Finalul alianței de guvernare PSD – PNL din România îi determină și pe membrii filialelor din Spania să ia atitudine, chiar dacă activitatea celor două formațiuni nu a fost marcată până acum prin declarații sau inițiative comune, de importanță semnificativă.

Atât PSD Spania, cât și PNL Spania consideră că destrămarea USL nu era o surpriză. Liderul PSD Spania, Marius Vili Sârbu, precizează că se aştepta la acest sfârșit al USL, în timp ce PNL Spania se laudă cu noi înscrieri în partid, din rândul militanților socialiști.

„S-a rupt USL! Cum ne tratăm iluziile optice provocate”

Președintele PSD Spania, Marius Vili Sârbu, își exprimă punctul de vedere pe pagina web personal într-un articol cu titlul: „S-a rupt USL! Cum ne tratăm iluziile optice provocate”, iar liderul PNL Spania, Gelu Vlașin, răspunde și el tot prin internet pe pagina de Facebook .

S-a rupt USL și efectiv nu-mi dau seama de ce toată lumea pălește de mirare în fața unui eveniment anunțat înca de la înființarea alianței politice. Cei care mă cunosc știu părerea mea încă din momentul semnării ‘hârtiilor’ în sensul că nu am crezut în menținerea unei ținute decente a PNL. Adevarul este că ieșirea PNL din USL a întârziat mai mult decât era pronosticul meu și era aproape să cred că Antonescu este o persoană deosebit de serioasă„, scrie Marius Vili Sârbu pe pagina web personală.

Liderul social democraților români din Spania acuză PNL-ul pentru „postura de satelit permanent„, tocmai pentru că nu reușește să „întrunească un număr mare de simpatizanți și militanți„.

De ce PSD a acceptat un compromis cu partidul satelit ca PNL când cu siguranță putea singur să se descurce în orice ipostază electorală?„, se întreabă retoric președintele PSD Spania, Marius Vili Sârbu, în articolul său despre ruperea alianței USL.

„Crin Antonescu rămâne singura soluție viabilă

Nici PNL Spania nu se declară surprins de finalul USL, potrivit unui comunicat al coordonatorului Cluburilor Liberale din Spania, Gelu Vlașin, publicat pe Facebook. În prima notă despre acest subiect, liderul cluburilor liberale nu atacă direct PSD-ul, dar îl critică pe Călin Popescu Tăriceanu și reafirmă sprijinul pentru Crin Antonescu, după ce primul a anunțat că va crea un alt partid liberal.

Privesc într-un mod foarte detașat ultimele evenimente politice din România în primul rând pentru că toate mișcările mi se par previzibile și în al doilea rând pentru că în ciuda senzației de vânzoleală nebuloasă eu nu percep altceva decât o limpezire a apelor. Am asistat de-a lungul timpului la tot felul de încercări de-a discredita liberalismul, însă de fiecare dată  liberalii s-au dovedit a fi de nezdruncinat „, semnalează Gelu Vlașin pe Facebook.

Ideea (n.n. lui Tăriceanu) de-a candida la prezidențiale mi se pare din start sortită eșecului… Pentru că nu are empatie publică, nu are carisma necesară pentru o asemenea poziție și pentru că stilul dânsului este unul care nu are deloc priza la populația României.  Nu spun că dl Crin Antonescu ar fi omul perfect însă dacă ar fi să aleg la vot între cei doi il voi alege fără să ezit pe Crin Antonescu„, precizează coordonatorul liberalilor din Spania.

Gelu Vlașin: „100 de membri ai PSD Spania au trecut la PNL Spania”

Ultimul comunicat din partea PNL Spania, publicat tot pe Facebook, în 4 martie, semnalează faptul că 100 de pesediști au trecut în tabăra liberală.

Se întâmplă lucruri foarte interesante în comunitatea românească din Spania. În timp ce în România au fost câțiva liberali care au trecut la PSD sau care vor să-și înființeze propriul partid în Spania lucrurile stau cu totul altfel. Mulți români au trecut de la PSD Spania la PNL Spania! Nu intrăm în detalii despre motivele care au determinat această impresionantă migrație politică (cca. 100 de persoane au migrat de la PSD Spania la PNL Spania în ultimul timp), dar vrem doar să menționăm faptul că liberalismul este cea mai deschisă formă de-a face politică și că până la urmă nu ai cum să ascunzi sau să cosmetizezi evidențele„, precizează în comunicatul PNL Spania, coordonatorul cluburilor liberale Gelu Vlașin.

PSD Coslada a trecut la PNL cu totul

Mai mult, noii membri ai PNL, proveniți de la PSD Coslada, au primit și funcții. „Iată numai una dintre dovezile despre care vorbeam – componența Biroul Executiv PNL Coslada: Bratu Ana Maria-presedinte (fost membru in Biroul Executiv PSD Spania, fost secretar executiv TSD Spania, fost secretar PSD Coslada); Petre Marinela Georgiana-secretar (fost membru PSD Coslada); Mihaila Mariana-vicepresedinte(fost vicepresedinte in Organizatia Femeilor Social Democrate Spania si fost vicepresedinte PSD Coslada); Bratu Mariana-vicepresedinte (fost vicepresedinte PSD Diaspora si fost Presedinte PSD Coslada); Corbu Emilia- vicepresedinte (fost membru birou executiv PSD Coslada); Fechet Marin-vicepresedinte(fost vicepresedinte PSD Coslada); Nicula Florian-vicepresedinte (fost vicepresedinte PSD Coslada); Iftodi Constantin Ciprian-membru birou executiv PNL Coslada (fost membru PSD Coslada); Sandru Mariana Mirabela-membru birou executiv PNL Coslada (fost vicepresedinte PSD Coslada); Mentionam că majoritatea membrilor PNL Coslada sunt foști membri ai PSD Coslada„, mai scrie Gelu Vlașin.

Alianța „continuă” în cadrul FEDROM

Cele două formațiuni marchează astfel dispariția USL, însă conflictul nu se încheie aici pentru că atât liberalul Gelu Vlașin, cât și socialistul Marius Vili Sârbu sunt membri ai conducerii FEDROM, una dintre cele mai importante federații de asociații de români din Spania, condusă de Miguel Fonda Ștefănescu.

Mai mult, cei doi colaborează în cadrul ONG-ului ca reprezentanți ai Fedrom, în câteva Forumuri de Integrare a Străinilor din Spania.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}