Noul parlament al României va fi votat duminică, 11 decembrie 2016, iar perioada în care românii din străinătate mai pot să se înscrie în registrul electoral se apropie de sfârșit.

Guvernul României a stabilit data viitoarelor alegeri parlamentare, la care și românii din străinătate sunt așteptați să voteze la secții sau prin poștă.

Legea 288 din 2015 privind votul prin corespondență permite tuturor cetățenilor români care trăiesc în afara țării să se înscrie în registrul electoral pentru diaspora și să poată vota astfel prin poștă sau la secții special înființate în localitățile în care există cel puțin 100 de solicitări.

Perioada de înscrieri a fost deschisă la 1 aprilie și până acum o lună doar 3500 de români din străinătate au profitat de această ocazie.

Românii cu drept de vot care nu se înscriu în registrul electoral vor putea să voteze ca și până acum, la secțiile înființate la ambasadă și consulate.

De această dată însă nu vor mai exista alte secții de votare decât în orașele cu minim 100 de persoane înscrise în registru și există o mare probabilitate ca aglomerațiile trăite în 2014 să se repete și la viitoarele alegeri.

Cei care doresc să voteze în condițiile stabilite de legea 288 se mai pot înscrie în registrul electoral până în 14 septembrie la miezul nopții, ora României.

Înscrierile se pot face la consulate prin completarea unui formular care poate fi descărcat și de pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe sau prin poșta electronică.

Opțiunea electronică a fost introdusă de guvernul României prin ordonanța de Urgență 47/2016, din 31 august, dar până acum nu se știe la ce adresă de email trebuie trimise formularele de înscriere pentru că nici MAE și nici Ambasada României de la Madrid nu au informat despre acest lucru.

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Maria Ligor, explică modificările aduse de OUG 47

[youtube id=”zCMtfobicOQ” align=”center” mode=”lazyload” maxwidth=”650″ grow=”yes”]

Textul din OUG cu privire la înscrierea electronică:

Alineatul (2) al articolului 42 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

(2) Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale, alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu, transmise prin poştă, inclusiv prin poşta electronică, ori depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular.

Citește și:

Cum să te înscrii pentru votul prin corespondență în străinătate

Doar 22 de români din toată Spania vor să voteze civilizat

Ignoranța națională