Cotidianul basc „Gara” a publicat astăzi un comunicat al organizaţiei teroriste ETA prin care aceasta a anunţat încetarea focului de formă „permanentă şi generalizată” şi care poate fi verificată la nivel internaţional. Ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba a comentat conţinutul comunicatului exprimându-şi neîncrederea faţă de un final al activităţii organizaţiei teroriste şi a lansat la rândul său un apel către ETA în vederea renunţării definitive la violenţă prin desfiinţarea organizaţiei. La rândul său, principalul partid de opoziţie – Partidul Popular a comunicat faptul că nu vede în comunicatul ETA nicio urmă de regret şi că acest anunţ nu este finalul organizaţiei teroriste, ci doar o „pauză„.

Ziarul Gara a transmis astăzi un comunicat către BBC, The Guardian, Der Spiegel şi Dow Jones prin care informa că ETA şi-a exprimat acordul cu declaraţia de la Bruxelles prin care numeroase personalităţi îşi afirmau dorinţa ca organizaţia separatistă bască să renunţe la violenţe. Anunţul a fost comunicat printr-un video postat pe pagina web a ziarului Gara, în care apar 3 persoane cu cagule pe faţă şi într-un decor specific al organizaţiei teroriste, iar unul ditre cei trei a dat citire unui comunicat în spaniolă, engleză şi euskera: „ETA a decis să declare încetarea focului, permanent şi de formă generalizată, fapt care poate fi verificat de către comunitatea internaţională. Acesta este angajamentul ferm al ETA faţă de un proces de soluţionare definitivă şi către un final al confruntării armate. Este momentul de a acţiona cu responsabilitate istorică. ETA face un apel către autorităţile din Spania şi Franţa ca să abandoneze pentru totdeauna măsurile represive şi negarea statului basc.

Reprezentanţi ai Partidului Socialist spaniol şi-au exprimat deja neîncrederea faţă de comunicatul ETA, de la care aşteaptă o încetare definitivă a violenţelor şi desfiinţarea organizaţiei teroriste. Reprezentanţi ai partidului de guvernământ au precizat că aşteaptă o confirmare prin fapte a comunicatelor emise de ETA. ETA a mai anunţat în data de 5 septembrie 2010 că încetează focul, tot printr-un comunicat video în care se spunea că nu va organiza „acţiuni armate ofensive” în lupta pentru independenţa Ţării Bascilor, fără să specifice dacă era vorba despre o încetare a focului temporară sau permanentă.

Comunicatul integral:

În ultimele luni, de la Bruxelles şi până la Guernica, personalităţi internaţionale şi mai mulţi agenţi politici şi sociali basci au subliniat necesitatea de a oferi o soluţie justă şi democratică acestui conflict politic secular. ETA este de acord. Soluţia va veni printr-un proces democratic care va avea ca referinţă principală voinţa poporului basc şi ca instrumente dialogul şi negocierile. Procesul democratic trebuie să evite orice tip de negare sau prejudiciere a drepturilor şi trebuie să rezolve cerinţele teritoriale şi dreptul de autonomie care sunt nucleul conflictului politic.
Este de datoria agenţilor politici şi sociali basci de a ajunge la acorduri pentru a stabili formularea unei recunoaşteri a Ţării Bascilor (EUSKALHERRIA) şi dreptul ei de a decide, asigurând posibilitatea de dezvoltare a tuturor proiectelor politice, inclusiv independenţa.
Ca rezultat al procesului, cetăţenii basci trebuie să aibă dreptul de decizie asupra viitorului lor fără niciun tip de ingerinţe sau limite..
Toate părţile trebuie să garanteze respectarea acordurilor încheiate şi deciziile adoptate de societatea bască, stabilind garanţiile şi mecanismele necesare pentru implementarea sa.
 În consecinţă, ETA a decis să declare încetarea focului permanent şi de formă generalizată, fapt care poate fi verificat de către comunitatea internaţională.
Acesta este angajamentul ferm al ETA faţă de un proces de soluţionare definitivă şi pentru un final al confruntării armate. Este momentul de a acţiona cu responsabilitate istorică. ETA face un apel către autorităţile din Spania şi Franţa ca să abandoneze pentru totdeauna măsurile represive şi negarea statului basc.
ETA nu va ceda în efortul şi lupta sa de a sprijini şi a duce la final procesul democratic până când se va atinge o adevărată situaţie democratică în Ţara Bascilor.

COMUNICATUL VIDEO