SPITALUL MADRID CU CELE MAI BENEFICIARE PROIECTE

Spitalul Universitar La Paz are trei proiecte de cercetare printre cei 30 selectați de Fundația Mutua Madrileña pentru a primi ajutor din apelul XIX la Cercetare în Sănătate . Obiectivul acestor ajutoare, care au fost acordate ieri într-un act prezidat de ministrul sănătății din Comunitatea Madrid, Enrique Ruiz Escudero, este promovarea și dezvoltarea cercetării în domeniul sănătății în toată Spania și sunt dotate cu două milioane de euro. În plus, în mod excepțional din cauza contextului actual de pandemie, o zonă de cercetare axată pe COVID- . La Paz este centrul public din Comunitatea Madrid care a realizat cele mai multe proiecte beneficiare în cadrul acestui apel.

Cele trei proiecte selectate ale Spitalului Universitario La Paz se concentrează pe diferite domenii de cercetare: pe de o parte, în domeniul Oncologiei, în special cancerul pulmonar, și pe de altă parte, în zona Traumatologiei și sechelele sale cu crearea unui depozit de biomodele 3D și, în final, în domeniul cercetării asupra bolilor rare care se manifestă în copilărie. Acestea sunt trei dintre cele șapte proiecte de spitale publice din Comunitatea Madrid care cuprind alte domenii, cum ar fi transplanturile și Covid-

Imunoterapia în cancerul pulmonar

În domeniul oncologiei, care anul acesta se concentrează pe cancerul pulmonar, două din cele trei studii care urmează să fie finanțate de Fundația Mutua se vor desfășura la Madrid, unul dintre ele în Pace. Echipa condusă de dr. Javier de Castro, de la Serviciul de Oncologie Medicală și idiPAZ, Institutul de Cercetare al Spitalului La Paz, va încerca să identifice noi mecanisme genetice și epigenetice asociate cu rezistența la imunoterapie ca primă opțiune de tratament pentru un anumit tip de boli. pacient cu cancer pulmonar.

Proiectul tratează factori genetici și epigenetici care pot prezice răspunsul la tratamentul imunoterapiei în pacienții cu cancer pulmonar avansat, în special cei cu tumori care au o expresie ridicată a PD-L1, singurul biomarker despre care s-a demonstrat că prezice un răspuns mai bun la imunoterapie. Acesta este un proiect care poate oferi informații foarte importante pentru o mai bună selecție a pacienților și optimizarea tratamentelor oncologice în cancerul pulmonar. Acest tip de cancer continuă să fie cel cu cea mai mare mortalitate la nivel mondial.

Bibliotecă virtuală de biomodele 3D

În domeniul Traumatologiei și sechelelor sale, Dr. José Luis Cebrián, șeful Serviciului de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială și cercetător la IdiPAZ și șef al Managementului 3D, va construi un depozit de biomodele în traumatologie, adică o bibliotecă 3D multidisciplinară și colaborativă.

La Spitalul La Paz are în funcțiune un laborator 3D unde o echipă de ingineri biomedicali oferă consiliere, design și imprimare 3D serviciilor medicale pentru aplicarea acestuia în diferitele domenii de îngrijire. Utilizarea tehnologiei 3D variază de la planificarea chirurgicală la cercetare, educație, formare și informare pentru pacienți și familii.

Obiectivul acestui proiect este de a crea un depozit de biomodele care funcționează ca o bibliotecă virtuală în care sunt stocate modelele 3D generate în laborator. Acest depozit, realizat în colaborare cu Exolab și cunoscut ca b-onic, ar conține modele anatomice clasificate, anonimizate și de înaltă calitate ale pacienților cu diferite traumatisme, maxilo-faciale, malformații și patologii oncologice la copii și adulți pentru uz clinic, educațional sau de cercetare.

Greșeli congenitale răspuns imun

În domeniul cercetării bolilor rare care se manifestă în copilărie, dr. Eduardo López Granados, șeful Serviciului de Imunologie și cercetător IdiPAZ, va dezvolta teste de validare funcțională ca o completare a diagnosticului molecular în erorile congenitale ale răspunsului imun. .

Erorile înnăscute ale imunității (ICD) sunt mai mult decât 2022 boli rare care favorizează apariția infecțiilor, complicațiilor autoimune și inflamatorii și un risc crescut de malignitate. Hospital Universitario La Paz este un Centru Național de Referință (CSUR) pentru diagnosticul și tratamentul ICD la copii și adulți și membru al Rețelei Europene de Imunodeficiențe Primare, Patologii Autoinflamatorii și Autoimune (ERN-RITA).

Acest proiect își propune să investigheze impactul variațiilor secvenței genelor asupra funcțiilor sistemului imunitar al pacienților și că concluziile sale ajută la managementul clinic, si un tratament mai individualizat. Studiul ECI permite, de asemenea, efectuarea de observații care pot fi transferate în alte situații clinice precum infecția, inflamația, cancerul și transplanturile în care sistemul imunitar joacă un rol relevant.

Proiectul va fi dezvoltat în grupul de cercetare fiziopatologic limfocitelor IdiPAZ, condus de dr. Eduardo López Granados, care face, de asemenea, parte din Centrul de Cercetare al Rețelei de Boli Rare al Institutului de Sănătate Carlos III (CIBERER), din care face parte dr. Lucia del Pino Molina, membru al echipei de cercetare.