Luptele dintre armata Ucrainei și rebelii susținuți de ruși au izbucnit din nou în teritoriile de est ale Ucrainei. Separatiștii au ordonat mobilizarea militară pe fondul escaladării confruntării care a provocat o nouă victimă.

Un soldat ucrainean a fost ucis de bombardamente, sâmbătă dimineață, fiind primul deces raportat în ultimele săptămâni, informează BBC.

Raportori internaționali denunță o „creștere dramatică” a violenței de-a lungul liniei „frontului” dintre forțelor rebele și cele guvernamentale, iar președintele american Joe Biden spune că este convins că Rusia va invada Ucraina, în timp ce Moscova neagă acuzația.

Secretarul de Stat al Apărării, Lloyd Austin, a declarat și el că forțele ruse încep să „se desfășoare și să se apropie” de granița cu Ucraina, în timp ce autoritățile separatiste din republicile autodeclarate Donețk și Lugansk au pus în așteptare bărbații cu vârsta minimă de înrolare.

Mai mulți civili au fost evacuați în ultimele zile din teritoriile rebele în Rusia vecină, plecând cel puțin 6.500 de oameni din Donețk, potrivit separatiștilor.

Un localnic din Lugansk, regiune controlată de rebeli, a declarat pentru BBC News, sub anonimat, că separatiștii încearcă să provoace panica în mod deliberat și a spus că localnicii sunt determinați prudent să accepte evacuarea.

O altă persoană din Donețk, cealaltă regiune controlată de rebelii pro-ruși, a confirmat că unii oameni pleacă și a adăugat: „Oamenii vor doar ca cineva să poată în sfârșit să preia controlul și responsabilitatea pentru aceste teritorii controlate de separatiști sau de oricine ar fi – Rusia sau Ucraina”.

Detaliile despre moartea soldatului ucrainean nu au fost publicate încă, dar un raport al armatei ucrainiene vorbește despre un atac de artilerie, mortar și atacuri cu grenade, realizat de separatiști.

Potrivit unui raport neconfirmat al agenției de știri ruse Interfax, separatiștii din Donețk spun că un număr de persoane au fost ucise sau rănite ca urmare a actelor de sabotaj ale forțelor ucrainene. Nu s-au dat alte detali, iar două explozii petrecute noaptea la o conductă de gaz din Lugansk au fost, de asemenea, puse pe seama „sabotorilor” ucraineni.

Pe de altă parte, Rusia a deschis o anchetă după ce un obuz ucrainean ar fi explodat pe teritoriul său din regiunea Rostov, la aproximativ un kilometru de granița cu Ucraina.

Observatorii internaționali de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa au monitorizat armistițiul dintre separatiști și forțele guvernamentale, care au purtat un război sângeros cu costul a cel puțin 14.000 de vieți.

Vineri, misiunea de observatori a raportat „o creștere dramatică a activității cinetice de-a lungul liniei de contact în estul Ucrainei, egală cu numărul încălcărilor de încetare a focului raportate” înainte de iulie 2020.

Mesajele internaționale de descurajare a ofensivei continuă și se insistă pe menținerea discuțiilor diplomatice.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat la Munchen în cadrul unei conferințe de securitate că, dacă Rusia va invada, SUA și aliații săi vor impune măsuri cu „un cost economic semnificativ și fără precedent”, vizând instituțiile financiare și industriile cheie, precum şi pe cei care au ajutat şi au sprijinit o asemenea invazie.

Amenințarea nu-l sperie însă pe Vladimir Putin, iar Occidentul acuză Rusia că încearcă să pună în scenă o criză în regiunile separatiste pentru a avea pretextul necesar unei ofensive militare pe teritoriul Ucrainei.

Estimările SUA arată că există între 169.000 și 190.000 de efective militare masate la granița Ucrainei, la un loc cu luptătorii separatiști din Donețk și Lugansk.

Președintele rus Vladimir Putin, care supraveghează, sâmbătă, exercițiile pregătite de forțele strategice de rachete nucleare ale Rusiei, a declarat că situația în estul Ucrainei se deteriorează.

El a spus că rămâne dispus să discute despre criză cu liderii occidentali, dar i-a acuzat că ignoră preocupările de securitate ale Rusiei.

Ucraina, o fostă republică sovietică cu legături istorice cu Rusia, nu este membră a NATO sau a Uniunii Europene, dar are relații strânse cu ambele.

Rusia insistă că Ucrainei nu ar trebui să i se permită aderarea la NATO, pe care o consideră o amenințare la adresa securității sale.

Cifrele exacte sunt greu de stabilit, dar se apreciază că trăiesc aproape 3,5 milioane de oameni, în cele două teritorii rebele, care s-au desprins în 2014, după ce guvernul pro-rus al Ucrainei a fost răsturnat. De atunci, cel puțin 720.000 au dobândit cetățenia rusă, potrivit presei ruse.