În această dimineață, la Institutul de Securitate Publică din Catalonia (ISPC), a fost inaugurată cea de-a IV-a ediție a Cursului de Coordonare pentru Urgențe Majore și Catastrofe. La sesiunea inaugurală au fost prezenți directorul ISPC, Tamara Garcia, și directorul general al Protecției Civile a Generalitati, Mercè Salvat, și la o prezentare inaugurală despre geopolitică a lui Josep Baqués, politicieni dr., profesor la Universitatea din Barcelona și director. al Licenței în Securitate de la Universitatea din Barcelona și Institutul de Securitate Publică

Acest curs este la a 4-a ediție. Predat pentru prima dată în anul 2017, acest program de formare începuse să se dezvolte în 2017, datorită preocupării funcționarilor din Managementul Securității Consiliului Local din Barcelona și a Școlii de Pompieri și Protecție Civilă. Atacurile traumatice din august a acelui an de la Barcelona și Cambrils au evidențiat necesitatea formării în acest domeniu.

Viziunea cuprinzătoare a sistemului de securitate publică bazată pe cunoașterea și formarea reciprocă se cristalizează în acest curs. Include aspecte care sunt valorizate și promovate în activitățile Institutului de Securitate Publică din Catalonia: transversalitatea, coordonarea și cooperarea operatorilor noștri și a celor responsabili cu securitatea publică, precum și conducerea și direcția strategică a comandamentului. Această ediție, care se va încheia în noiembrie, implică înalți comandanți ai organelor sistemului de securitate publică implicate în gestionarea urgențelor majore din orașul Barcelona și municipiile Tarragona, Reus, Badalona, ​​Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Girona și Lleida, precum și manageri de companii de infrastructură. La curs participă, de exemplu, comandanți și manageri ai Detașamentului de Pompieri din Barcelona, ​​Pompierii Generalitati, Mossos d’Esquadra, Garda Urbană din Barcelona, ​​Protecția Civilă a Generalitati, Corpul Agenților Rurali, SEM, Crucea Roșie. și tehnicieni din municipiile Reus, Tarragona, TMB, Ferrocarrils de la Generalitat, Portul Barcelona, ​​​​Portul Tarragona și Garda Civilă.

Programul va aborda aspecte precum acțiunile asupra naturii pericole, tehnologia de intervenție a riscurilor, incendii forestiere, incendii urbane, prăbușiri de clădiri sau incidente cu mai multe victime, precum și îngrijirea populației afectate și conducerea în situații de criză. Participanții, însoțiți de alți comandanți și manageri din diferite domenii, vor putea pune în practică cunoștințele și abilitățile pentru optimizarea asumării responsabilităților și consolidarea managementului situațiilor complexe și a echipelor mari.

Anul acesta , coordonarea cursului în domeniul conținuturilor și al vorbitorilor acestuia este realizată în premieră de către Direcția Generală de Protecție Civilă a Generalitati, care preia de la Protecția Civilă a Primăriei Barcelona. Protecția Civilă a Generalitati a încorporat modificări pentru a îmbunătăți conținuturile legate de coordonarea și luarea deciziilor a măsurilor de urgență pentru protecția populației, cum ar fi limitările de mobilitate sau restrângerea activităților, precum și cu grija pentru populația afectată de urgențe cu o viziune largă în contextul urgențelor recente care au fost gestionate ca pandemie de COVID – 19 .

Cursul se desfășoară cu conținut teoretic și cu 12 zile față în față, pe lângă inaugurarea de astăzi, unde principalele subiecte legate de coordonare și intervenție în situații de urgență majore vor fi abordate prin intermediul diferiților experți și funcționari din domeniul sistemului de urgență și protecție civilă.

Sesiunile vor avea caracter teoretico-practic deoarece este folosit în special pentru a împărtăși lecțiile învățate din recentele urgențe grave. in Catalonia si de asemenea din alte zone pr opera. Astfel, coordonarea în timpul furtunii Gloria a anului 2020, atenția acordată persoanelor afectate de accidentul de autobuz al Freginals al anului 2016 si accidentul aerian Germanwings in anul 2015 sau incendiul din unele cladiri industriale din Badalona in anul 2020 sau incendiile forestiere de la Collserola. De asemenea, este planificată participarea responsabililor de coordonarea situației de urgență pentru cutremurul de la Llorca, Murcia, din anul 2011.

Sesiunile față în față abordează următoarele teme specifice: sistemul de protecție civilă și de urgență, competențele diferitelor administrații regionale, funcțiile diferitelor servicii de urgență, coordonarea generală și luarea deciziilor, coordonarea și comanda operațiunilor pe teren, voluntariat pentru protectia civila si situatii de urgenta, planificarea si raspunsul la urgente datorate riscurilor meteorologice, naturale si tehnologice, incendii urbane si forestiere majore, infractiuni si siguranta publica, situatii multi-victime, ingrijirea persoanelor afectate de urgente si incidente, reabilitare si post -recuperare de urgenta. De asemenea, este oferit conținut despre Mecanismul european de protecție civilă și răspunsul internațional în situații de urgență și despre modelul de urgență al SUA

Pe lângă acest conținut, cursul abordează atât partea teoretică, cât și partea teoretică. , instrumentele și resursele conducerii pentru comandamente

Sursa: Transversalitatea și cooperarea: axe formative ale noii ediții a ISPC Curs de coordonare pentru urgențe majore și catastrofe