Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, se află în prezent în România pentru a se întâlni cu autoritățile și a coordona asistența pe care UE o acordă persoanelor care sosesc din Ucraina. Comisarul s-a deplasat la granița cu Ucraina, la punctul de trecere a frontierei Siret, pentru a evalua situația de pe teren. De asemenea, acesta a vizitat noul centru logistic de protecție civilă al UE din Suceava, unde ieri au sosit din Italia patru camioane cu medicamente pentru Ucraina. Pentru a gestiona în mod eficace acest volum excepțional de mare de livrări, au fost create centre logistice în Polonia și România, cu sprijinul Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență al Comisiei Europene.

Aceste centre vor reuni ajutoarele oferite de statele membre și le vor direcționa către Ucraina. Astăzi, comisarul se va întâlni cu prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, cu ministrul afacerilor interne, Lucian Bode și cu secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență al României, Raed Arafat. Toate statele membre ale UE, plus Norvegia și Turcia, au oferit asistență Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Ajutorul include peste 80 milioane de obiecte, precum truse de prim ajutor, materiale pentru adăpostirea refugiaților, echipamente de stingere a incendiilor, pompe de apă, generatoare electrice și combustibil. Este activarea de cea mai mare anvergură a mecanismului înregistrată până în prezent, iar UE continuă să primească oferte noi în fiecare zi. Țările învecinate Moldova, Polonia și Slovacia au solicitat, de asemenea, asistență prin intermediul mecanismului din cauza afluxului masiv de persoane care fug din calea războiului, iar mai multe țări din UE au răspuns oferind adăpost, medicamente, truse de igienă și generatoare electrice. În plus, UE alocă Moldovei o sumă suplimentară de 3 milioane EUR sub formă de finanțare umanitară.

Prin această nouă finanțare, ucrainenilor forțați să își părăsească țara li se vor oferi: articole pentru iarnă și adăposturi, servicii de protecție, mijloace de transport și acces la asistență medicală, precum și asistență în numerar. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Europa se confruntă cu cea mai gravă catastrofă umanitară de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar în aceste zile întunecate, nu trece neobservată generozitatea țărilor europene care se unesc pentru a sprijini poporul ucrainean, forțat să intre fără voie în acest război. UE a acționat neîncetat pentru a coordona asistența de urgență prin intermediul mecanismului său de protecție civilă, iar o mare parte din asistența vitală a ajuns deja în Ucraina. În ciuda continuării ostilităților, partenerii noștri umanitari din Ucraina încep să își intensifice operațiunile pentru a le oferi ajutor civililor care au cel mai mult nevoie de acesta.”

Mai multe informații despre sprijinul acordat Moldovei de către UE sunt disponibile în această fișă informativă și pe site-ul nostru internet dedicat Ucrainei.

Sursa: Ucraina: UE continuă să acorde asistență de urgență, iar comisarul Lenarčič face o vizită în România