Autoritățile de la Madrid se confruntă cu primul caz de Ebola, din Europa. Teresa Romero, infirmieră, de 44 de ani, rezidentă în Alcorcón (sud-vestul Madridului), a fost infectată cu Ebola după ce a îngrijit doi misionari catolici spanioli, repatriaţi din Liberia şi Sierra Leone, contagiaţi cu virusul care a ucis deja mii de oameni pe continentul african.

{loadposition related}Cazul ei a creat panică în oraşul unde locuieşte, a surprins comunitatea medicală şi a demonstrat că autorităţile nu sunt pregătite pentru un eveniment de anvergură. Cum se poate controla o posibilă epidemie şi de ce personalul din spitale nu este pregătit corespunzător şi dotat cu materialele necesare, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declanşat alarma în luna august? De ce organizaţii precum Medici fără Frontiere nu au fost luate în seamă de câte ori au atras atenţia, au făcut nenumărate apeluri şi au transmis SOS-uri încă de la începutul anului? Sunt întrebări la care nu avem nici un răspuns.
În ultimele zile, starea infirmierei Teresa Romero continuă să fie gravă, iar celelalte 15 persoane aflate în carantină nu prezentau simptome. În opinia profesorului Fernando Rodriguez Artalejo, membru al comitetului, se poate spune că focarul de infecţie a fost controlat „când se vor fi împlinit 21 de zile de la ultimul contact al pacientei cu virusul. Vom fi siguri sută la sută după alte 21 de zile de la ultimul contact al personalului medical care o îngrijeşte pe Teresa, dacă nici un membru al acestei echipe nu va dezvolta boala”.
Boala se depăşeşte dacă virusul dispare din corp şi dacă starea clinică a pacientei se îmbunătăţeşte.
Comitetul de criză împotriva Ebola a decis implementarea unui program de formare pentru personalul din insituţiile publice care ar putea fi expus contagierii: de la angajaţii din clinici şi spitale, până la poliţişti şi pompieri. În program se va prevedea posibilitatea ca fiecare regiune să desemneze un spital destinat să primeasca pacienţi infectaţi cu acest virus. Ebola a ucis peste 4.000 de persoane în Africa

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}