Cum ar fi să te oprească poliția în Europa și să nu poți dovedi de unde vii? Aceasta este întrebarea pe care nu și-a pus-o nimeni de la USR PLUS, când au decis să ceară stergerea adresei din cartea de identitate.

Românii din străinătate vor rămâne fără adresa din documentele pe care le folosesc în Europa, dacă USR PLUS va reuși în următoarele săptămâni să elimine domiciliul din cartea de identitate.

Motivul: Ca să meargă românii la vot

Prioritatea maximă a partidului condus de Dan Barna și Dacian Cioloș este să transforme cât mai repede cartea de identitate într-un document fără nicio valoare în străinătate. Singura motivație a partidului care a ajuns la guvernare alături de PNL este să „stimuleze participarea la vot a românilor”.

Un alt motiv invocat de USR PLUS este că adresa din buletin produce ”prea multă birocrație”, iar oamenii străzii ”ar avea acces la ajutoare sociale”, dacă ar avea buletine fără adresă.

Dincolo de asta însă, Dan Barna consideră că eliminarea domiciliului i-ar face pe români să meargă mai mult la vot.

Iată cum a explicat Dan Barna, co-președintele USR PLUS și vicepremier în guvernul Cîțu, propunerea de a elimina adresa de domiciliu din cartea de identitate.

De ce avem nevoie de adresa din Cartea de Identitate

Foarte mulți români din străinătate au proprietăți acasă, în România, pe care le-au cumpărat cu multă muncă și efort, iar eliminarea adresei din buletin le va produce numeroase bătăi de cap.

În loc să scape de birocrație vor avea nenumărate drumuri de făcut dacă, de pildă, au nevoie să dovedească faptul că sunt proprietarii unei locuințe. Adresa din țară nu apare pe pașaport, iar cartea de identitate este recunoscută ca document de călătorie în UE.

Cei care trebuie să semneze un contract sau care au nevoie să demonstreze în fața autorităților străine că au un domiciliu nu vor reuși să facă acest lucru.

Eliminarea cărții de identitate – propunere veche a USR PLUS

Partidul votat masiv de diaspora avea planuri de modificare a documentelor de identitate încă de anul trecut, când unii dintre candidați propuneau chiar eliminarea definitivă a cărții de identitate.

O astfel de decizie ar schimba sistemul de votare, iar politologul Cristian Pîrvulescu spune că românii ar trebui să se înregistreze dacă vor să voteze și asta ar provoca o birocrație în plus, mai ales în diaspora.

Politologul Cristian Pîrvulescu la Digi24

Guvernul României trebuie să decidă până la data de 2 august, când va fi dat în folosință buletinul european, dacă va susține propunerea USR-ului.