După ce mii de şoferi de la firmele de transport de persoane, taximetrişti şi instructori auto au anunţat că vor mărşălui pe străzile Bucureştiului, cerând prelungirea autorizaţiilor până în 2016, o lege unică a transporturilor şi o hotărâre de guvern prin care firmele de transport neautorizate să fie amendate, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a renunţat la acţiunile de protest în Bucureşti, ajungând la un acord cu premierul Emil Boc.

Guvernul şi COTAR au şi încheiat un protocol pentru rezolvarea revendicărilor transportatorilor care prevede ca, în această săptămână, să fie adoptată ordonanţa de urgenţă pentru combaterea pirateriei în transportul rutier de persoane, precum şi un calendar de adoptare a unei legi unice în domeniul transporturilor. Ordonanţa urmează a fi elaborată împreună cu patronatele, iar Codul Rutier va fi modificat în Parlament.

Liderii Confederaţiei anunţaseră că peste 11.000 de transportatori vor protesta, în zilele de 17 şi 18 martie, între orele 10:00 şi 15:00, în faţa Palatului Victoria: „Înţelegând că primul ministru nu a fost anunţat de toate problemele noastre, este normal să dăm o şansă Guvernului şi vom amâna protestele pentru o săptămână sau două”, a spus preşedintele transportatorilor, Vasile Ştefănescu. El îl acuză pe secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Eusebiu Pistru că nu i-a informat pe şeful Guvernului şi pe ministrul Transporturilor despre problemele lor reale, considerându-l vinovat pentru situaţia creată.

Şi angajaţii Metrorex au reunuţat la greva generală programată începând cu 18 martie (grevă generală anunţată pe termen nelimitat, care ar fi făcut posibil ca metroul bucureştean să fie închis zilnic între orele 04.00 şi 16.00, până la soluţionarea cererilor de majorare a salariilor angajaţilor).

După ce lucrătorii de la metrou s-au pregătit să reia practic greva din luna noiembrie 2009 (care a fost sistată în urma declarării în afara legii a conflictului de muncă, pe care Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat între timp legal), ei au reuşit să semneze cu adminstraţia un nou conctract colectiv de muncă. Potrivit documentului, salariile nu se vor diminua, chiar dacă bugetul companiei a scăzut, iar în salariul de bază vor fi incluse unele sporuri salariale.

Guvernul şi-a propus modernizarea şi dezvoltarea reţelei de metrou din Bucureşti, prin înfiinţarea de noi staţii şi linii de metrou, respectiv staţiile „Pajura” şi „Parc Bazilescu”, de pe linia 4 de metrou, care ar urma să fie puse în exploatare în 2011 şi înfiinţarea liniilor 5 (Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon) şi 6  (Bucureşti – Aeroportul Otopeni).