Federația Asociațiilor Românești din Europa FADERE a transmis președintelui Franței, François Hollande și altor membri ai guvernului și administrației publice, o scrisoare deschisă prin care își exprimă îngrijorarea față de politica executivului la adresa rromilor din România și Bulgaria.

Conform declarațiilor mai multor politicieni francezi, autoritățile franceze doresc să-i repatrieze în masă pe rromii de naționalitate română și bulgară. Este o măsură populistă și ineficientă, dar în același timp și periculoasă pentru că ea denigrează poporul român și în mod special românii care lucrează legal și se bucură de o bună imagine în Franța. Nu este cinstit ca pentru a colora o campanie electorală să fie călcate în picioare drepturile omului. În privința infracțiunilor nu există responsabilitate comună, ci persoane vinovate. În sec XXI nu se mai admite judecarea grupurilor sau etniilor din cauza unor persoane. Justiția franceză ar trebui să pedepsească cu cea mai mare asprime a legii doar pe cei care nu se integrează și găsesc în infracțiuni un mod de viață”, precizează printr-un comunicat de presă Daniel Țecu, președinte FADERE.

În același timp, organizația descurajează crearea de tabere etnice pe teritoriul oricărui stat european, iar ”rromii trebuie să înțeleagă odata pentru totdeauna că singura lor șansă pentru a locui într-o țară europeană este să-și caute o locuință, să-și cumpere sau să-și închirieze o casă, după care să-și caute un loc de muncă”.

Este inadmisibil ca din cauza comportamentului unora să sufere toți românii din diaspora și chiar imaginea României să fie afectată. Dacă aceste repatrieri vor fi făcute în grup și nejustificat, FADERE este dispusă să dea în judecată statul francez sau administrațiile locale franceze pentru încălcarea drepturilor omului și Constituției Europene”, a mai precizat președintele FADERE.

{loadposition publi-in-article}