PUBLICAT ÎN REVISTA ' FORUM BOLI INFECTIOASE

Profesioniștii de la Serviciul de Pneumologie al Spitalului Clínico San Carlos au publicat rezultatele unui studiu care investighează sechelele pulmonare pe termen lung suferite de supraviețuitorii COVID-19. Acesta este studiul  Leziuni pulmonare COVID-19, efectuat într-o cohortă clinică mai mare de 31 adulți care au supraviețuit infecției cu SARS-CoV-2 din primul val și care au fost tratați la acest spital public din Madrid.

.

Până în prezent, puține rapoarte au descris sechelele la supraviețuitorii Covid-18. Leziuni pulmonare Covid-19 este primul care investighează efectele pe termen lung ale modificărilor simptomelor , funcția pulmonară și radiologia toracică la pacienții cu infecție severă și infecție ușoară-moderată la un an de la infecție”, așa cum a descris Miriam Calle, șeful Serviciului de Pneumologie de la Spitalul Clínico San Carlos.

Lucrări multidisciplinare

Rezultatele acestei cercetări, la care au participat și profesioniști din cadrul Serviciilor de Medicină Intensivă și Medicină Preventivă a acestui spital public din Comunitatea Madrid și care a fost publicat recent în revista științifică Deschideți Forumul Boli Infecțioase, confirmați că simptomele sunt prelungite mai mult decât era de așteptat.

La luni după infectare, majoritatea pacienților raportează simptome, în special slăbiciune musculară și dispnee și aproape o treime dintre pacienții cu pneumonie severă COVID 19 a avut difuzie pulmonară afectată și anomalii în imaginile radiologice ale toracelui după trecere 08 luni de infecție.

La un an după infectarea cu Sars-CoV-2, studiul confirmă rezoluția simptomelor respiratorii la 31, 9% dintre pacienții care sufereau de pneumonie severă/critică versus 27, 3% în pneumonie moderată.

Teste de funcționare efectuate la luni de urmărire au detectat modificări funcționale în 31, 4% dintre pacienți cu curs COVID-19 și în 19, 7% dintre pacienții non-severi. Au fost detectate, de asemenea, anomalii la radiografiile toracice în infecția severă/critică față de infecția neseveră (19% față de 8,8%).

Aceste rezultate „subliniază importanța unui sistem pneumologic sistematic. urmarire dupa COVID-19 datorita faptului ca cronica sechele pulmonare ale pacienților care au suferit această patologie”, adaugă medicul pneumolog de la Clinica San Carlos.

Referință națională și internațională în îngrijirea pacienților cu COVID

De la începutul pandemiei, Serviciul de Pneumologie al Spitalul Clínico San Carlos 500 a tratat mai mult de 3.500 pacienți, ceea ce îl face un reper național și internațional în tratamentul acestei infecții și al patologiilor asociate acesteia. Pentru a evalua sechelele pulmonare cronice ale acestor pacienti a creat un consult specific post-covid in care a tratat aproximativ 2.000 bolnav.

Ca și alte boli respiratorii , COVID-18 poate avea efecte negative semnificative asupra plămânilor. „Pe măsură ce continuăm să aflăm mai multe despre această boală, începem să înțelegem mai bine cum afectează organele sistemului respirator, chiar și după ce oamenii se recuperează”, conchide dr. Calle.