Mereu am stiut ca noi, romanii, nu avem inca destula educatie politica, pentru a  putea avea si o constiinta a politicii, pe care de altfel o pretindem de la alesii nostri. Ultimele alegeri locale din Romania au adus o schimbare totala in reprezentarea politica a romanilor. La fel ca un taifun, schimbarea puterii locale s-a produs din primul val care a nu a lasat prea multi supravietuitori.

Alianta USL a reusit sa adune cele mai multe voturi si ocupa astfel prima pozitie, la start pentru alegerile parlamentare din toamna – iarna. Din cauza politicii de austeritate care a fost o adevarata strategie „din topor”, era de asteptat ca electoratul sa pedepseasca fosta alianta de guvernare, condusa de PDL. Logica votului a functionat cum era de asteptat.

Ceea ce se intampla acum in Romania nu este insa doar un vot de pedeapsa, aplicat in mod democratic de alegatori, ci se transforma, de la un punct, intr-un pariu colectiv pe calul castigator.

Primul aspect ingrijorator al reorientarii politice in Romania este migratia oportunista a „politicienilor” romani, care se inghesuie acum pe scara trenului USL si ii imping cu piciorul pe fostii colegi de partid.

Toti bisnitarii politicii romanesti si-au ridicat pentru un moment botul din ciolan si, cu narile frematand in aer, au mirosit incotro trebuie sa mearga acum, ca sa se mai perpetueze 4 ani in singura afacere care functioneaza de minune in Romania: politica.

Castigatorii alegerilor locale si favoriti la cele din toamna au inceput sa fie curtati de parlamentarii din tabara opusa si, de la acuzatiile infierbantate de ieri, s-a ajuns la bataia prietenoasa pe umar de astazi. USL a acceptat noile „achizitii” fara sa trambiteze prea mult operatiunile si in ciuda animozitatilor create in colegiile electorale in randul membrilor de partid.

Asa-zisii rivali au devenit aliatii partidului cu cele mai mari sanse de castig la alegerile din toamna. Asta da spirit de conservare politic!

De sus in jos, manevra se produce in toate institutiile statului. Peste tot, gastile din administratie incep sa se schimbe, iar cei care au suferit 4 ani „in opozitie” au pus acum piciorul in prag, iar cei care au facut pana acum „legea” incearca sa negocieze, sau se dau la o parte.

Pe langa asta, societatea romaneasca alege acum cartea castigatoare si pariaza pe USL, asa cum in urma cu doar cativa ani, toata lumea pariase totul pe Basescu si pe PDL.

Surprinzator este ca majoritatea alegatorilor, care au votat acum patru ani de-a valma si intr-un spirit de turma veritabil, si-au dat seama ca au ales gresit.

Nu are rost sa analizam daca USL merita sau nu sa castige aceste alegeri locale sau daca a facut intr-adevar ceva pentru a merita increderea alegatorilor. Important este sa invatam ceva din fiecare greseala si sa ne explicam de ce un partid care a fost votat masiv in urma cu cativa ani se afla acum in pragul disparitiei politice. Cine poate spune ca peste 4 ani nu vom vota iar, cu totii, cealalta extrema, din motive intemeiete, fara indoiala?

Votul poporului este primordial, insa nu realizam faptul ca dupa fiecare potop electoral de acest tip, noii alesi taie si spanzura, de cele mai multe ori incalcand legile, pentru ca se simt investiti de furia oarba a alegatorilor. Numai un electorat matur si rezistent la manipulare poate gasi iesirea din labirintul alegerii „raului cel mai mic” si un alegator responsabil este acela care se informeaza si care isi alege cu grija „alesii„.