Servește mai mult de 1.200 pacienți actuali pe an

Unitatea de spitalizare la domiciliu a Spitalului General Universitario Gregorio Marañón a respectat 31 ani de la punerea sa în funcțiune în 1981. În prezent, se ocupă de aproximativ 70 pacienți pe zi, ceea ce înseamnă o medie de 1.70 an. Unitatea, condusă de Víctor González Ramallo, specialist în Medicină Internă la acest spital public din Madrid, este formată din 21 asistenți medicali, 3 tehnicieni auxiliari de îngrijire medicală și 7 medici.

Acasă spitalizarea se adreseaza pacientilor care necesita ingrijiri de specialitate si care indeplinesc conditii clinice si sociale care sa le permita sa fie ingrijiti in propria casa. Pentru ca pacientul să poată fi internat în Unitate, acesta trebuie să fie îndrumat de la diferitele servicii spitalicești în care se află pacientul în acel moment, de la Urgențe sau chiar, în unele împrejurări, de la propriul medic primar.

Șeful Unității de spitalizare la domiciliu Gregorio Marañón, Víctor González, explică că „înainte ca pacientul să fie îndrumat, este necesar să se facă o evaluare multidisciplinară a acestei Unități, nu doar din punct de vedere medical, ci și din punct de vedere socio-familial, întrucât în ​​majoritatea cazurilor li se cere să aibă un îngrijitor la domiciliu și acceptă și această modalitate de îngrijire a sănătății”.

„În primul rând, se urmărește starea de bine a pacientului, evitând spitalizările inutile, reducând riscul de infecții nosocomiale sau o deteriorare funcțională a stării lor cognitive, în special la pacienți este mai mare, oferindu-le întotdeauna aceleași garanții ca într-un depozit convențional. Am putut verifica că aceste tipuri de pacienți evoluează mai bine acasă decât în ​​spital” adaugă González Ramallo.

O unitate puternică și coordonată

Echipa este formată din mai mulți medici interniști, un medic pneumolog, un medic geriatru și asistente cu experiență în gestionarea pacientul în zona medico-chirurgicală. De asemenea, în mod asociat, de către un specialist în Reabilitare. Profesionistii se deplaseaza zilnic la domiciliul bolnavilor cu echipamentul necesar pentru a le asigura ingrijiri complete, care pot varia de la cure complexe, administrare de medicamente intravenoase sau proceduri de diagnostic, analize de laborator, electrocardiograme sau ecografie clinica

.

Profilul persoanelor care primesc îngrijirea profesională a Unității de Spitalizare la Domiciliu este foarte variat, de la bolnavi infecțioși, bolnavi de cancer post-chirurgical și chiar afectată de Covid, spune Mª Ángeles Oller Alarcón, supervizorul de îngrijire medicală al Unității responsabile cu 03 asistente medicale si 3 TCAES

Rolul asistentei medicale este fundamental, deoarece prin unsprezece cai fiecare asistenta se ocupa de aproximativ 6 sau 7 pacienți în fiecare zi. Medicii urmăresc evoluția pacienților atât personal, cât și prin consultații telefonice. Pentru aceasta, o bună coordonare și sprijinul tuturor profesioniștilor care alcătuiesc Unitatea sunt esențiale. Educația pentru sănătate este promovată și prin această modalitate de îngrijire pentru a implica pacienții în autoîngrijire și implica familia în evoluția lor medicală.

Sursa: Comunitatea Madrid – Unitatea de spitalizare la domiciliu del Gregorio Marañón este 40 ani 1981