Viața familiei lui Alberto Mihai s-a schimbat radical atunci când medicul le-a spus părinților că fiul lor de 2 ani și jumătate suferă din cauza unui cancer foarte rar.

Boala am descoperit-o mai exact acum un an pe 30 octombrie, în urma unor analize de rutină, pentru că Alberto avea stări de vomă și o febră care nu trecea. Am decis să facem niște analize, în urma cărora s-a văzut că este anemic. Atunci, pediatra lui Alberto a făcut un control mai amănunțit și ne-a trimis la Spitalul Monte Principe Madrid pentru alte analize. După ce am ajuns la spital, doctorița l-a palpat și a descoperit în partea dreapta o umflătură. Atunci a început calvarul! Ne-a spus că trebuie să facem mai multe probe, tomograf, rezonanță magnetică, ca să vedem despre ce este vorba mai amănunțit. În câteva zile am făcut probele și ne-au sunat să mergem urgent a spital”, ne-a povestit Andreea, mama lui Alberto.

Andreea și Costin Veghiu s-au stabilit în Spania în urmă cu 11 ani, la fel că mulți alți români care au găsit aici un loc mai bun de trai și nu se așteptau la o astfel de încercare.

Am ajuns la spital și atunci doctorița ne-a spus exact așa: copilul vostru are un tip de cancer foarte rar. Se numește neuroblastom, cu metastaze la cap, picioare, șold și măduvă. Tumoarea era cât un pahar de apă deasupra rinichiului drept”, povestește mama lui Alberto.

Familia locuiește în Galapagar, în apropiere de Madrid, iar cazul lui Alberto i-a motivat pe mulți localnici să participe în această luptă împotriva neuroblastomului, un tip de cancer care apare la copii.

Neuroblastomul este o tumoră malignă embrionară a glandei medulo-suprarenale sau, mai rar, a ganglionilor simpatici ai sistemului nervos autonom, care ia naştere din neuroblaştii crestei neurale, după cum scrie publicația medicată sănătateatv.ro.

Din momentul diagnosticului, viața noastră s-a schimbat complet, având parte de lucruri pe care nu le cunoșteam până acum. Când cineva îți spune că băiatul tău are cancer, ai impresia că trăiești un vis urât și vrei să te trezești”, ne mărturisește Andreea, care ne-a contactat în timpul tratamentului pe care Alberto îl urmează acum la Spitalul Sant Joan de Déu din Barcelona.

În ultimul an, Alberto a trecut printr-o serie de terapii foarte dure pentru vârsta sa, dar părinții lui nu au pierdut speranța că se poate vindeca.

Am început cu chimioterapie timp de câteva luni, după care a făcut o peritonita în timpul în care i s-au luat probe din tumoare. După chimioterapie, a urmat operația, radioterapie, alte sesiuni de chimioterapie în septembrie și un auto-transplant de măduvă. Acum suntem la Barcelona unde facem un tratament pentru 6 luni la Spitalul Sant Joan de Déu, despre care medicii cred că poate reuși o posibila vindecare”, ne mai spune Andreea, care se bucură de sprijinul tuturor celor care au aflat de povestea lui Alberto.

Educatoarele de la grădiniță îl ajută să se integreze, în timp ce clubul sportiv din Galapagar organizează periodic evenimente pentru strângere de fonduri în beneficiul asociației care se ocupă cu cercetarea acestei boli, care afectează anual cel puțin 50 de copii în Spania.

Andreea și Costin au creat și o pagină pe Facebook cu numele „La sonrisa de Alberto” (Zâmbetul lui Alberto) și încearcă să mediatizeze cât mai mult situația fiului lor, ca să atragă fonduri pentru cercetarea bolii.

Scopul paginii este să strângem fonduri pentru Asociația Nen, care sprijină investigarea acestei boli, ca să găsească în câțiva ani un tratament eficient”, ne-a mai spus Andreea, care face un apel și către românii din Spania ca să sprijine această luptă a familiilor cu copii bolnavi de cancer.

Familia Veghiu și cei care colaborează la acțiunea de strângere de fonduri au făcut și pixuri cu textul „El sueño de Alberto”, iar vânzările sunt destinate cercetării neuroblastomului.

Persoanele care doresc să sprijine familia Veghiu și să-l ajute pe Alberto Mihai să depășească această boală pot să afle mai multe informații pe pagina de pe Facebook sau pot face donații în contul Asociației Nen.