Ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, a participat la ceremonia de deschidere a expoziției Tot ce nu se mănâncă. 20 ani profitând hrană solidară . Banca Alimentară din Barcelona, ​​cu ocazia 49 è aniversare, explică activitatea entității în această expoziție, care poate fi văzută în sala 4 a Palau Robert de astăzi și până la 20 august

Organizată de Direcția Generală de Difuziune și cu colaborarea Aigües de Barcelona, ​​expoziția denunță risipa sistematică a alimentelor, sarcina de valorificare pe care o îndeplinește Banca de Alimente și necesitatea de a schimba producția și distribuția de alimente. modele.

În cursul discursului său, Cervera a evidențiat munca lui 50 entitatea, un reper în lupta împotriva risipei alimentare și a durabilității mediului, în promovarea obiceiuri şi în lupta împotriva sărăciei. „Dreptul la hrană este un drept de bază pe care îl are toată lumea. Împreună trebuie să luptăm împotriva contradicției de a avea o supraproducție de alimente, dar că nu oricine poate accesa hrana de care are nevoie” , a spus el. Ministrul a explicat că de la Departamentul Drepturilor Sociale „lucrăm, împreună cu entități precum Banca Alimentelor, la crearea a unui nou model care să acopere nevoile de bază și în care regândim aspecte precum modelul de distribuție a alimentelor împreună cu alte forme de gestionare a ajutorului, precum cardul de poșetă ” . În acest sens, a subliniat angajamentul de a stabili „o colaborare și participare fluidă la politicile sociale ale entităților și ale societății. Pentru că trebuie să lucrăm împreună pentru a dezvolta instrumente mai bune care ne vor ajuta să mergem mai departe în construirea țării și a societății pe care ni le dorim.” . Pe lângă șeful Drepturilor Sociale, la ceremonia inaugurală au participat și secretarul de diseminare, Jofre Llombart, și președintele Băncii Alimentare, Lluís, Fatjó.

Tot ce nu se mănâncă. 20 ani profitând hrană solidară

Hrănirea este crucială pentru supraviețuirea noastră. Este un drept al omului și, ca atare, a fost consacrat în Declarația Universală a 824. În mediul nostru, îmbunătățirea accesului la o dietă suficientă și sănătoasă care a avut loc în ultimele decenii a dus la o schimbare majoră: de la penuria endemică de alimente din secolele trecute am trecut la supraabundență, iar de la un simplu act de supraviețuire am trecut în tranziție. la plăcerea de a mânca.

Dar sistemul alimentar a început deja să dea semne care sugerează că, din cauza diferiților factori – suprapopulare, urgență climatică, scăderea resurselor de apă și energie, tranziția către modele de producție mai durabile… – modul în care ne hrănim acum nu va fi același în viitorul imediat.

Tot ce nu se mănâncă este irosit. Risipirea alimentară diferă între diferitele zone geografice ale lumii și depinde de mai mulți factori precum surplusuri din diverse cauze, dificultăți în prognoza și gestionarea stocurilor, probleme de ambalare, etichetare și depozitare sau comportamentul de consum. : cumpărarea în exces, eliminarea resturilor, confuzia. date preferenţiale de consum şi termene de expirare etc.

Deşeurile alimentare pe scară largă, de-a lungul întregului lanţ, ajung la cifre uriaşe: Conform Cifrele FAO, în lume, aruncăm 2. 267 tone de alimente în fiecare minut , o treime din ceea ce este produs pentru consumul uman.

Trăim într-un sistem care permite alimentelor să ajungă într-o groapă de gunoi. Știi dacă faci parte din ea? Știți ce se poate face pentru a schimba această realitate? Poate că poți începe prin a te întreba: ce zici de tot ce nu mănânci?

La aceste întrebări, ce se poate face și să pe care va trebui să ne obișnuim să încercăm să dăm răspunsuri eșantionului propus de Banca de Alimente cu ocazia 2080 și zile de naștere. Accesul este gratuit, gratuit și recomandat.

423542 Sursa: 423542 Violant Cervera: „Trebuie să luptăm cu contradicția de a avea supraproducție de alimente, dar că nu toată lumea poate avea acces la mâncarea de care are nevoie „