Astăzi a fost inaugurată biblioteca Glòria Tudela din Vilanova de Bellpuig, cu o populație de 1.178 de locuitori. Echipamentul este încorporat în Sistemul de lectură publică din Catalonia după adaptarea spațiilor și serviciilor sale la cerințele stabilite de Direcția Generală de Promovare Culturală și Biblioteci a Departamentului de Cultură al Generalitati Cataloniei.

Biblioteca din Vilanova a fost inaugurată în 1962 și a făcut parte din grupul de biblioteci al Rețelei de biblioteci a Generalitat până la începutul anului 1993.

Biblioteca este situată la parterul Primăriei, pe Calle Doctor Gassol numărul 4, în Vilanova de Bellpuig și are o suprafață dede 111 m2. Programul de funcționare al bibliotecii va fi de 21 de ore pe săptămână (marți de la 9.30 la 1.30 și de la 16.00 la 20.00; miercuri și joi după-amiaza, de la 16.00 la 20.00 și vineri de la 16.00 la 21.00).

S-a realizat un proiect de remodelare și extindere a bibliotecii cu reorganizarea spațiilor existente. Lucrările de adaptare care s-au efectuat au fost: amenajarea intrării, care are acum acces direct din stradă, îmbunătățirea rețelelor de aprovizionare de bază și achiziționarea de mobilier nou. Echipamentul dispune de o zonă pentru copii, o alta destinată publicului tineret și zona generală.

Contribuția din partea Departamentului de Cultură a fost de 37.000 euro (15.000 euro pentru renovarea spațiilor interioare și îmbunătățirea dotărilor și 22.000 euro pentru lotul de fundație).

Biblioteca Centrală din Lleida a supravegheat remodelarea spațiilor, pregătirea personalului, actualizarea și informatizarea colecțiilor sale în Catalogul colectiv al Sistemului de Lectură Publică. Biblioteca are în prezent o colecție totală de 1.300 de documente.

Calitatea de membru al Sistemului de lectură publică din Catalonia permite bibliotecilor să dispună de o serie de ajutoare și servicii facilitate de Serviciul Bibliotecă al Departamentului de Cultură, dintre care se pot evidenția următoarele:

Acces la granturi pentru achiziționarea de noi fonduri bibliograficeDeveniți un punct al Serviciului Național de Împrumut InterbibliotecarPosibilitatea de acces de către utilizatorii săi la restul bibliotecilor Sistemului de lectură publică din Catalonia și biblioteca digitală eBiblioCATProgramarea activităților de promovare a lecturii organizate de Departamentul de CulturăÎn prezent, cu această nouă adăugare, Sistemul de lectură publică din Catalonia are un total de 441 de facilități (429 de biblioteci și 12 biblioteci autobuze), dintre care 51 de facilități (49 de biblioteci și două biblioteci autobuze) sunt din regiunile Lleida.

Mai multe informatii: biblioteques@gencat.cat

sursă: Vilanova de Bellpuig deschide biblioteca Glòria Tudela