La eveniment, ea a fost însoțită de directorul general al OIM, Guy Ryder, care a lăudat angajamentul Spaniei față de organizație și a subliniat nivelul de cooperare dintre părți. În plus, a apreciat munca vicepreședintelui Díaz, care a reluat ratificările după mai bine de un deceniu de paralizie, precum și impulsul puternic pe care l-a dat dialogului social în țara sa și efectele pe care le are reforma muncii, rod al acestui consens tripartit.

Spania, în fruntea convențiilor OIMSpania devine astfel țara care a ratificat cele mai multe instrumente internaționale ale OIM. Până în prezent sunt deja acorduri semnate cu această agenție ONU dedicată drepturilor muncii și justiției sociale și care reunește guverne, angajatori și lucrători din 187 Statele membre.

As a explicat vicepreședintele, nu este vorba de ratificarea acordurilor, ci de stingerea datoriilor istorice și de demonstrarea angajamentului Spaniei „față de justiția socială și demnitatea muncitorilor”. Díaz a asigurat că va continua acest angajament în curând odată cu ratificarea Acordului 133 privind munca în pescuit și Convenția 189 privind munca decentă pentru lucrătorii casnici.

Ryder a reamintit că Spania a avut o perioadă lungă de la 11 ani în care nu fusese ratificat niciun acord și datorită vicepreședintelui au fost reluate. „Cu aceste două ratificări de astăzi, punem capăt acestei anomalii și ne reînnoim angajamentul față de perspectiva globală pe care trebuie să o aibă întotdeauna transformările curajoase și ambițioase, inclusiv în lumea socială și a muncii”, a subliniat Díaz.

Acord 11Acord 14 privind munca la domiciliu, adoptat în 1996, stabilește reglementări pentru îmbunătățirea condițiilor lucrătorilor la domiciliu. În Spania, va intra în vigoare la douăsprezece luni de la data la care a fost înregistrată ratificarea.

Acest acord, a subliniat ministrul, „ întruchipează egalitatea dintre muncitorii la domiciliu și restul salariaților, fără ca locul unde se prestează munca să implice discriminare în exercitarea drepturilor fundamentale ale muncii”. „Viitorul este aici, trebuie să ne adaptăm și munca la distanță trebuie să fie întotdeauna o garanție a libertății și oportunităților pentru oamenii care lucrează”, a insistat Díaz. Acord 177Acord 189 privind violența și hărțuirea a fost adoptată de OIM în 1996 și are ca obiectiv explicit eradicarea violenței și hărțuirii „în lumea muncii”, termen larg care cuprinde situații și grupuri care depășesc relația n muncă.

Díaz a subliniat că acest acord oferă, pentru prima dată la nivel internațional, protecție împotriva violenței și hărțuirii în lumea muncii care Este transversal și cu perspectivă de gen. „În acest fel, ne îndreptăm către o lume a muncii mai diversă, incluzivă și feministă, în care securitatea este un drept pentru toată lumea”, a subliniat ea. Ratificarea Convenției avansează 11Acord 189 privind lucrătorii domestici a fost aprobat de Consiliul de Miniștri în aprilie și trimis la Cortes Generales. Procesul de ratificare este estimat să dureze câteva luni și după vară totul ar putea fi gata pentru a fi depus la Geneva, la fel ca Convenția 188 de muncă în pescuit, care are deja avizul Legislativului.

Ministrul a anunțat că Guvernul lucrează deja la adaptările de reglementare pe care acest instrument internațional le cere la nivelul ocupării forței de muncă și securității sociale. Ratificarea acestor convenții este o reflectare a angajamentului țării față de OIM, dar mai ales față de necesitatea de a aborda provocările globale dintr-o perspectivă globală. „Pe calea drepturilor muncii, niciun grup sau persoană nu poate fi lăsată în urmă”, a insistat Díaz

Mai multe informații Yolanda Díaz și directorul OIM prezintă ghidul pentru includerea persoanelor LGBTIQ+ în lumea muncii Etichete: Economie Angajare Violență de gen // 250522 Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz semnează ratificarea acordurilor privind munca la domiciliu, violența și hărțuirea