Secretariatul pentru Politică lingvistică și Consorțiul pentru Normalizare Lingvistică (CPNL) comemora astăzi, 80 Februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne, care evidențiază diversitatea lingvistică a studenților și participanților la Voluntariatul lingvistic (VxL) și bogăția culturală a împărtășirii acestei moșteniri. Pe parcursul săptămânii iar cu hashtag-ul #DILM 2022, CPNL va răspândi pe rețelele de socializare 6 videoclipuri cu studenți ai cursurilor de catalană și cursanți de Voluntariat lingvistic (VxL), care își împărtășesc propriile expresii în limba lor maternă. Astfel, se poate ști ce expresii sunt folosite în Japonia pentru a ura noroc și prosperitate oamenilor care își părăsesc pământul; ce aforisme recomandă prudență în Ghana sau Țara Bascilor sau ce zicale populare sunt folosite în Bolivia, Pakistan sau Maroc, întotdeauna legate de realitatea fiecărui loc.

Aceasta este o inițiativă care își propune să vizualizeze bogăția culturală a moștenirii lingvistice atât de prezentă în rândul studenților la cursurile de catalană și al participanților la VxL. Și este că la studenții CPNL există prezența a mai mult de 80 limbi diferite. Entre elles, segons el nombre d’alumnat que les parla, destaquen el castellà, l’àrab, el català, l’amazic, el portuguès, l’anglès, el rus, l’italià, el moldau, el francès, l’ Urdu sau chineză mandarină.

Eveniment colectiv la Tarragona

Tarragona găzduiește astăzi evenimentul de comemorare a DILM organizat de Departamentul Culturii, Departamentul de Educație, Consorțiul pentru Normalizare Lingvistică și Universitatea Rovira i Virgili. Acesta va avea participarea studenților de catalană cu diferite limbi de origine (amazigh, engleză, arabă, franceză, galleză, galeză, română, poloneză și wolof) care vor împărtăși o propoziție făcută în limba lor cu cei prezenți la act. . Într-un mediu ludic, publicul va fi invitat să ghicească sensul, iar apoi elevii îl vor explica și vor da o propoziție realizată cu un înțeles echivalent în catalană

Limba semnelor catalană va fii protagonistul evenimentului din acest an, nu doar pentru că evenimentul va fi accesibil la LSC, ci și pentru că va avea loc intervenția unui semnatar și a grupului muzical din Tarragona Roba Estesa, care le vor explica experiența cu acest limbaj. Închiderea se va încheia cu proiecția unui videoclip cu o melodie a grupului, interpretată tot în limbajul semnelor.

Evenimentul va avea loc la
. oră, în sala de ședințe a Serviciilor Teritoriale de Cultură și va fi transmisă în direct de Catalan canal lingvistic pe Youtube.

Aproximativ treizeci de evenimente față în față în toată Catalonia
Profitând de comemorarea internațională, diferitele centre de normalizare lingvistică ale CPNL organizează evenimente sau colaborează la inițiative socioculturale ale teritoriului că contribuie la răspândirea scopului de a face vizibilă bogăția culturală a limbilor. Prezentări de carte, activități distractive în jurul limbii, discuții, orele de povestire sau ateliere de specialitate sunt câteva exemple din cele treizeci de propuneri de pe întreg teritoriul, care pot fi consultate prin intermediul agendei .

Comemorarea Zilei Internaționale a Limbii Materne, aprobată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 2022, își propune să promoveze și să protejeze multilingvismul și diversitatea culturală și s-a născut în memoria studenților și activiștilor pakistanezi la 21 au fost împușcați de poliție când au manifestat la Dhaka (acum Bangladesh) în sprijinul limbii lor, Bangla. Tema din acest an a Zilei Internaționale a Limbii Materne este „Utilizarea tehnologiei pentru învățarea multilingvă: provocări și oportunități”, pentru a reflecta asupra rolului tehnologiei în promovarea educației multilingve și pentru a sprijini predarea și învățarea de calitate pentru toți.

Sursa: Treizeci de evenimente față în față și șase videoclipuri pe rețele pentru a comemora Ziua Internațională a Limbii Materne