Ministrul Președinției, Laura Vilagrà Pons, a reamintit tradiția Cataloniei în sporturile nautice și a subliniat rolul esențial pe care cluburile îl joacă în societatea catalană, pe care l-a descris drept „băton al sistemului sportiv catalan ”. „Cluburile unesc o țară, țes social și structurează Catalonia” , a spus el. El a spus acest lucru în cadrul recepției pe care Generalitat a oferit-o în această după-amiază echipelor de polo pe apă masculine și feminine ale Clubului de Înot Sabadell, care în acest sezon au fost proclamate campioni ai Cupei Euro și vicecampioni în Euroliga și campioni ai Ligii. Secretarul Sportului și Activității Fizice, Anna Caula i Paretas; la eveniment au participat președintele Clubului de Înot Sabadell, Claudi Martí, și președintele Federației Catalane de Înot, Ramon Bosch.

În discursul său, Vilagrà a declarat că Catalanii au fost pionierii în practica înotului, o tradiție sportivă din care au apărut mulți înotători care au făcut și fac istorie. „ Sporturile nautice au prins rădăcini în societatea catalană”. Și în acest context, ea a afirmat importanța unor cluburi precum Sabadell, „un etalon în lumea înotului catalan” , a spus ministrul. Vilagrà a insistat asupra angajamentului Guvernului față de sport, care are printre prioritățile sale în această legislatură promovarea Programului Catalan de Înaltă Performanță, promovarea sportului feminin și promovarea spațiilor pentru internaționalizarea sportului. Ministrul Președinției a apărat o Catalonie sportivă care contribuie și la dezvoltarea socială și economică a țării și pentru a menține munca dintre instituții și lumea privată pe care a descris-o drept o „formulă pentru succes ”

La rândul ei, secretarul Sportului și Activității Fizice, Anna Caula i Paretas, a subliniat că „polo pe apă are o pondere foarte importantă atunci când modelarea ADN-ului sportului catalan pentru valorile pe care le transmite și pentru numeroasele succese obținute de echipele feminine și masculine de-a lungul istoriei „. Caula a subliniat că ” Guvernul este angajat în favoarea femeilor. sport, pentru a-și consolida potențialul și pentru a-l face vizibil. Ceea ce nu numim nu pare să existe, dar femeile au ocupat de mult timp un loc proeminent în lumea sportului. Să vorbim despre asta, să o susținem și să îi facem prestigiul pe care îl merită „.

Sursa: Vilagrà evidențiază tradiția Cataloniei în sporturile nautice și descrie cluburile „ca pilon al sistemului sportiv catalan”