#Madrid –

În agenda culturală a Comunității Madrid, se remarcă încă o săptămână cea de-a 38-a ediție a Festivalului Madrid en Danza, un eveniment coregrafic care se desfășoară în capitală și în șapte municipalități din regiune până pe 11 iunie. Ca parte a programării sale, vineri, 26 mai, ConTRAcuerpo, un spectacol de flamenco și dans spaniol al lui Daniel Ramos cu muzică live, poate fi văzut la Teatrul Municipal José María Rodero din Torrejón de Ardoz.

Ancorată în prezentul imediat, ACLUCALLS, de la compania catalană laSADCUM, duce la Teatros del Canal (27 și 28 mai) un portret grotesc al societății și al generației Z, în care își expune traumele și frustrările. Prin această piesă de dans contemporan, într-un spectacol cu ​​11 dansatori, este elaborată o poveste a societății noastre care să reflecte modul în care tehnologia influențează comportamentul uman și, mai ales, în acea generație Z căreia îi aparțin componentele sale.

Vocile dizidente și viețile clandestine din timpul represiunii franiste din perioada postbelică constituie fundamentul rosii, producția pe care compania lui Miquel Barcelona o prezintă la Teatrul Municipal Francisco Rabal de Pinto pe 26 mai. În această piesă, coregraful catalan a efectuat o investigație de doi ani în perioada postbelică a Războiului Civil Spaniol pentru a o apropia de noile generații.

Cufundarea în necunoscut este punctul de plecare al compoziției muzicale și coregrafice aPadureacare va prezenta Marcat Dance la Centrul Regional Umanistic Sierra Norte pe 27 mai.Compania, fondată în 2016 la Vilches (Jaén) de coregraful spaniol Mario Bermúdez Gil, Max Award 2023 pentru cel mai bun interpret de dans masculin, și dansatorul american Catherine Coury, desfășoară o călătorie senzorială în această lucrare și creează o lume misterioasă, vie. și energice, luminoase și întunecate, terifiante și minunate, dualități care se estompează și se amestecă atunci când cineva intră în el.

Totodată, și în cadrul programării sezoniere a Teatros del Canal (Camera Roșie, 27 și 28 mai), premiera filmului sibila, o producție concepută și regizată de versatilul artist sud-african William Kentridge, Premiul Prince of Asturias pentru Arte în 2017. Un spectacol în două părți, cu muzică compusă și concepută de Nhlanhla Mahlangu și Kyle Shepherd, care reproduce perfect universul artistic din Kentridge , a cărui creație s-a exprimat prin desen, animație, cinema, teatru și operă, în care și-a lăsat amprenta în epoca apartheid.

În plus, Orchestra de Tineret a Comunităţii Madrid (JORCAM), prezintă împreună cu Teatros del Canal (Sala Verde, 28 mai) o serie de producții în care poți aprecia talentul, creativitatea și angajamentul tinerilor noștri într-un format destinat tuturor publicurilor. Proiectul socio-educativ va reprezenta cu această ocazie Mituri și rituri, o legendă orientală conform căreia oamenii sortiți să se întâlnească sunt legați printr-un fir roșu invizibil, care nu dispare niciodată. Muzica, cuvintele cântate și recitate au ghidat ceremoniile tradiționale din toate culturile încă din timpuri imemoriale.

La rândul său, Sala José Luis Alonso a Teatrului de la Abadía va găzdui piesa până pe 11 iunie Hristos este pe Tindero producție La Abadía în coproducție cu Festival Actoral (Marsilia) și Festival Next (Valenciennes) și cucolaborare Temporada Alta (Girona), Bonlieu Scéne Nationale Annecy și Teatrele Municipale din Praga. Regizat de Rodrigo García, după trei ani de absență în Spania și în plin proces creativ, revine cu această propunere care are un chitarist și trei tineri.interpreți.

În Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial puteți vedea Proces între Lope și femeisub conducerea lui Ernesto Arias (28 mai). Este o piesă care intenționează să-l judece pe marele poet în mod literar, nici să pună la îndoială puterea scenică a personajelor sale, ci să pună la îndoială unele valori pe care operele sale le transmit inevitabil; că, deși erau cu siguranță foarte avansate pentru vremea în care au fost scrise, nu puteau să nu fie încadrate în ordinea socială a vremii. Și după succesul obținut în Corral de Comedias cu vara in decembrierevine în locația emblematică La Belloch Teatro din Alcalá cu o altă operă îndrăzneață de Carolina África, a doua parte a acesteia: Toamna în aprilie (26 și 27 mai).

Centrul Cultural Pilar Miró oferă (27 mai), Menina. Sunt o parte a naibii de Velázquez Regizat de Pedro Luis Bellot. O coproducție a Proyecto Cultura și Festivalul de Teatru Clasic de la Cáceres, care abordează subiecte precum hărțuirea, fatphobia și diversitatea corpurilor cu un limbaj contemporan pentru a încerca să miște, să agită și să transforme publicul. Pentru a finaliza, Centrul Cultural Paco Rabal va reprezenta pe scena sa (27 mai) lucrarea Von Lustic (Omul care a vândut Turnul Eiffel), Regizat de Natalia Hernandez.

Săli și muzee ale Comunității Madrid

Agenda culturală a Comunității Madrid include și o ofertă variată de expoziții în muzee și săli regionale. Deci, în Camera Alcala 31poate fi văzut Tot ce văd îmi va supraviețui(până pe 9 iunie) dedicată producției din anii 1990 a sculptorului Juan Muñoz, unul dintre cei mai importanți artiști europeni din a doua jumătate a secolului XX.

La fel, cel Sala Canal de Isabel IIgazde, până pe 23 iulie, Madrid/ Moda de stradă, care ne permite să vedem reportajele de modă realizate de fotografa Joana Biarnés (1935-2018), și care s-au concentrat în principal la Madrid, între 1962 și 1972.

Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid prezintă Ultimele zile ale lui Tartesus, prima mare retrospectivă dedicată în Spania acestei civilizații. Expoziția, care este gratuită și va fi deschisă până pe 24 septembrie, reunește 230 de piese din diferite instituții, oferind pentru prima dată o privire cuprinzătoare asupra culturii Tarteso.

Museo Casa Natal de Cervantes din Alcalá de Henares dedică, până pe 17 septembrie, o retrospectivă imaginii festivalurilor tradiționale din ținuturile lui Miguel de Cervantes, sub titlul Tradiție și festival în țara lui Cervantesal cărui obiectiv este să reflecte tradițiile festive ancestrale care au fost descrise de condeiul celui mai universal scriitor din Alcala, prin 70 de fotografii, realizate de artiști precum Juanjo Albarrán, Carmenchu ​​​​Alemán sau Cristina García Rodero.

Arhiva Regională din Madrid comemorează 40 de ani de la crearea statutului de autonomie de la Madrid cu 40. Comunitatea Madrid în Arhiva Regionalăo expoziție care poate fi vizitată gratuit până pe 10 decembrie în spațiul ZonaZero.

Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias de Buitrago del Lozoya prezintă până pe 25 iunie, Picasso de către marii maeștri: de la Cecil Beaton la Irving Penno călătorie prin fotografi ai secolului XX care au jucat un rol decisiv în construcția mitului Picasso, precum Man Ray, Cecil Beaton, Robert Capa, Willy Rizzo, Gjon Mili, David Seymour, sau Irving Penn.

Executivul regional colaborează și cu diferite instituții în promovarea și diseminarea culturii. În acest sens, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, în colaborare cu Galeria Națională din Londra, prezintă expoziția Lucian Freud. Noi perspective, o retrospectivă dedicată pictorului britanic, cu ocazia centenarului nașterii sale. După prezentarea sa la Londra, acesta poate fi văzut până pe 18 iunie în capitală.

De asemenea, expoziția Picasso: Fără titlu la La Casa Encendida de la Fundación Montemadrid, care prezintă până la 7 ianuarie 2024, 50 de lucrări din ultima perioadă a artistului (1963-1973), dintre care 12 nu au fost expuse publicului până în prezent și 23 este prima dată când sunt expuse. în Spania. Toate au un nou titlu și descriere, propuse de fiecare dintre cei cincizeci de artiști invitați. În acest fel, opera lui Picasso este transformată, interogată și resemnificată prin povești paralele care oferă o perspectivă radical contemporană asupra operei artistului a cărui moarte se va împlini 50 de ani în 2023.

