Polițiști de la Generalitat-Mossos d’Esquadra și de la Poliția Națională au arestat un bărbat în orașul Vespella de Gaià (Tarragonès) pentru presupusa sa participare la infracțiunea de îndoctrinare activă a terților. În cadrul anchetei s-a constatat că deținutul s-a radicalizat puternic și a aderat pe deplin la postulatele ideologice ale organizației teroriste.

Operațiunea a fost dezvoltată în comun de Comisarul General de Informații al Mossos d’Esquadra din Tarragona și Comisarul General pentru Informații și Brigada Provincială de Informații din Tarragona a Poliției Naționale, într-o acțiune coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte Națională și condusă de Tribunalul Central de Instrucțiune numărul 3.

Un grad ridicat de radicalizare

Ancheta a început în ianuarie 2022 când experții anti-terorism au depistat un bărbat aliniat cu postulatele DAESH

În timpul anchetei, ofițerii au verificat că deținutul a devenit extrem de radicalizat și a aderat pe deplin la postulatele ideologice ale jihadistului organizația teroristă, interiorizându-și mesajele și derulând un proces intens de diseminare în masă a conținutului și mesajelor jihadiste către terți, pe care i-a încurajat să comită acțiuni violente, precum decapitarea. Deținutul s-a lăudat chiar cu angajamentul față de organizația teroristă, căreia îi depusese un jurământ de credință.

Conștient de activitatea sa teroristă, a luat diverse măsuri de securitate pentru a nu fi depistat . Printre altele, a făcut schimbări constante de adresă, ocupând locuințe nelocuite și izolate de zonele urbane care i-au permis să aibă un control mai bun asupra exteriorului.

Agenții au evidențiat starea sa avansată de radicalizarea și numeroasele antecedente penale pe care le avea – executase o pedeapsă cu închisoarea pentru o infracțiune împotriva oamenilor -.

Luni dimineața trecută s-a dus la muncă.Dispozitivul de poliție corespunzător care s-a încheiat cu arestarea și percheziția locuinței ocupate în care locuia, unde a găsit aparate electronice, terminale telefonice și documentație de interes polițienesc care este analizată de anchetatori, pleacă.

În dimineața zilei de astăzi, deținutul a fost pus la dispoziția Judecătoriei Centrale de Instrucțiune numărul Trei, al cărei titular a decretat intrarea în închisoare.

Zona Comunicare Barcelona, ​​​​9 iunie 2022

Sursa: Reținut în Vespella de Gaià un bărbat care ar fi jurat credință DAESH