Aeroporturile spaniole îşi intră în normal după un weekend de coşmar pentru toţi cei care se pregăteau să plece în această minivacanţă. AENA, agenţia care se ocupă de gestionarea aeroporturilor spaniole, a anunţat că până aseară la ora 21 peste 80 % dintre operaţiunile de zbor au funcţionat şi că se poate spune că situaţia traficului aerian revine al normal.

În acest sfârşit de săptămână, peste 600 de mii de persoane au fost afectate de greva mascată a controlorilor de trafic aerian din Spania, care începând de vineri după amiază nu s-au mai prezentat la lucru invocând motive legate de starea de sănătate. Guvernul a caracterizat acţiunea controlorilor ca fiind o grevă sălbatică, in urma căreia mii de zboruri au fost anulate şi sute mii de oameni care se pregăteau să plece în mini-vacanţa de sărbătoarea Constituţiei au pierdut pachetele de vacanţă plătite.

Greva controlorilor a determinat închiderea spaţiului aerian şi instituirea stării de urgenţă, sâmbătă la prânz, moment în care toţi controlorii au fost obligaţi să vină la post prin mobilizare şi sub comanda Statului Major al Forţelor Aeriene spaniole. La ora actuală, în Spania continuă starea de urgenţă şi premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a anunţat că aceasta s-ar putea prelungi până la 2 luni.

De aproape un an de zile, Guvernul şi sindicatul controlorilor aerieni duc o negociere destul de dură privind reducerile salariale, iar aprobarea recentă a unui decret prin care nu se mai plăteau orele extra a fost se pare motivul principal al acesti greve mascate care a dat peste cap planurile a sute de mii de pasageri.