Una dintre cele mai exotice destinatii pentru o vacanta de vara de neuitat este, fara nici o indoiala, minunata insula Tenerife din arhipelagul insulelor Canare. Natura si peisajele spectaculoase sunt doar cateva din atractiile unei insule care are atatea locuri interesante, care trebuie vazute, incat o luna de zile nu este de ajuns pentru a le parcurge pe toate.

Izolarea si proximitatea Africii au creat pe insula atractii naturale unice in lume. De-a lungul mileniilor, clima a favorizat conservarea florei si faunei, iar suavitatea temperaturilor si lipsa schimbarilor bruste a conditiilor meteorologice au adus insulei denumiri precum „Insula Eterna a Primaverii” sau „Gradina Hesperidelor”.

inca din secolul 18, Tenerife a devenit un loc vizitat intens de iubitorii naturii, geografi, geologi si oameni de stiinta din intreaga lume, precum Alexander Von Humboldt. insusi autorul teoriei evolutioniste, Charles Darwin, a dorit sa viziteze insula, insa autoritatile din acea vreme i-au interzis debarcarea de teama unei posibile epidemii.

Teritoriul insulei este extrem de variat si se pot vedea peisaje desertice, dar si paduri subtropicale sau zone cu activitate vulcanica precum este Parcul National El Teide, masivul muntos cel mai inalt din Europa (3.718 m).

Galerie foto: Tenerife

{gallery}http://www.flickr.com/photos/turismodetenerife/sets/72157624222323381/{/gallery}

Plajele din Tenerife sunt variate si impresioneaza mai ales cele cu nisip negru, dar si cele cu stanci spectaculoase. Pe langa acestea, pe insula pot fi vazute orase monumentale cu edificii construite intr-un stil avangardist si toate aceste peisaje confera insulei o varietate care incanta de la sosire.

Clima

Tenerife este o insula a contrastelor, dar care s-a dezvoltat fizic in jurul marelui vulcan El Teide si a lantului muntos care traverseaza insula de la Est la Vest.

Aceasta geografie accidentata a determinat aparitia schimbarilor bruste de altitudine si o temperatura variabila care poate fi diferita de la o strada la alta si care este numita microclima.

Coasta, zona de medianias (alt. 600 ? 1500 m) si varful muntelui sunt cele trei ecosisteme naturale de pe insula. Suavitatea climei se manifesta prin temperaturi medii de 20 ? 30 de grade Celsus pe toata durata anului.

Istorie

Atunci cand conchistadorii spanioli au ajuns in Tenerife, insula era impartita in 9 mici regate Taoro, Abona, Guimar, Anaga, Tegueste, Tacoronte, Icod, Daute si Adeje, conduse de un rege (mencey), care se consulta cu un sfat al batranilor.

„Los guanches”, bastinasii care locuiau in Tenerife, se imbracau in piei si se pare ca nu cunosteau arta navigatiei pe mare. Din cultura lor se pastreaza si astazi o serie de mumii, fapt care dovedeste ca poporul guanche practica mumificarea mortilor.

Cucerirea arhipelagului de catre spanioli a inceput in 1402, iar Tenerife a fost ultima insula care a fost dominata, pe vremea Regilor Catolici.

Bastinasii au luptat cu darzenie provocand numeroase pagube armatei spaniole, precum infrangerea acesteia de La Matanza din 1494. Dupa un an, insa, spaniolii au revenit cu o armata mai mare si au invins in locul cunoscut cu numele La Victoria. Ulterior, Tenerife a devenit un punct important pe ruta maritima catre Lumea Noua.

Traditii

Fiecare sat si oras din Tenerife pastreaza si astazi traditii seculare pe care locuitorii le transmit cu smerenie de la o generatie la alta. Este vorba despre traditii si ritualuri stravechi legate de cultura agricola si de relatia cu marea.

{gallery}http://www.flickr.com/photos/turismodetenerife/sets/72157625209649754/{/gallery}

Cumparaturi

Pietele din Tenerife sunt cele mai indicate locuri pentru achizitionarea produselor locale. Sunt foarte vizitate piata agricultorului din Taraconte (Tenerife Nord), Piata din La Laguna si cea din Santa Cruz – La Laguna „Nuestra Senora de Africa”.

Cazare

Insula ofera o mare oferta de hoteluri, pensiuni, apartamente de inchiriat si bungalows. Pentru cei care doresc sa se afle in mijlocul naturii, pe langa oferta de cazare din apropierea plajelor, Tenerife dispune si de hoteluri, case rurale si campinguri situate in zone privilegiate.

Activitati si excursii

Tenerife este unul dintre cele mai potrivite locuri pentru a realiza activitati si sporturi nautice, iar cele mai frumoase locuri sunt plajele si piscinele naturale. Observarea cetaceelor, navigatia, kitesurf-ul, pescuitul sportiv, canotajul, surfingul si windsurfingul sunt cateva dintre cele mai practicate activitati sportive. Pe deasupra, in Tenerife veti putea gasi si numeroase cluburi de submarinism, activitate de observare a faunei submarine.

Originea vulcanica a insulei determina existenta unei mari varietati de plaje, pentru toate gusturile. Acestea sunt fie cu nisip negru, de origine vulcanica, fie cu nisip auriu sau cu pietricele.

Pe langa plaje, insa, Tenerife este locul ideal pentru a face numeroase excursii. Cele mai atractive destinatii sunt Parcul El Teide, nordul insulei, parcul rural Teno, orasele turistice din nord, parcul rural Anaga si turul insulei.

Pe scurt

Cum se ajunge?

Cu avionul: insula are doua aeroporturi Tenerife Norte (Nord) si Tenerife Sur (Sud).

Cu vaporul: Tenerife are doua porturi internationale.

Transport in Tenerife

Tramvaiul – circula in zona metropolitana

Autobuzul Guagua

Taxi

Masini de inchiriat

Cinci locuri care trebuie vizitate

Centrul istoric al orasului La Laguna, declarat Patrimoniu al Umanitatii in 1999 de catre UNESCO.

Parcul National Teide, declarat Patrimoniu Natural al Umanitatii pentru relieful si frumusetea naturala.

El Valle de la Orotava – Villa de la Orotava conserva o zona istorica, declarata Complex Istoric si Artistic de interes national.

TEA, Tenerife Espacio de las Artes – Este vorba de un spatiu cultural cu expozitii, biblioteca, cinema si alte activitati culturale.

El drago milenario – Dragonul Milenar din Icod de los Vinos – este cel mai mare si longeviv dintre cati se cunosc.

INFORMATII

901 501 901 – Telefonul de Atentie pentru Cetateni

Fotografii – http://www.flickr.com/photos/turismodetenerife/

http://www.tenerife.es