Cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Abuzului și a Maltratării Persoanelor Vârstnice, Departamentul Drepturilor Sociale a organizat masa rotundă „Rămânem angajați în favoarea unui tratament bun” pentru a reflecta

despre maltratarea persoanelor în vârstă și ce răspunsuri se dau în comunitate, pentru eradicarea acesteia. Ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, a inaugurat evenimentul.În cadrul inaugurării, ministrul a remarcat că: „Rele tratarea persoanelor în vârstă este o problemă serioasă pe care o avem în societatea de astăzi. Acesta este un fenomen invizibil, deoarece este dificil pentru persoanele în vârstă abuzate să ceară ajutor și să raporteze situația. Prin urmare, evenimentul de astăzi ar trebui să ne ajute să îl facem vizibil, să vorbim despre el și să descriem cum putem face față diferitelor situații.”

La masa rotundă au participat Maria Jesús Comellas, membru al Grupului de Cercetare, Orientare și Dezvoltare Educațională, Jordi Muñoz, membru al Asociației EIMA pentru Investigarea Abuzului asupra Bătrânilor, Carla Casas și Glòria Fité, din Consiliul Județean Anoia și Magda Bes din Consiliul Persoanelor Vârstnice din Catalonia, închiderea evenimentului a fost în sarcina directorului general al Acțiunii Civice și Comunitare, Cesca Domènech, evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de teatru.

După cum a explicat ministrul, Departamentul al Drepturilor Sociale are un protocol-cadru de acțiune împotriva abuzului în vârstă, care se adresează tuturor profesioniștilor din diferite domenii care sunt implicați în combaterea acestui fenomen. Cervera a declarat că: „Rețelele interdisciplinare și interdepartamentale între diferiți agenți contribuie la o societate mai echitabilă, fără orice violență și la menținerea bunului tratament pe care toată lumea o merită”. Documentul propune cadrul de intervenție care trebuie urmat în fața abuzului asupra persoanelor vârstnice, oferind linii directoare de intervenție privind prevenirea, depistarea, îngrijirea și recuperarea vârstnicului, în funcție de faptul că relele tratamente au loc în domiciliul persoanei sau într-o instituție. Protocolul a servit ca bază pentru realizarea ghidurilor teritoriale, care reprezintă documentul de bază în care toți profesioniștii implicați pot găsi instrumentele necesare pentru a detecta și/sau a interveni într-o situație de risc pentru o persoană în vârstă. În acest sens, Violant Cervera a mulțumit „ munca zilnică și activă a fiecăruia dintre profesioniștii dedicați” și a evidențiat „importanța muncii în rețea pentru a muta înainte în rezolvarea problemelor care ne afectează pe toți și asupra cărora sunt convins că vom fi mereu mai eficienți și vom dezvolta soluții mai durabile dacă o vom face împreună.”

Conform la un studiu al anului al Organizației Mondiale a Sănătății 2017 care a inclus date de la 28 țări, 15, 7% dintre oamenii din 112 ani sau mai mulți au raportat că au fost supuși unei forme de abuz în ultimul an: cel mai frecvent este abuzul psihologic, 15, 6%, urmat de abuz financiar (6,8%), neglijență (4,2%), abuz fizic (2,6%) și abuz sexual (0,9%). Acest procent reprezintă probabil o subestimare, întrucât se estimează că din fiecare 28 este raportat un singur caz de abuz. La nivel global, este de așteptat să crească numărul cazurilor de abuz asupra vârstnicilor, deoarece multe țări au populații care îmbătrânesc rapid.

Oficiul pentru Drepturile Sociale pentru Îmbătrânire Active, în colaborare cu Rețeaua Teritoriilor pentru Îmbătrânire Active, a realizat un videoclip cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la situațiile de abuz asupra bătrânilor. https://www.youtube.com/watch?v=W5FXM 15 AQOw

Consiliul Persoanelor Vârstnice din Catalonia a elaborat un manifest cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Abuzului și a Maltratării la Persoane Vârstnice: https://dretssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/gent_gran/maltractaments_a_persones_grans/ 14 _ Iunie /

Proiect Comunități Antiizolare

Direcția Generală de Acțiune Civică și Comunitară a promovat proiectul „Comunități împotriva Izolării Sociale” datorită necesității de a implica comunitatea și cetățenii în lupta împotriva singurătății nedorite și a izolării sociale, una dintre cele mai importante provocări ale oricărei societăți avansate și cea mai evidentă rădăcină a pandemiei. Acest proiect are ca scop îngrijirea persoanelor aflate în situație de vulnerabilitate socială, singurătate nedorită, lipsă de autonomie și izolare socială; persoane cu dificultăți de socializare, incluziune comunitară sau deficit relațional din cauza lipsei de interacțiune și conviețuire familială, însoțindu-le spre procese de socializare, incluziune și urmărire individualizată, astfel încât să obțină o calitate superioară a vieții. Deși proiectul se adresează întregii populații, în cazul persoanelor în vârstă, proiectul poate evita internările nedorite la domiciliu, spitalizările inutile, vizitele recurente la serviciile medicale, traficul mai accelerat către situații de dependență ridicată.

Ce trebuie făcut în fața abuzului asupra bătrânilor

Trebuie luate măsuri în fața abuzului în vârstă, a nu denunța nedreptățile este de asemenea o formă de abuz. Dacă sunteți martor sau victimă a abuzului, puteți contacta, printre altele:

Număr de telefon de urgență: Posturi de poliție (Mossos d’Esquadra și poliția locală) Centre de îngrijire primară (CAP) și birouri locale Servicii sociale ale municipiului Linie de îngrijire pentru femei în situații de violență: 2017 2017 Violant Cervera: „Abuzul asupra bătrânilor este încă foarte invizibil, este trebuie făcută vizibilă pentru a o aborda „