● A fost atins numărul record de salariați, însumând 17,4 milioane, și de femei care lucrează, care sunt deja peste 9,4 milioane.
● 13,9 milioane de salariați au un loc de muncă permanent
● In cazul tinerilor, 42% din contractele semnate sunt permanente fata de 6% in medie in ultimul deceniu.
● Angajarea temporară privată este redusă cu șapte puncte și scade la cel mai scăzut nivel istoric, 17,5%
● Cel mai mare număr de locuri de muncă pentru tineri este atins în ultimii 11 ani, cu peste 2,9 milioane de tineri angajați
● Lucrătorii casnici și-au recunoscut cererea istorică de a avea acces la ajutor de șomaj după ratificarea Convenției 189 a OIM
● S-a lansat PERTE al Economiei Sociale și Economiei Îngrijirii, un proiect strategic unic în Europa și dotat cu 808 milioane euro
● Se extinde efortul în dotarea economică și umană a Inspectoratului Muncii și Securității Sociale
● În plus, se pune capăt reducerii la 50% a bazei de reglementare a indemnizațiilor de șomaj și se actualizează IPREM
● Contractul de muncă artistic permite atenuarea precarității structurale a sectorului

Ministerul Muncii și Economiei Sociale încheie anul evaluând într-un mod foarte pozitiv transformarea pieței muncii la doar un an de la aprobarea de către Consiliul de Miniștri a Decretului Regal-Lege 32/2021, din 28 decembrie, privind măsuri urgente pentru reforma muncii, garantarea stabilității ocupării forței de muncă și transformarea pieței muncii. Această regulă, ale cărei efecte depline au început după o vacatio legis de trei luni de la publicarea ei în Monitorul Oficial de Stat, a dus la o schimbare a modelului sistemului de contractare în care stabilitatea, adică contractarea pe perioadă nedeterminată, sunt deja regula.
Mai multe locuri de muncă și o calitate mai bună
Ocuparea forței de muncă s-a îmbunătățit semnificativ în ultimul an, în care s-au alăturat 514.700 de persoane, ajungând la peste 20,5 milioane de persoane angajate.
La sfârșitul anului 2022, ocuparea forței de muncă este la cel mai înalt nivel de 14 ani, cu o evoluție care are un impact deosebit atât asupra femeilor, cât și asupra tinerilor, adică asupra persoanelor care au suferit cel mai mult în crizele anterioare.
Astăzi sunt 9,43 milioane de femei angajate, cea mai mare cifră din întreaga serie istorică și reprezintă cu aproape 400.000 mai multe decât în ​​2019.
Datele privind ocuparea forței de muncă a tinerilor sunt, de asemenea, în concordanță cu cele privind ocuparea forței de muncă a femeilor. În prezent, aproape 3 milioane de persoane sub 30 de ani lucrează în țara noastră, sunt 2.945.400 de tineri.
În ceea ce privește numărul total de salariați, acesta este de 17.403.200 și atinge cea mai mare cifră din seria istorică.
În ultimele 12 luni, angajarea salariată permanentă a crescut cu 1.375.000 de persoane, ajungând la cifra de 13,9 milioane, de asemenea, cea mai mare din întreaga serie. La fel se întâmplă și cu angajarea temporară în sectorul privat, care a scăzut cu 7 puncte în ultimul an, la 17,5% și este cea mai scăzută înregistrată vreodată.
Stabilitatea ocupării forței de muncă aduce beneficii în special femeilor și tinerilor.
În cazul femeilor, în ultimele douăsprezece luni diferența cu Europa s-a redus la jumătate la abia 6 puncte. În rândul celor sub 30 de ani, rata angajării temporare a scăzut cu 13 puncte în ultimele douăsprezece luni.
scăderea șomajului
Numărul șomerilor este sub trei milioane, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2008, când a început criza financiară. În ultimele 12 luni, șomajul raportat de EPA a scăzut cu 436.500 de persoane și este sub nivelul din 2019, departe de maximul de 6 milioane de șomeri în 2013.
Potrivit datelor Eurostat, rata șomajului a scăzut cu aproape 2 puncte în ultimele 12 luni și se situează la 12,7%, cea mai scăzută valoare din 2008 și își reduce diferența negativă față de Europa.
muncitori domestici
După semnarea și ratificarea Convenției OIM 189 privind lucrătorii domestici, grupul de lucrători domestici și-a văzut pretenția istorică de a accesa contribuțiile de șomaj recunoscută în 2022 și din octombrie a acestui an încep să contribuie pentru a putea beneficia de indemnizațiile de șomaj pe care corespund acestora.
În plus, instrumentele de ratificare de către Spania a Convențiilor 177 privind munca la domiciliu și 190 privind violența și hărțuirea au fost de asemenea expediate la sediul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) de la Geneva, avansând în garantarea drepturilor lucrătorilor și care plasează Spania drept țara care a ratificat cele mai multe instrumente internaționale ale OIM.
