„Mafia nu este închisă în trecut dar este o problemă actuală, chiar dacă astăzi nu mai pune bombele: doar și-a schimbat fața, a lăsat deoparte kalașnikovii și lupii și a preluat companii”. Acesta este conceptul subliniat de directorul Direcției de Investigații Anti-Mafia, Maurizio Vallone, ieri la Bari pentru sărbătorile celei de-a treizecea aniversări a Dia.

„Noile generații de clanuri – explică directorul – studiază în nordul Italiei dacă nu în străinătate: la Boston, Londra, New York și acum și în Orientul Îndepărtat. Ei stăpânesc tehnologiile, cunosc limbi străine, sunt proiectați către noi frontiere ale reciclării. Investițiile de astăzi se fac în monede electronice, nici măcar bitcoin, de exemplu. Deci, chiar și contrastul necesită o specializare mare și capacitatea de a ține pasul, dar o facem.”

Recenta operațiune Levante a arătat că în Puglia există infracțiuni antreprenoriale. „Vulgata vrea ca crima din Apulia să fie cea de atacuri asupra camioanelor și împușcături – explică Vallone – dar acest lucru se întâmplă la un nivel scăzut. Nivelurile înalte nu au ce să invidieze altor mafii în ceea ce privește abilitățile antreprenoriale și relația cu organizațiile străine, în primul rând albanezi care îi consideră brokerii lor”.

În ceea ce privește Pnrr, adaugă directorul Dia, „Există o activitate de prevenție pe care o desfășurăm alături de prefecți, cărora Guvernul le-a dat mai multe competențe să interzică firmele în miros de mafia.”

# Încântare să te cunosc. Evaluați acest site Piazza del Viminale, 1 – Roma

Centrală telefonică (+ 39) . 4651

Sursa: Vallone: ​​​​Apulian criminalitatea proiectată spre noile frontiere ale reciclării