Noul guvern de la Madrid a anunțat că va anula decretul din 2012 prin care accesul la serviciile sanitare publice a fost limitat pentru străini, de Partidul Popular al lui Mariano Rajoy.

Aceasta va fi una dintre primele măsuri pe care le va adopta cabinetul condus de premierul socialist Pedro Sánchez și urmează să fie analizată împreună cu guvernele comunităților autonome din Spania.

„Vom restabili dreptul la sănătate pentru toate persoanele. Trebuie să aprobăm un alt decret care-l va elimina pe cel din 2012 și vom reda tuturor dreptul la protejarea sănătății”, a declarat purtătorul de cuvânat al guvernului spaniole, Isabel Celaá, la conferința de presă de vineri.

Restabilirea accesului universal la serviciile publice sanitare se va face în aproximativ 6 săptămâni, timp în care guvernul socialist va aproba un decret și va cere aprobarea măsurii în Congresul Deputaților.

Actualul decret 16/2012 al Consiliului de Miniștri privind accesul la serviciul public de sănătate a fost adoptat în timpul mandatului ministrului Ana Mato.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a justificat atunci faptul că îi lasă fără sănătate pe imigranții fără acte și pe cei care nu contribuie la fondul statului prin economisirea a cel puțin 917 milioane de euro.

Restrângerea accesului la sănătate a afectat cel puțin 150 de mii de oameni în Spania.

După 6 ani de la implementarea acestei legi care a interzis accesul la serviciile publice de sănătate multor străini nu există niciun studiu care să dovedească faptul că obiectivul a fost atins.

Au fost publicate în schimb studii care arată că în această perioadă a crescut numărul deceselor în rândul imigranților și cel al cazurilor în care pacienților fără resurse li s-a cerut să semneze facturi cu contravaloarea serviciilor medicale prestate în regim de urgență.