In fiecare an, in perioada estivala, mii de parinti trebuie sa gaseasca o solutie pentru supravegherea copiilor cat timp ei merg la serviciu. Mult asteptata de elevi, vacanta de vara pune la incercare abilitatile organizatorice ale parintilor care continua sa lucreze si trebuie sa gaseasca alternative pentru a nu-si lasa copiii nesupravegheati.

Odata cu terminarea anului scolar 2010-2011, peste 82.000 de copii romani din Spania vor intra in vacanta in ultima saptamana a lunii iunie, prilej de mare bucurie pentru ei. Nu aceeasi bucurie o impartasesc si parintii, care sunt nevoiti sa apeleze la diverse solutii pentru supravegherea celor mici in timp ce ei merg la serviciu.

Adesea, copiii sunt trimisi la bunici, in Romania. Uneori, sunt chiar bunicii cei care vin in Spania sa aiba grija de nepoti. In alte cazuri, parintii sunt nevoiti sa apeleze la cunoscuti din Spania pentru a avea grija de cei mici. Desi mai putin populara in randul romanilor, o alternativa la care pot recurge parintii o reprezinta scolile de vara, publice sau particulare, alese in functie de bugetul familiei.

„Va merge in Romania, la bunici”
Cei mai multi compatrioti considera ca cea mai buna alegere pentru cei mici o reprezinta bunicii din Romania, astfel incat mii de copii isi vor pregati bagajele, plini de entuziasm la gandul ca toata casa si curtea bunicilor, ca si dragostea acestora, va fi doar a lor. Denisa Maria Stoica (12 ani), Eduard Cirstea (12 ani) si Georgiana Iordan (16 ani) sunt doar cativa dintre copiii care isi vor petrece cea mai mare parte a vacantei de vara la bunicii din Romania.

Stela Stoica, mama Denisei, ne dezvaluie programul pe care i l-a pregatit fetei in perioada estivala: „Denisa ia vacanta pe 24 iunie, iar pe 26 pleaca spre tara. Bunica ei este deja aici, a venit sa o ia. Va sta in Romania pana pe 16 august, cand se intoarce cu o familie de prieteni de-ai nostri. Atunci vom lua concediu eu si sotul meu si vom putea petrece mai mult timp impreuna. Prietenii cu care vine Denisa vor sta la noi si vom merge cu totii sa vizitam cateva dintre orasele Spaniei: Valencia, Barcelona, Zaragoza. Fata a fost de curand, la sfarsitul lunii mai, si intr-o excursie cu scoala, pentru ca a terminat clasa a sasea si de la anul va merge la Institut„, incheie Stela Stoica.

Eduard Cirstea si Georgiana Iordan vor merge si ei in Romania, la bunici, imediat dupa incheierea anului scolar. In luna august, parintii lor vor intra in concediu si li se vor putea alatura timp de aproximativ doua saptamani, urmand ca apoi sa se intoarca acasa cu totii.

„Pentru bebelus, am adus-o pe bunica in Spania”
Micutul Alexandru Coroboianu are 10 luni si merge la cresa de la 4 luni, in timp ce parintii sai lucreaza. „Pentru ca in ultimul timp s-a intors mai mereu bolnavior de la cresa, am vorbit cu bunica din Romania sa vina sa ne ajute cu ingrijirea lui”, spune Elena, mama lui Alexandru. Constantina Coroboianu va avea grija de nepot pe toata durata verii, cat timp parintii celui mic sunt la serviciu. La jumatatea lunii august, vor merge cu totii in Romania. Familia Coroboianu va reveni in Spania la inceputul lunii septembrie, insa bunica va ramane acasa.
Anelise Budoiu are 3 ani si din toamna va merge la gradinita de stat, iar in acest an scolar a fost inscrisa la cresa. Mama sa va lucra pe timpul verii, iar de fetita, in perioada in care cresa va fi inchisa, va avea grija tatal care va veni luna aceasta din Romania.

Scolile de vara, o alternativa pentru vacanta copiilor
Multe localitati spaniole organizeaza cursuri de vara in scolile de stat, tocmai pentru a veni in intampinarea parintilor. Acestea se adreseaza, adesea, copiilor cu varste de la 3 la 12 ani, ai caror parinti lucreaza, iar taxele percepute sunt rezonabile. In cateva localitati, scolile percep taxe doar pentru servirea mesei.

Activitatile pe care le vor desfasura copiii pe timpul verii nu vizeaza programa scolara. Acestea includ ateliere de creatie, jocuri educative, actiuni sportive si iesiri in natura. Orarul este cel scolar obisnuit, de la 9.00 la 13.30, unele centre primind copiii de la ora 7.00 sau 7.30 si gazduindu-i pana la ora 15.00 sau 15.30. Majoritatea scolilor ofera si una sau doua mese.

Cele mai solicitate sunt lunile iulie si august, insa si primele doua saptamani din septembrie sunt aglomerate. Actele principale care trebuie depuse de parinti pentru inscrierea copiilor la aceste scoli de vara sunt o adeverinta de incadrare in campul muncii si alta de atestare a domiciliului minorului in orasul respectiv, in apropierea scolilor sau a gradinitelor care vor organiza cursurile. Cererea foarte mare face ca, de multe ori, sa fie necesara o tragere la sorti sau o selectie de dosare, prioritate avand familiile cu venituri reduse. Mai multe informatii despre scolile de vara care vor fi organizate in fiecare localitate se pot obtine de la secretariatele scolilor in care invata copiii sau de la Inspectoratul scolar teritorial (Consejeria de Educacion).

Daca bugetul familiei permite, copiii pot fi trimisi si la scoli de vara particulare, unde taxele sunt cuprinse, in medie, intre 400 si 1.300 de euro lunar, insa paleta de servicii oferite este mult mai ampla.