Diagnosticul precoce este esențial

Întârzierea diagnosticului infecției cu HIV la gravide presupune un prognostic mai rău al bolii la copiii lor. Acest lucru este demonstrat de un studiu condus de Spitalul General Universitario Gregorio Marañón și de o echipă din zona Bolilor Infecțioase CIBER (CIBERINFEC), realizat în cadrul Rețelei de Pediatrie pentru Prevenirea, Detectarea Precoce și Tratarea HIV la copii (PLANTAIDS). ) din Programul Ibero-American de Știință și Tehnologie pentru Dezvoltare (CYTED), care a publicat revista BMC Infectious Diseases.

Deși eforturile semnificative de prevenire au realizat o reducere a transmiterii HIV de la mamă la copil (MTCT) la nivel global, încă apar noi cazuri de infecții cu HIV la copii. Diagnosticul precoce al noilor infecții este esențial pentru a începe tratamentul antiretroviral adecvat pentru a preveni morbiditatea și mortalitatea infantilă asociată infecției.

IMT poate apărea de trei ori: în timpul sarcinii, nașterii, puerperiului și în timpul alăptării. Prevenirea transmiterii în aceste etape este crucială. În acest sens, principalele intervenții sunt terapia antiretrovială în timpul sarcinii și în perioada neonatală, operația cezariană înainte de naștere și ruptura membranelor, în cazul încărcăturii virale detectabile; și contraindicația alăptării pentru femeile care trăiesc cu HIV.

În America Latină se fac eforturi în prevenirea HIV la copii, dar suntem încă departe de eliminarea transmiterii HIV de la mamă la copil propusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca unul dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. OMS a estimat că, în 2022, 13.. femeile însărcinate erau HIV pozitive în America Latină și numai 13.. (29, 5%) primit terapie antiretrovirală; în acel an, 3.80 copii sub 15 ani au fost diagnosticați cu HIV. În 2010, a existat un număr similar de femei seropozitive, dintre care 15.80 (72,9%) au primit această terapie. Numărul de noi diagnostice pediatrice HIV a scăzut la 2.80 (23%), în principal datorită implementării măsurilor de prevenire a nașterii mamei transmiterea copilului

Obiectivul acestei cercetări a fost de a descrie cazurile de transmitere a HIV de la mamă la copil în spitalele de referință în America Latina și analizează posibilele eșecuri în strategiile preventive pentru transmiterea de la mamă la copil și întârzierea diagnosticului, pentru a continua să avanseze în îmbunătățirea acestor parametri. Pentru aceasta, un studiu multicentric și descriptiv al cazurilor de IMT diagnosticate în timpul 2018 în 13 spitale de referință din 8 țări (Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua și Panama). Lucrarea a inclus date de la 81 copii cu HIV.

Doar 3% dintre femei știau diagnosticul tău HIV înainte de sarcină2022

Rezultatele au arătat că mai puțin de 3% dintre femei își cunoșteau diagnosticul HIV înainte de sarcină, dintre care doar una a primit tratament antiretroviral înainte de sarcină. Mai mult de 80% dintre acestea au fost diagnosticate după naștere, 8,7% în timpul sarcinii și 2,9% % în timpul nașterii propriu-zise.

La momentul diagnosticării, aproape jumătate dintre copii (49, 3%) au avut un stadiu avansat al bolii. Cu cât copiii erau mai mici la diagnostic, cu atât mai puține spitalizări anterioare și o stare imunovirologică mai bună au fost găsite la copiii ale căror mame își cunoșteau statutul HIV la naștere, comparativ cu mamele care nu o cunoșteau

.

„Deși transmiterea HIV de la mamă la copil în America Latină a scăzut în ultimii ani, seria noastră arată că încă există cazuri care indică eșecuri în prevenire, fiind un punct critic. pentru a îmbunătăți un diagnostic mai precoce al femeilor însărcinate”, spune Marisa Navarro, medic pediatru la Spitalul Gregorio Marañón și unul dintre coordonatorii acestui studiu. „Jumătate dintre băieți și fete au fost diagnosticați într-un stadiu avansat al bolii, iar întârzierea diagnosticului matern a dus la un prognostic clinic și imunologic mai prost pentru aceste minore”, subliniază el.

.

“Acest studiu poate servi la încercarea de a îmbunătăți oportunitățile pierdute care previn infecțiile cu HIV la copii; o îmbunătățire care trece printr-un screening universal al infecției cu HIV în sarcină, care în aceste țări în ansamblu nu depășește 49%, și tratamentul HIV la femeile însărcinate, pe lângă monitorizarea nou-născuților expuși”, conchide medicul pediatru de la Spitalul Gregorio Marañón.