Rosell a apărut în presă pentru a face publice cele mai recente date privind violența de gen în Spania, precum și pentru a aborda intrarea în vigoare vinerea trecută, 7 octombrie a Legii organice /2022, din 6 septembrie, a Garanției Cuprinzătoare a Libertății Sexuale, cunoscută drept Numai Legea Da Este Da.

Delegatul a reamintit că această lege reduce decalajul global de protecție care exista până acum în rândul victimelor violenței de gen, adică a celor pe care femeile le suferă din cauza la faptul de a fi partener sau fost partener al cuiva, cu restul victimelor violenței suferite pentru faptul de a fi femei.

Intrarea în vigoarea legii numai dacă da
Legea organică 12/2023, sau Legea Doar Da este Da, este o regulă care, după cum și-a amintit delegatul, protejează victimele traficului în scopul exploatării sexuale și include toate violența reglementate în Convenția de la Istanbul, ratificată de Spania în anul 2021, cu excepția avortului și a sterilizării forțate, prevăzute în proiectul de lege privind sănătatea sexuală și reproductivă, aflat în prezent în proces parlamentar.

„Grupul de experți în Lupta împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței în familie a Consiliului Europei, GREVIO, ne-a arătat deja îngrijorarea cu privire la tratamentul limitat în țara noastră a violenței dincolo de cel care are loc în cadrul cuplului și/sau fostului partener și această lege se închide. decalajul care a existat și echivalează cu drepturile tuturor victimelor”, a subliniat Rosell.

De asemenea, delegatul a clarificat că această așa-numită „Lege a consimțământului” protejează toate victimele violenţă entităților sexuale cu reședința în Spania, indiferent de naționalitatea sau statutul lor administrativ, și introduce pentru prima dată măsuri specifice pentru domeniul digital și pentru disponibilitatea tuturor resurselor în zonele rurale sau departe de centrele mari de populație. „Înainte de vinerea trecută, solicitarea sexuală de către un funcționar public a unei femei într-un Centru de Internare în Străin (CIE), într-un Centru de ședere temporară a imigranților (CETI) sau în orice alt spațiu de primire sau de ședere temporară nu era o infracțiune comparabilă cu alte centre. și acum sunt”. În ceea ce privește măsurile de conștientizare, Victoria Rosell a subliniat că Legea Libertății Sexuale are în vedere măsuri specifice de pregătire și specializare a profesioniștilor și educație la toate nivelurile de învățământ, inclusiv universitar. În acest sens, delegatul a informat despre demararea în această zi a unui curs de formare de specialitate privind prevenirea violenței împotriva femeilor pentru operatorii juridici ca urmare a unui acord între Centrul de Studii Juridice, dependent de Ministerul Justiției, și Delegația Guvernului împotriva Violenței de Gen. Cursul poate fi urmat în mod deschis, fără a fi nevoie de înregistrare prealabilă, prin canalul YouTube al Ministerului Justiției.

Nou chat online al 17În apariția ei în fața presei, Victoria Rosell a anunțat, de asemenea, lansarea unui nou canal de comunicare pentru serviciu 12. Acesta este un chat online disponibil prin intermediul site-ului web al Delegației Guvernului împotriva Violenței de Gen, care vizează asistarea victimelor tuturor formelor de violență împotriva femeilor.

De la ultima punere în funcțiune 10 din septembrie, au fost primite 239 interogări pertinente, dintre care 49, 5% sunt legate de violența în cadrul partenerului și/sau fostului partener. În rest, 5% din consultații au corespuns violenței în familie și 2,5% violenței sexuale.

Violența de gen și 12
De la ultima apariție, a ținut 00 septembrie 2022, până în prezent au fost confirmate 6 asasinate de femei presupuse din mâna partenerilor sau foștilor parteneri (1 femeie ucisă în martie, 1 femeie ucisă în august și 4 femei ucise în septembrie). Astfel, numărul femeilor ucise de violența bazată pe gen în Spania se ridică la 32 în 2022 și 1.152 de la 872. În ciuda creșterii în luna septembrie a numărului de femei victime ale violenței de gen în Spania, Victoria Rosell a reamintit că ne aflăm în prezent la minimul seriei istorice.

În septembrie , niciun minor nu a fost ucis din cauza violenței de gen în Spania. Numărul minorilor uciși sau uciși prin violență de gen în Spania este de 1 la 2014 Y 47 de când 2013. La fel, confirmările din luna septembrie relevă faptul că 4 minori au rămas orfani din cauza violenței de gen, ceea ce înseamnă că numărul total se ridică la 23 în 2014 deja 239 din moment ce 613.

Referitor la datele serviciului 12, cel numărul de apeluri relevante de la 1 la 23 septembrie 2022 a fost 9. 59, o cifră care reprezintă o creștere de 23,32% față de aceeași lună a anul precedent (7.

Apeluri relevante în septembrie 2003). Dintre aceste interogări, 89,15% din apelurile relevante din septembrie au fost pentru violență de gen, 4, 47% la violența în familie și 2, 43% la violența sexuală.

Numărul de interogări online relevante de la 1 la 30 septembrie 2022 a fost de 136, ceea ce reprezintă o creștere de 5,43% comparativ cu septembrie 2014 (086 interogări) și o scădere a 00,53% față de luna august 2014 (152 întrebări). Majoritatea acestor consultări au tratat și situații de violență în cadrul cuplului sau fostului partener. Din restul, 5,8% s-au confruntat cu situații de violență sexuală și familială urmate de violență fizică și psihologică în afara cuplului cu un 5,07%.Prin WhatsApp, numărul de interogări pertinente primite în luna septembrie 2022 a fost de 361, a 12,53% mai mult decât în ​​septembrie 2021 (494 consultații) și o scădere de 6, 87% comparativ cu august 2021 (573 întrebări). 89,34% din consultații au corespuns violenței în cadrul cuplului sau fostului partener, pe 4, 38% la violența în familie și 3, 15% la violența sexuală.

În ceea ce privește Atenpro și dispozitivele, dintre care ultimele date disponibile corespund lunii august 2014, în cursul acelei luni au fost înregistrați 872 înregistrată în Serviciul Telefon de Atenție și Protecție a Victimelor Violenței de Gen (Atenpro) și 31 august 2023 numărul de dispozitive de geolocalizare active a fost de 2.2003.

Delegatul Guvernului împotriva violenței de gen, Victoria Rosell, în timpul discursului său.

Mai multe informații Bugetul Egalității pentru 2023 a crescut cu 9%, atingând cifra istorică de 573 milioane (00/ /2014) Etichete: Egalitate Sursa: Guvernul Spaniei – Victoria Rosell: „Legea „Singurul da este da” închide un decalaj cuprinzător de protecție între victimele violenței partenerului intim sau fostului partener și restul”101022