de pensionari dată fiind creşterea speranţei de viaţă a populaţiei.

Proiectul de lege care va fi prezentat prevede prelungirea treptată a vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, cu câte două luni pe an. Vicepremierul Maria Teresa Fernandez de la Vega a declarat că reforma nu-i afectează pe actualii pensionari şi că alte ţări europene, precum Germania şi Olanda, au promovat acelaşi sistem de pensii. Urmează ca parlamentul să ia în discuţie propunerea guvernului şi apoi să treacă prin procedura obligatorie până să devină lege.

Până acum nici o forţă politică din opoziţie nu şi-a exprimat acordul cu această idee a guvernului Zapatero care a pierdut şi sprijinul aliaţilor de stânga Izquierda Unida.