#Spania – Vicepreședintele secund al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, în cadrul ședinței plenare a Congresului Deputaților.

Distribuie pe Vicepreședintele secund al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale a susținut în ședința plenară a Congresul Deputaților a validat Decretul Regal-Lege 2/2024, din 21 mai, prin care se adoptă măsuri urgente pentru simplificarea și îmbunătățirea nivelului de asistență pentru protecția șomajului, precum și pentru finalizarea transpunerii Directivei (UE) 2019/1158 a Uniunii Europene. Parlamentului și Consiliului, din 20 iunie 2019, privind reconcilierea vieții de familie și profesionale a părinților și a îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/Consiliu UE. Textul, aprobat fără voturi împotrivă, își va continua procesul parlamentar după ce va obține sprijinul Camerei Inferioare.

Textul transferă acordul ajuns în Dialogul Social cu cele mai reprezentative organizații sindicale și permite finalizarea conformării cu Componenta 23 a Ministerului Muncii și Economiei Sociale a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Yolanda Díaz sa felicitat pentru asta „cea mai ambițioasă normă privind nivelul nostru de asistență pentru șomaj” care, in plus, „permite progresul în statul social din Spania”.

Perspectiva de genRegula este deosebit de benefică pentru femei, de exemplu, pune capăt nemulțumirii suferite de femeile marocane care lucrează zilnic în Ceuta și Melilla care contribuie, dar nu au primit, până acum, subvențiile la care au dreptul.

În plus, femeile sunt și cele care lucrează mai mult cu jumătate de normă și acum își vor vedea percepțiile îmbunătățite.

Victimele violenței de gen sau ale violenței sexuale pot fi beneficiarii unei noi subvenții începând cu vârsta de 16 ani.

Yolanda Díaz a apărat, de asemenea, importanța „Norma avansează în mod crucial drepturile de conciliere ale lucrătorilor prin recunoașterea necondiționată, acesta fiind un adevărat drept subiectiv de origine legală, acumularea concediului de alăptare. Nu va fi necesar să se bazeze pe negocierea colectivă pentru ca toți lucrătorii, inclusiv cei care nu sunt acoperiți de contractele colective, să se poată bucura de acumularea acestui concediu. Grija este necesară, incertitudinea și anxietatea din lipsă de timp nu o pot condiționa.”

Mai multe grupuri și o protecție mai bunăIntrarea în vigoare a regulii permite ca indemnizația la nivel de ajutor de șomaj să fie majorată cu 90 de euro pe lună mai mult decât cuantumul acestuia ar trebui mărit și, în plus, destinatarii săi îl pot accesa, evitând așteptările actuale de întârziere de o lună: crește protecția atunci când este cel mai necesar, într-un moment de vulnerabilitate deosebită în viața profesională a oamenilor.

Discriminarea față de lucrătorii cu fracțiune de normă care încep să încaseze suma totală a sumei încetează deoarece nici nevoile lor vitale nu sunt reduse.

De asemenea, pune capăt discriminării istorice a lucrătorilor agricoli ocazionali, care până acum erau excluși de la protecția bunăstării. În plus, reducerea la 10 a orelor de muncă necesare pentru ca zilierii din Andaluzia și Extremadura să aibă acces la subvenție este de o importanță vitală.

Vârsta nu mai este o cerință pentru accesul la nivelul de asistență pentru șomaj prin includerea persoanelor sub 45 de ani fără responsabilități familiale care până acum erau și ele excluse.

Emigranții returnați vor fi eligibili pentru subvenție.

Compatibilitate cu locurile de muncăDecretul-lege regal recent aprobat permite o compatibilitate, până acum necunoscută, foarte largă între indemnizația de șomaj și prestația și muncă prin crearea unui complement de sprijin care va îmbunătăți substanțial punțile dintre ocuparea forței de muncă și protecția socială.

Îmbunătățiri tehnice și evaluareÎn majoritatea subvențiilor, dubla cerință a lipsei de venit este eliminată. În acest fel, se iau în considerare fie veniturile proprii ale solicitantului, fie veniturile unității familiale.

În plus, atât cerința de venit, cât și cerința responsabilităților familiale vor fi acreditate prin „declarație responsabilă”verificând aceste date ulterior.

Pentru eficientizarea și reducerea poverii birocratice, reînnoirile vor fi efectuate trimestrial. De asemenea, este garantat tranzitul adecvat către Venitul Minim de Viață.

Toate măsurile vor face obiectul unor evaluări pentru a determina impactul acestora și pentru a putea adopta, acolo unde este cazul, reforme legale.

ArtiștiÎn Statutul Muncitorilor este introdusă o îmbunătățire vizibilă a reprezentării muncii a oamenilor, angajament față de un Statut al Artistului care permite creația cu drepturi.

Dreptul la cetățenieVicepreședintele secund a explicat importanța acestor noi progrese: „Nu este o exagerare să spunem că astăzi suntem aproape de o răscruce civilizațională. Și această dilemă face ca o bună parte a cetățenilor să-și țină respirația. Singura modalitate ar trebui să fie să evităm barbaria și experiența, în special cea a trecutului nostru sfâșietor al celor două războaie mondiale din Europa, ne spune că există o singură modalitate de a face acest lucru: dezvoltarea adevărată socială, incluzivă, susținătoare și feministă” Yolanda Díaz a sintetizat.

Mai multe informatii Decretul Regal-Lege 2/2024, din 21 mai, prin care se adoptă măsuri urgente pentru simplificarea și îmbunătățirea nivelului de asistență de protecție a șomajului (BOE) Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Mai multe stiri Guvernul îmbunătățește și simplifică protecția ajutorului pentru șomaj „Acordul pentru îmbunătățirea protecției asistenței pentru șomaj”… Etichete: Angajare SIDA Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz apără cu succes validarea reformei „mai ambițios” a nivelului ajutorului pentru șomaj