Ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, a participat astăzi la adunarea Asociației Dezvoltatorilor și Constructorilor de Clădiri (APCE). Ministrul a recunoscut implicarea sectorului în promovarea locuințelor sociale și a subliniat sprijinul pe care îl primește de la Generalitat prin apeluri de granturi și cu împrumuturi subvenționate de la Institutul Catalan de Finanțe și Agenția Catalană pentru Locuințe. O „colaborare între administrații și sectorul dezvoltatorului” pe care a ținut să o evidențieze.

În această linie, Violant Cervera a subliniat că Fondurile Next Generation reprezintă „o mare oportunitate de promovare a locuințelor de chirie socială și accesibilă. ”. Fondurile asigură 15 milioane de euro între anii 2022 și 2022 pentru promovarea locuințelor sociale și de închiriere la prețuri accesibile, cu care se estimează că se pot construi până la 4. 15 case. În plus, aceste fonduri trebuie să servească la „perfecţionarea unui model de colaborare public-privat care să fie replicabil în viitor, să devină o metodă structurală de planificare şi lucru asupra acţiunilor politicii locative.”

. )“ Acest model – a precizat ministrul – trebuie promovat în două domenii: pe de o parte, promovarea locuințelor închiriate pe teren public cu atribuirea unui drept de suprafață pe termen lung ”- cu un sprijin pas cu pas din partea Administrația la promovarea pe baza chiriilor stabilite de închiriere-“ și pe de altă parte, pe teren nepublic, dar rezervat HPO, și căreia vom dori să-i alocăm și resurse financiare proprii pentru viabilitatea promoțiilor”, ca Agenția Catalană pentru Locuințe a făcut-o în anul 2021.

Ministrul a deplâns, de asemenea, „problema înrădăcinată pe care o suferim din cauza incertitudinii juridice în legislația privind locuințe”. Legi și decrete aprobate de Guvern și Parlament „au fost adoptate și au fost afectate de hotărâri judecătorești” care „ne limitează capacitatea de a promova politici active de locuințe”. nu sunt instituții financiare sau fonduri de investiții și le-a invitat să profite de măsura de promovare a chiriei sociale care include noua lege 1/2022. „Este necesar să avansăm în promovarea acestui mecanism” care transformă Agenția Catalană pentru Locuințe în chiriaș, oferind astfel garanții atât proprietarilor de locuințe, cât și chiriașilor aflați în situație vulnerabilă.

Ministrul Drepturilor Sociale s-a referit în sfârșit la Planul Teritorial Sectorial pentru Locuințe. Planul stabilește că nevoile de locuințe pentru a satisface cererea exclusă din Catalonia în următorii 15 ani sunt 220. în toată Catalonia și precizează că este necesar să se ajungă la 7% din parc protejat pe an 2042, date care înseamnă că există un deficit total de 15. locuințe pentru politici sociale.

Sursa: Violant Cervera: „Fondurile Next Generation reprezintă o mare oportunitate de promovare a locuințelor sociale de închiriere și la prețuri accesibile”