Senatorii au adoptat un proiect de lege care reglementeaza organizarea de cabinete medicale si stomatologice in unitatile de invatamant public sau privat. Acestea se vor afla in subordinea autoritatilor locale si vor fi coordonate de Directiile Judetene de Sanatate Publica. Activitatea lor va fi finantata prin transferuri de bani de la bugetul de stat catre cele locale, prin Ministerul Sanatatii. Proiectul prevede si obligativitatea cursurilor de prim ajutor in sistemul educational, din cauza cresterii alarmante a numarului accidentelor in scoli si a celor de circulatie.

Cabinetele de medicina scolara vor functiona pe toata perioada activitatii scolare in unitatile de invatamant public sau privat. Pe perioada vacantei scolare, activitatea medicilor se desfasoara in baza calendarului activitatilor specifice stabilite prin norme de aplicare.

Potrivit proiectului legislativ aprobat de Senat, medicina scolara se va practica in cabinete medicale, autorizate sanitar, situate fie in unitatile de invatamant, fie in centrele amenajate in acest scop si arondate unitatilor de invatamant.

Activitatea intr-un cabinet de medicina scolara se va realiza prin echipe medico-scolare formate din: un medic  (absolvent de medicina generala, care poate fi medic specialist in medicina de familie, specialist in pediatrie sau medic cu competente limitate, care nu a promovat examenul de rezidentiat), un medic stomatolog, un asistent medical (care poate fi generalist, pediatru, social sau de igiena scolara) si un asistent stomatolog.


Medicul de medicina scolara este membru al Colegiului Medicilor din Romania si beneficiaza de protectia si facilitatile pe care acesta le pune la dispozitie membrilor sai si are obligatia de a efectua cate un stagiu de pregatire de cate o luna in cadrul unei sectii de urgenta, in cadrul unei sectii de epidemiologie si in cadrul unei sectii de pediatrie. Nivelul salarizarii medicului de medicina scolara respecta grilele de salarizare aferente sectorului sanitar.

Cabinetul de medicina scolara va desfasura urmatoarele activitati: evaluarea si urmarirea starii de sanatate a prescolarilor, elevilor si studentilor, actiuni de prevenire individuala si colectiva si de promovare a sanatatii in unitatile scolare, supravegherea medicala pentru constatarea anomaliilor si depistarea precoce a bolilor si deficientelor, realizarea de interventii de prima urgenta, asigurarea controlului si supravegherii respectarii conditiilor de igiena si salubritate in institutiile de invatamant, supravegherea respectarii conditiilor ergonometrice ale mobilierului scolar, identificarea nevoilor de sanatate ale colectivitatii si formularea de propuneri pe baza patologiilor dominante si a factorilor de risc, supravegherea administrarii de medicamente in cursul procesului educational.


Desi au existat mai multe incercari de desfiintare a retelei medicale scolare, cabinetele scolare inca mai functioneaza in prezent si sunt in subordinea autoritatilor locale, fara a beneficia de fonduri suficiente si de o lege specifica. Propunerea legislativa cauta sa reglementeze domeniul asistentei de ?medicina scolara”, care sa cuprinda ?toate componentele asistentei medicale in scoli, cu precizari exprese privitoare la educatia sanitara, la cursurile de prim-ajutor si la pregatirea medicului de medicina scolara”.

„Medicii de medicina scolara si medicii de medicina dentara din unitatile de invatamant sunt furnizorii de servicii medicale profilactice si curative de urgenta pentru prescolari, elevi sau studenti, dupa caz. Asistenta medicala a prescolarilor din gradinitele cu program prelungit si saptamanal se asigura in timpul programului acestor unitati prin arondarea la cabinetele medicale din unitatile scolare cele mai apropiate, in cazul in care acestea nu exista in gradinita, iar in afara programului se asigura de catre medicii de familie pe listele carora sunt inscrisi copiii”, se precizeaza in raportul Comisiei de Sanatate din Senat.

Proiectul va fi supus dezbaterii in Camera Deputatilor.