Secretarul de Stat, Oana Ursache, oferă o explicație stupefiantă pe pagină publică de pe Facebook despre cum se acordă banii pentru proiectele românilor din diaspora, în era USR PLUS.

Punctajul nu mai este suficient ca să primești banii

Evaluarea pozitivă a oricărui proiect nu înseamnă obligatoriu acordarea finanțării”, scrie negru pe alb șefa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Oana Ursache, care pare nemulțumită de faptul că o anumită publicație a primit punctajul favorabil și ar urma să beneficieze de fonduri.

Toate activitățile derulate în cadrul proiectului vor fi monitorizate, verificate și auditate la sânge”, mai spune secretarul de stat Oana Ursache, care amenință cu acțiuni fără precedent în istoria instituției: „Cazul știripesurse nu este singurul. Sunt și altele pe care le știam și noi și unele care ne-au fost semnalate de către comunități ca fiind în aceeași situație.

Banii acordați pentru proiectele din diaspora: 6.347.000 de lei

Comunicatul a fost publicat și pe pagina web oficială a instituției care a repartizat anul acesta 1,3 milioane de euro, pe proiectele destinate diasporei.

Ca și pe vremea PSD-ului și altor partide, multe comentarii cu privire la lipsa de transparență a proiectelor finanțare continuă să fie postate și acum de românii din diaspora. Multe asociații din străinătate au renunțat să mai treacă prin această procedură și numărul proiectelor finanțate este tot mai mic.

Suma pe care USR PLUS și guvernul o repartizează pentru comunitățile românești din străinătate este infimă, comparativ cu miliardele de euro trimise anual de românii care muncesc în străinătate.

DRP nu știe cum să facă reguli „mai bune”

Secretarul de Stat pentru românii din străinătate precizează în aceeași postare, că lucrurile se vor schimba în privința finanțărilor de proiecte pentru diaspora și că așteaptă idei de la cetățeni.

Lucrăm deja la un nou concept de atribuire de fonduri nerambursabile pe care îl vom supune dezbaterii publice, asigurând astfel eficientizarea cheltuirii banului public”, mai scrie Oana Ursache pe pagina de pe Facebook.

„Confuzie rușinoasă pentru un secretar de stat”

Răspunsurile cetățenilor, la postarea de Facebook a Oanei Ursache, nu sunt însă deloc pozitive și unii denunță aceleași probleme ca pe vremea PSD-ului: nu se știe pe ce se dau banii și unde anume se duc.

Iată comentariul unei românce la postarea secretarului de stat, Oana Ursache:

În primul rand simplificati procedurile, solicitarile de documente aberante și cererea de finanțare.
În al doilea rand dați dreptul tuturor romanilor sa aplice atât ca persoane fizice, nu doar juridice.
În al treilea rand pentru fiecare măsură din program ar trebui sa aveți grile personalizate pe măsura din programul de finanțare, nu una pentru toate cum este acum (adica un fel de tocanita cu varza).
Iar ultimul lucru este sa va onorați contractele odată semnate, nu cum se face acum cu jumătăți de măsură.
Pentru o mică corecție la textul dvs. Ii rog pe consilierii dvs.sa va explice care este diferența dintre o Agenție de presa și un site de știri, opinii și comentarii. Din păcate se pare ca aceștia v-au pus într-o confuzie rușinoasă pentru un secretar de stat.
PROTV, Antenele, FoxNews, BBC, TV5 sunt fix, echivalentul la „știri pe surse”. Adică preiau același lucru toate și îl difuzeza interpretativ sau nu.
O agenție de presa este Reuters, AFP, Agerpres, Mediafax etc.
Ce solicitati dvs.de la „știri pe surse” in comentariul de mai sus este o aberatie ce ma uimeste.
„Știri pe surse”, nu este o Agenție de presa, ci un difuzor precum TV5, BBC, FoxNews etc.
Înainte sa porniti impulsiv la „lupta” informati-va corect pentru a nu va face de ras…”, scrie Diana S., ca răspuns la postarea șefei de la DRP.

Oana Ursache nu a schimbat nimic la DRP

Dacă USR PLUS a criticat PSD-ul că împarte banii pe criterii politice, acest comunicat scris de Oana Ursache confirmă că regulile actuale de la DRP nu sunt nici mai bune, nici echitabile.

Mai degrabă, acest comunicat aruncă și mai multe îndoieli asupra criteriilor de acordare a banilor diasporei, care sunt bugetați anual de guvernul României.

Pe deasupra, de la preluarea mandatului, în 18 februarie, secretarul de stat pentru românii din diaspora nu a făcut nimic diferit de agenda pe care o avea și PSD-ul.

Se pare că în schimb a exploatat la maximum oportunitatea de a călători prin toate țările unde sunt români, iar rezultatele sunt doar niște poze postate pe Facebook și pe pagina web a instituției, care este dominată de fotografia domniei sale, îmbrăcată în ie.

Românii din Italia au cerut deja demisia secretarului de stat Oana Ursache

Lipsa de rezultate a noii conduceri DRP, după 6 luni de mandat, este acompaniată și de nemulțumirile mai multor români din diaspora care i-au cerut deja demisia. Asociația Cuore din Piacenza i-a trimis o scrisoare premierului Florin Cîțu prin care cere schimbarea din funcție a doamnei Oana Ursache.

În acest comunicat, preluat de Rotalianul, este criticată atitudinea secretarului de stat care „a fost aceea a unei parade personale, atât pe pagina de Facebook a Departamentului cât și în celelalte apariții, fiind mai mult un spectacol decât intervenții potrivite funcției pe care o deține”, se precizează în comunicatul Asociației Cuore.

Până acum nu a răspuns nimeni public la solicitarea românilor din Italia, iar proiectele aprobate spre finanțare se pot consulta pe pagina web a DRP.

* Romanul.eu nu a solicitat niciodată finanțare de la Departamentul Românilor de Pretutindeni și nici nu așteaptă. Jurnaliștii noștri preferă să-și păstreze libertatea de a informa și de a semnala neregulile întâlnite.