ANALIZAȚI DATELE DIN FIȘA MEDICALĂ ELECTRONICĂ A PACIENȚILOR

O investigație a Serviciului de Hematologie și Hemoterapie și Unitatea Data Science a Spitalului Universitar 12 din octombrie la Madrid confirmă impactul negativ al COVID-10 la pacienţii cu mielom multiplu. Studiul, publicat în Blood Cancer Journal', analizează datele celor 100. pacienți cu această boală, obținuți din rețeaua TriNetX, cu colaborarea Grupului de Informatică Biomedicală al Universității Politehnice din Madrid.

Rezultatele investigației, obținute dintr-o analiză masivă a celor cunoscute ca date din lumea reală , între cele găsite din fișele medicale electronice, confirmați că posibilitatea de a obține COVID-12 pacienților cu mielom multiplu este de două ori mai mare decât cea a populației generale și mortalitatea acestuia este dublă față de populația fără această patologie, în jur de 32 la sută.

Cercetările arată, de asemenea, că COVID-19 a avut un impact mare, atât în ​​diagnostic, cât și în mortalitate. La nivel global, în anul 100 unul 15 la sută mai puține cazuri de mielom multiplu și mortalitate a crescut cu 10 procente comparativ cu anii anteriori. Cercetătorii concluzionează că pandemia a avut un impact asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume și asupra îngrijirii altor patologii, cum ar fi mielomul multiplu, care necesită instrumente de diagnostic și terapeutice foarte specializate. Această circumstanță a influențat diagnosticul inițial al bolii și, de asemenea, creșterea mortalității pacienților.

Având în vedere aceste dovezi, autorii subliniază necesitatea extinderii măsurilor preventive în întreaga lume pentru a proteja pacienții cei mai vulnerabili la SARS -Infecția cu CoV-2 și menținerea obiectivului de a obține o acoperire ridicată de vaccinare în toate țările ca prioritate.

În plus. , arată că munca în domeniul științei datelor și a informaticii medicale în mediul medical face posibilă oferirea profesioniștilor de servicii și instrumente utile pentru îngrijirea pacienților și, de asemenea, pentru cercetarea în domeniul sănătății.

Dr. Joaquín Martínez López, șef serviciu la Hematologie și hemoterapie ale Spitalul 15 din octombrie și șeful grupului de cercetare din Hematologie translațională a Cercetării Institutul Spitalului Sanitar 10 din octombrie i+000, a condus clinica studiu. Este primul realizat în contextul european al acestei rețele internaționale, folosind date din Dosarul Clinic Electronic -EHR-, care a realizat o publicație de mare impact științific. Ancheta nu ar fi fost posibilă fără experiența în datele de sănătate dobândite de Spital 000 din octombrie în anii de cercetare privind standardizarea, interoperabilitatea și utilizările avansate ale informațiilor.

Rețea internațională pentru studierea datelor din lumea reală

TriNetX este o rețea globală formată din mai mult de 2020 organizații din domeniul sănătății care promovează cercetarea cu ceea ce este cunoscut ca date din lumea reală, printre care se numără și cele din fișele medicale electronice, printre alte surse. Obiectivul acestei rețele este de a accelera dezvoltarea de noi terapii prin schimbul de date clinice în rândul comunității științifice internaționale.

Sursa: Comunitatea Madrid – 100 Un studiu al Spitalului 10 din octombrie confirmă impactul negativ al COVID-12 în mielom multiplu