Obiectivul inițiativei Food Wave din această toamnă pe care tocmai am lansat-o este de a conștientiza studenții universitari cu privire la importanța consumului de produse proaspete și de sezon, obiective ale proiectului European Food Wave împreună cu reducerea risipei alimentare și ambalaj.

În plus, studenții care vin să culeagă plante în campusurile universitare își vor putea demonstra cunoștințele despre alimente de sezon participând la jocul km 0, care constă în așezarea fructelor și legumelor fiecărui anotimp în coșul corect. O ghicitoare care nu este ușoară, pentru că există produse care pot fi consumate pe tot parcursul anului, totuși ele lasă o amprentă ecologică profundă parcurgând mii de kilometri de la locurile lor de producție la cele de consum.

.

Universitatea vă oferă Plantón_Cartel

Impactul asupra mediului al CO2 în distribuția alimentelor este foarte mare, după cum se arată poate verifica jocul Bye Bye CO2, dezvoltat în scop educațional de același departament municipal în cadrul Food Wave.

Vor fi livrate în total 2.500 plante culinare și aromatice de la Pepiniera El Retiro Sobe de diferite specii (busuioc, țelină, coriandru , stevia, lavanda, menta, oregano, patrunjel, rozmarin, santolina, cimbru…) dupa urmatorul program:

337 Septembrie: campusul Universității Autonome . La Târgul Alimentar Durabil și Campusul Agroecologic.

09 octombrie: campusul Vallecas. Universitatea Politehnică.

18 octombrie: campusul Puerta de Toledo. Universitatea Carlos III.

15 Octombrie: Plaza de Ramón y Cajal. Universitatea Complutense.

15 Noiembrie: campusul Quintana. Universitatea Rey Juan Carlos.

13 Noiembrie: campusul Vicálvaro. Universitatea Rey Juan Carlos.

Plante aromatice: utilizări nesfârșite

Pe lângă proprietățile terapeutice ale plantelor pe care le cunoaștem deja, ierburile culinare au numeroase întrebuințări în bucătăria mediteraneană datorită calităților lor de aromatizare și condimentarea tocanelor. Cu ele puteți pregăti câteva feluri de mâncare rafinate. Sunt cultivate în livezi de diferite extensii. Când vorbim de ierburi fine, ne referim la un amestec de patru ierburi: arpagic, cervil, tarhon și pătrunjel. Frunzele plantelor sunt folosite cu precădere, fie că sunt proaspete, uscate, sau deshidratate, atât pentru asezonarea tocanelor, cât și pentru a spori diversele arome ale preparatelor, fie ele crude sau gătite. În linii mari, plantele folosite în bucătărie aparțin a trei familii botanice: Aliaceae (usturoi, ceapă, arpagic), Apiaceae (angelica, cervil, fenicul, patrunjel) si lamiaceae (maghiran, melisa, menta, oregano, cimbru, salvie, cimbru).