Vicepreședintele a făcut aceste declarații la prezentarea Manifestului Economiei Sociale, text care reunește ideile reprezentanților de top a acestui model economic, care acordă prioritate oamenilor și scopului social al entității față de capital.

Economia socială generează 7% din PIB-ul Galicia Economia Socială, a subliniat vicepreședintele, oferă „un răspuns solid, cuprinzător și coeziv la întrebările complexe pe care ni le punem zilnic, precum munca decent, durabilitate, criza demografică, urgența de mediu, provocarea îngrijirii și schimbarea pe care digitalizarea a adus-o în viața noastră”.

În Galicia, Social Economia generează 7% din PIB-ul comunității și este formată din 7.300 entități, inclusiv cooperative agroalimentare, zootehnice, culturale, de locuințe, asociații de pescari, societăți de muncă ales, firme de inserare, centre speciale de ocupare, mutuale, asociatii si fundatii. O întreagă rețea de entități care reușesc să îmbine „inovația, eficiența economică și responsabilitatea socială”, a subliniat ministrul.

EL PERTE va profesionaliza sănătatea și dependențăDíaz a optat pentru internaționalizarea acestor companii și pentru încorporarea digitizării în toate procesele și pentru aceasta consideră că Proiectul Strategic pentru Redresare și Transformare Economică (PERTE) ) din Economia Socială și de Îngrijire, pe care Guvernul tocmai l-a aprobat la propunerea Ministerului Muncii și care va fi desfășurat 808 milioane de euro în investiții.

„Nu cred că nicăieri ca în Galicia, vor fi mai bine înțelese și aplicate liniile directoare ale acestui PERTE, ceea ce va profesionaliza sectorul sănătății și al dependenței, într-un adevărat răspuns activ la îmbătrânire și depopulare”, a declarat Díaz.

Despre 25.0 persoane din Galicia lucrează în economia socială, cifră care va crește odată cu investițiile.

Deși mulți oricând imaginea lumii rurale este asociată cu depopularea, PERTE, care a fost aprobat și este unic în Europa, se angajează să schimbe radical această percepție: urmărește să ancoreze populația, să promoveze durabilitatea și să îmbunătățească oferta socială și educațională. servicii, promovând și educația și formarea digitală.

PERTE de îngrijire oferă coeziune socială și teritorială Pe aceeași linie se află și vectorii de îngrijire PERTE, adaptându-se la cerințele oamenilor, profesionalizând sectorul. „Întotdeauna, ministrul a insistat, cu o perspectivă de coeziune socială și teritorială, încurajând dialogul intergenerațional și cu o perspectivă de gen.”

Valori și principii care guvernează Economia Socială sunt cele care sunt incluse în Manifestul prezentat astăzi la Santiago, care anul acesta găzduiește Capitala Economiei Sociale.

Este o lucrare colectivă , a explicat vicepreședintele, care are și unicitatea că fiecare dintre principiile care definesc Economia Socială a fost elaborat de organizații reprezentative ale sectorului, pe baza experienței diferitelor companii, demonstrând că teoria și practica pot și trebuie să meargă mână în mână. .mâna.În act, ministrul a fost însoțit de directorul general al Autonomiei, Economie Socială și Responsabilitate Socială Corporativă, Maravillas Espín, precum și în calitate de primar al orașului Santiago, Xosé Antonio Sánchez Bugallo și alți reprezentanți locali.

Istoria economiei sociale din GaliciaDe asemenea, ministrul a distins activitatea a două personalități istorice ale economiei sociale din Galicia : pionierul cooperativismului José Montes, legat de zeci de ani de cooperativa zootehnică, precum și președintele Asociației de Afaceri din Galicia a Centrelor Speciale de Profit (CEGASAL), José Antonio Vázquez.

Un birou SEPE în FerrolÎn timpul vizitei în Galiția, ministrul a anunțat și noi facilități ale Serviciului Public de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă (SEPE) în Ferrol.Acesta este biroul 500 al SEPE care, pe lângă serviciul său obișnuit, va sprijini toate oficiile serviciului public de ocupare a forței de muncă de pe întreg teritoriul statului.

Vizită la ClunLa finalul acestei prezentări, ministrul s-a deplasat la facilități al Cooperativelor Unite de Lactate (Clun), unde a vorbit cu femei care conduc ferme zootehnice și care reprezintă și cooperativa agroalimentară.

Ministrul a localizat această cooperativă, care are peste 3.500 parteneri, ca exemplu despre cum Acest lucru Modelul de afaceri presupune o dezvoltare teritorială care să permită oamenilor care se dedică agriculturii și creșterii animalelor să trăiască cu demnitate din munca lor, să creeze bogăție în timp ce îngrijesc un spațiu natural. „Este un model de afaceri și cooperare. Aici vedem cum mai multă democrație și mai mult atașament față de teritoriu înseamnă mai multă democrație. Acest efort comun te face mai puternic”, a asigurat ministrul.

Vicepreședintele II și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, în timpul discursului său la eveniment.

Mai multe informații PERTE de economie socială și îngrijire Site-ul Web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Economie Plan de recuperare, transformare și reziliență VA ROG Plan de recuperare Provocare demografică // 808 Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz: economia socială din Galicia va răspunde depopulării și va profesionaliza sectoarele de sănătate și dependență