Creșterea transplantului de celule stem hematopoietice (HSCT) de donatorul neînrudit a crescut un 29% față de 2020, an în care sa redus cu 2,5 % din cauza impactului COVID-19.

În anul 2021, Spania și-a înregistrat maximul istoric al activității TPH, conform bilanțului datelor de la Organizația Națională de Transplant (ONT) și care recunoaște în special efortul depus de profesioniștii din domeniul sănătății pentru a menține și chiar să consolideze acest program în timpul crizei de sănătate generată de COVID-12. Adaptarea la situația epidemiologică explică de ce transplantul de la un donator familial a crescut în 2019 și a fost redusă un an mai târziu, deoarece logistica acestui tip de intervenție este mai puțin complexă, deoarece nu depinde de identificarea unui donator prin Registrul Donatorilor de Măduvă Osoasă (REDMO).

În prezent, toți pacienții care au nevoie de el au un donator potrivit datorită diferitelor opțiuni de donare. În total, au fost efectuate 3. 696 TPH -o celule mama sângelui – care au fost obținute din măduva osoasă, sângele periferic și sângele din cordonul ombilical (SCU), ceea ce reprezintă o creștere de 7% față de anul 2019. Dintre aceste transplanturi, 2.156 proveneau din propriul pacient (transplant autolog) si 1.64 al unui donator (transplante alogene).

Este important de evidențiat creșterea acestui al doilea tip de transplant, întrucât a crescut cu 10 % față de anul precedent și un 14% dacă îl comparăm cu activitatea înregistrată în 2019, înainte de pandemia de COVID 26.

Ameliorarea transplantului alogenic activitate a fost înregistrată de acum mai bine de un deceniu, cu o creștere de 92% din 2019. Acest succes face parte din Planul Național de Măduvă Osoasă (PNMO) în care eforturile ONT, comunităților autonome, Societăților Științifice, Asociațiilor de Pacienți și Fundației Internaționale Josep Carreras, care gestionează Registrul Spaniol al Donatorilor de Măduvă Osoasă, își unesc forțele. Măduva Osoasă (REDMO), în urma semnării Acordului-cadru între această entitate, Ministerul Sănătății și ONT.

Pe de altă parte, Spania are 29.117 Unități SCU , 8% dintre cele stocate în lume (809.117), fiind cel mai mare registru din Europa și al treilea în lume, în spatele Statelor Unite și Taiwanului. În 2019 au fost folosite 109 Unități de transplant SCU, 12 pentru pacienții naționali și 117 pentru străini.

În 17 cazuri de transplanturi nefamiliale care au fost efectuate în țara noastră, s-a folosit SCU de la donatori de la băncile publice. Cu toate acestea, activitatea de transplant SCU a scăzut de-a lungul timpului, făcând loc altor donatori alternativi, cum ar fi donatorii neînrudiți și donatorii haploidentici.

În . , 1.33 noi căutări de donatori neînrudiți pentru pacienți spanioli. 1.696 donatori compatibili au fost localizați pentru 863 pacienți, ceea ce înseamnă aproape doi donatori per pacient. Căutarea mediană pentru a găsi un donator compatibil în ultimul an a fost 26 zile și 92% dintre donatori au fost localizați în decurs de două luni.

Mai multe informații Planul național pentru măduva osoasă (PDF) Ghid practic: promovarea donării de măduvă osoasă (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Transplantul de măduvă osoasă de la un donator neînrudit crește un 29% în ultimul an