Și Muzeul Nacional del Prado expune (până pe 2 iulie), tot cu sprijinul Guvernului de la Madrid, Capodopere spaniole din Colecția Frick. Este un set de nouă lucrări emblematice ale lui Velázquez, El Greco, Murillo și Goya, dintre care majoritatea nu au mai fost văzute la noi de când au părăsit Spania.

În cele din urmă, Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo (CA2M) sărbătorește cea de-a 14-a ediție a acestuia Sesiuni de picnic, care se va desfășura pe terasa spațiului muzeal cu acces liber. sub deviza cuvânt chachacha festivalul pune accent pe limbaj prin muzică și spectacole.

La această ediție, CA2M va avea participarea artiștilor naționali și internaționali precum Llorenç Barber, Park Keito, Juf, Paula Miralles, Joris Lacoste sau Matthieu Blond. O programare diversă care include creatori care se ocupă de coregrafie, poezie, muzică, limbi și limbi sau programare pe computer.

VINERI 26 MAI

Hristos este pe Tinder

Rodrigo Garcia

Până pe 11 iunie – 19:00 – Sala José Luis Alonso – Teatro de la Abadía. MADRID

toamna in aprilie

Carolina Africa

19:30 – Corral de Comedias. ALCALA DE HENARES

Programul complet al celui de-al 38-lea Festival Madrid en Danza 2023

Sâmbătă, 27 mai

sibilă

William Kentridge

Până pe 28 mai – 20:30 – Sala Roșie – Teatros del Canal. MADRID

Von Lustig (Omul care a vândut Turnul Eiffel)

Natalia Hernandez

ora 20.00 – Centrul Cultural Paco Rabal. MADRID

Menina. Sunt o opera a lui Velázquez

Pedro Luis Lopez Bellot

20:00 – Centrul Cultural Pilar Miró. MADRID

Programul complet al celui de-al 38-lea Festival Madrid en Danza 2023

&nbsp ;

DUMINICĂ 28 MAI

Proces între Lope și femei

Ernesto Arias

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DIN EL ESCORIAL

Mituri și rituri

Micii cântăreți JORCAM

Ora 12:00 – Sala Verde – Teatros del Canal. MADRID

Programul complet al celui de-al 38-lea Festival Madrid en Danza 2023

Program Sesiuni de Picnic 2023. Cuvânt Cha Cha

MUZEELE ȘI EXPOZIȚII

Juan Munoz. Tot ce văd îmi va supraviețui

Până pe 9 iunie 2023 – Sala Alcalá 31. MADRID

Joana Biarnes. Madrid / Moda pe stradă

Până pe 23 iulie 2023 – Sala Canal de Isabel. MADRID

Ultimele zile ale lui Tartesus

Până pe 24 septembrie 2023 – Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid. ALCALA DE HENARES

Lucian Freud. Noi perspective

Până la 18 iunie 2023 – Muzeul National Thyssen-Bornemisza. MADRID

Picasso: Fără titlu

Până la 7 ianuarie 2024 – Casa Encendida a Fundației Montemadrid. MADRID

Capodopere spaniole din Colecția Frick

Până la 2 iulie 2023 – Muzeul Național Prado. MADRID

40. Comunitatea Madrid în Arhiva Regională

Până la 10 decembrie 2023 – Arhiva Regională a Comunităţii Madrid. MADRID

Tradiție și festival în țara lui Cervantes

Până la 17 septembrie 2023 – Muzeul Locul Nașterii lui Cervantes. ALCALA DE HENARES

Picasso de către marii maeștri: de la Cecil Beaton la Irving Penn

Până la 25 iunie 2023 – Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias. BUITRAGO DEL LOZOYA

Sursa: Comunitatea Madrid – William Kentridge, Marcat Dance, Miquel Barcelona, ​​​​SADCUM sau Daniel Ramos, pe scenele din Comunitatea Madrid