Consolidarea beneficiilor
60% din baza de reglementare a șomajului este recuperată după șase luni. Această îmbunătățire, care se încheie cu reducerea cu 50%, care a fost aplicată încă de la guvernarea Partidului Popular în 2012, crește indemnizația de șomaj. Se estimează că va beneficia aproximativ 300.000 de persoane și va însemna în medie cu 100 de euro în plus pe lună, o creștere substanțială a îmbunătățirii prestațiilor pentru grupul șomerilor.
Indicatorul IPREM privind veniturile publice cu efecte multiple este, de asemenea, majorat la 600 de euro pe lună, măsură care îmbunătățește și lărgește protecția celor mai vulnerabile grupuri. Din 2020, acumulează o creștere de 11,7%.
IPREM este un instrument fundamental pentru protecția familiilor vulnerabile, deoarece stabilește pragurile de acces la mai multe programe de protecție socială. Odată cu această creștere, raza sa de acțiune este extinsă și permite, de asemenea, ajustarea cuantumului ajutorului, inclusiv a indemnizațiilor de șomaj.
Ajutorul de șomaj va crește până la 480 de euro pe lună în cazul general, de la 1 ianuarie. O creștere de 50 de euro, acumulată din 2020, echivalent cu o creștere de 11,7% a cuantumului de protecție pentru persoanele care au cea mai mare nevoie. Un milion de beneficiari vor vedea această creștere reflectată imediat.
profesii artistice
De asemenea, a fost validat și Decretul Regal Legea 5/2022, din 22 martie, care adaptează regimul raportului de muncă cu caracter special pentru persoanele dedicate activităților artistice, precum și activitățile tehnice și auxiliare necesare desfășurării acestuia, precum și condițiile de muncă din sector sunt îmbunătățite.
Această regulă face posibilă lăsarea în urmă a precarității structurale a profesiilor artistice și încadrarea sectorului în parametrii de stabilitate a muncii stabiliți de Reforma Muncii. În acest scop a fost concepută figura contractului artistic de muncă, care răspunde intermitenței activității.
Decretul-lege regal, deja validat, recunoaște drepturile grupului de lucrători care desfășoară activități tehnice și auxiliare, afectați de angajări frauduloase și care au suferit în mod deosebit efectele pandemiei.
De asemenea, îmbunătățește cuantumul despăgubirii în cazul rezilierii contractului.
Economia socială
Pe 14 decembrie a fost lansată cererea de ajutor pentru promovarea Economiei Sociale, dotată cu 99,3 milioane de euro, angajament hotărât al acestui tip de entități și companii. Această dotare poate fi utilizată pentru proiecte în 2022 și 2023. Acest Plan Cuprinzător de Promovare a Economiei Sociale pentru Generarea unei Tesaturi Economice, Incluzive și Durabile, pentru proiecte inovatoare în anii 2022 și 2023 este încadrat în Planul de Redresare, Transformare și Reziliența economiei sociale și de îngrijire,
Promovarea Economiei Sociale dintr-o abordare inovatoare este scopul principal al acestor granturi, care urmăresc, de asemenea, să crească și să consolideze acea țesătură economică incluzivă și durabilă care reprezintă în prezent 10% din PIB.
În ansamblu, companiile de Economie Socială, de la cooperative la societăți de muncă sau firme de inserție, asociații de pescari, centre speciale de ocupare sau fundații generează în jur de două milioane de locuri de muncă.
Ajutoarele aprobate în această cerere, care pot fi solicitate până pe 16 ianuarie, fac parte din PERTE al Economiei Sociale și al Economiei Îngrijirii, un proiect strategic unic în Europa și dotat cu 800 de milioane de euro repartizați între 13 ministere.
Munca autonomă
Strategia Națională de Promovare a Ocupării Independenței 2022-2027 (ENDITA) aprobată de Consiliul de Miniștri răspunde nevoilor persoanelor care dezvoltă munca pe cont propriu și plasează munca pe cont propriu ca element cheie într-o economie regenerată și durabilă și, de asemenea, promovează munca pe cont propriu pentru a contribui la egalitate și coeziunea socială în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă.
Unele dintre obiectivele ENDITA sunt de a acționa în schimbarea generațională, de a se concentra asupra grupurilor critice ale persoanelor care desfășoară activități independente de peste 52 de ani și sub 30 de ani, de a feminiza antreprenoriatul, de a simplifica procesul pentru acest grup, de a promovează formarea specializată în management și, de asemenea, sprijină inovația și internaționalizarea.
Inspectia Muncii
Ministerul Muncii și Economiei Sociale a întărit impulsul Organizației Autonome de Inspecție a Muncii și Asigurărilor Sociale, pilon al acțiunii de guvernare a acestui departament al cărui buget este majorat cu 41,5% până la finalul legislaturii. În acest sens, forța de muncă din piele va crește cu un total de 600 de militari noi.
În cadrul Planului Strategic 2021-2023 pentru Inspecția Muncii și Asigurări Sociale, a fost lansat Planul de șoc 2022 de combatere a fraudei la recrutare pentru controlul eventualelor utilizări frauduloase și Oficiul de Stat pentru combaterea discriminării din cadrul Inspectoratului Muncii.


Sursa: Trabajo culminează un an de transformare a pieței muncii cu locuri de muncă mai multe și de mai bună calitate datorită Reformei Muncii