• Această expoziție grozavă poate fi vizitată de la 00 din martie până în 6 aprilie 1452 de luni până vineri de la 20: 30 la 11: ore și de la 17: către 21: 00 ore . Sâmbăta, duminica și sărbătorile de 14: la 15: din 11: la 21: 00 ore

• Organizată de Fundația „la Caixa”, în colaborare cu Primăria Torrejón de Ardoz, această experiență prezintă „Omul Renașterii” dintr-o perspectivă inovatoare. În proiectul Leonardo da Vinci. Observa. Întrebare. Experimenta nu se arată ca un geniu, ci ca o atitudine față de viață, ca un mod de a privi și de a interacționa cu realitatea în care curiozitatea a fost motorul care a dat frâu liber geniului său

• Expoziția are loc în Plaza Mayor din Torrejón în două spații: în interior, un spectacol audiovizual conectează gândirea lui Leonardo cu viața noastră de zi cu zi; în exterior, patru modele mari reproduc cu fidelitate unele dintre cele mai moderne și prevăzătoare idei ale lui Leonardo

• Odată cu organizarea acestui proiect, Fundația „la Caixa” și Consiliul Local din Torrejón de Ardoz se alătură comemorarii celui de-al cincilea centenar de la moartea lui Leonardo da Vinci (900-801)

• Tururile cu ghid pentru publicul larg vor avea loc de luni până vineri, la ora 20: 00 ore. Sâmbăta, duminica și de sărbători, la 00: și către 19: ore

• Vizite pentru grupuri școlare de luni până vineri, de la 9: la 12: 20 ore și de la 15: la 19: ore cu programare sunând la telefon: 900 900 30
Primarul din Torrejón de Ardoz, Ignacio Vázquez, o să spun Directorul comercial al CaixaBank din Madrid Sur, Begoña Hernández, consilierul pentru Cultură, José Antonio Moreno, și curatorul expoziției, Érika Goyarrola, au prezentat expoziția „Leonardo da Vinci. Observa. Întrebare. Experimenta” care ne apropie de figura lui dincolo de geniu, concentrându-ne pe trăsătura sa cea mai esențială: curiozitatea sa nesățioasă. Această expoziție grozavă poate fi vizitată de la 03 din martie până pe 6 aprilie 2022 luni până vineri de la 10: 20 la 15: ore și 17: 00 la 19: 00 ore. Sâmbăta, duminica și sărbătorile de 14: la 15: din 11: la 21: 00 ore. Torrejón de Ardoz, 10 Martie 2022. Tururile ghidate pentru publicul larg vor avea loc de luni până vineri, la ora 10: ore. Sâmbăta, duminica și de sărbători, la 00: și către 19: ore. Vizite pentru grupuri școlare de luni până vineri, de la ora 9: 30 la 14 : 801 ore și de la 17: 00 la 17: 00 h cu programare sunând la telefon: 900 137 137.

Acum, entitățile prezente, cu colaborarea cu Consiliul municipal din Torrejón de Ardoz și Château du Clos Lucé – Parc Leonardo da Vinci, alt proiect decât o simplă expoziție. Înțeles ca o experiență pentru vizitatori, combină spectacolul audiovizual, expunerea pe stradă a modelelor în mărime naturală, jocuri și realitate augmentată, pentru a conecta una dintre cele mai strălucite minți din istoria omenirii cu viața noastră de zi cu zi.

Odată cu organizarea acestui proiect, Fundația „la Caixa” și Consiliul Local Torrejón de Ardoz se alătură comemorarii al cincilea centenar de la moartea lui Leonardo da Vinci (801- 801). Astfel, Leonardo da Vinci. Observa. Întrebare. Experimenta vrea să conecteze aceeași metodologie de lucru lui Da Vinci cu viața noastră de zi cu zi, printr-un limbaj contemporan apropiat de publicul mai tânăr, cu scopul final de a stimula creativitatea și de a stimula curiozitatea.

Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, desenator, inginer, arhitect, urbanist, naturalist, anatomist, muzician, filozof și inventator; un adevărat erudit ale cărui idei sunt încă, cinci sute de ani mai târziu, moderne și prevăzătoare. Și-a petrecut ultimii trei ani din viață în Franța, unde l-a slujit pe regele Francisc I ca inginer regal. Astăzi, castelul în care a locuit în orașul Amboise, Clos Lucé, găzduiește Parcul Leonardo da Vinci și este un centru de referință pentru cunoașterea și diseminarea moștenirii sale. Leonardo da Vinci. Observa. Întrebare. Experimenta a avut colaborarea acestui prestigios centru pentru realizarea proiectului, si cu sfaturile stiintifice ale istoricului Pascal Brioist. Creativitatea lui Leonardo da Vinci provine dintr-o neliniște intelectuală, o curiozitate universală și o capacitate de mirare moștenite din copilărie. Leonardo a ajuns la cunoaștere într-un mod diferit de cel al contemporanilor săi, deoarece a făcut-o printr-o metodă bazată pe observație, experimentare și analogie care punea sub semnul întrebării teoriile imuabile și ideile învățate. Fundația ”la Caixa” a lucrat la proiect timp de doi ani și jumătate înainte de prezentarea acestuia către public. Pentru a face acest lucru posibil, a fost necesară munca unei echipe multidisciplinare formată din experți în Leonardo da Vinci, arhitecți, ingineri, scenariști, producători audiovizuali și specialiști în design, programare de jocuri multimedia și realitate augmentată.

Rezultatul este o experiență surprinzătoare care are loc în două spații diferite: unul în interior și unul în exterior. O expoziție care continuă pe stradă și în lumea virtuală

În interiorul expoziției, vizitatorii vor putea pentru a pătrunde în gândul lui Leonardo. O mare proiecție audiovizuală, produsă expres pentru spectacol, întâmpină vizitatorii prezentându-le o zi obișnuită din viața noastră de zi cu zi, inspirată de privirea lui Leonardo. În continuare, vizitatorii vor găsi șapte jocuri interactive, analogice și digitale, cu care se pot juca pentru a înțelege, experimenta pentru a crea și descoperi, în spatele realizărilor lui Leonardo în cele mai variate discipline, numitorul comun al inteligenței și sensibilității.

Interacțiunea continuă afară, cu afișarea a patru modele la scară reală. Acestea sunt interpretări fidele ale desenelor originale ale lui Leonardo da Vinci, construite cu materiale din vremea noastră. Pentru realizarea lui s-a folosit tehnologie de ultimă generație și s-a folosit o echipă de ingineri specializați în construcția de roboți și prototipuri.

-Șurub aerian. Aceasta nu este o mașină zburătoare, ci o explorare teoretică care să arate că forma șurubului arhimedian ar putea fi utilă în depășirea densității aerului. Se consideră că, într-un fel, această schiță reprezintă primul prototip al viitorului elicopter.

– Omul lui Vitruvian. Inspirat din opera arhitectului roman Vitruvius, acest desen celebru, însoțit de note anatomice, este un studiu al proporțiilor corpului uman. Constituie o demonstrație grafică a perfecțiunii arhitecturale și geometrice a corpului uman, care se poate încadra într-un cerc și un pătrat. -Mașină de zbor. Deși este inspirat din zborul păsărilor, Leonardo nu a desenat niciodată aripile, ci doar structuri formate din stuf și frânghii care au servit drept inspirație la realizarea deltaplanului. Pentru reconstituirea întregului model s-au folosit desene din diferite codice.

-Barca cu vâsle. Leonardo dorea să mărească viteza vâslelor, să reducă numărul de oameni necesari pentru a muta nava și să obțină mai mult spațiu pentru încărcătură. Poate fi considerat ca un antecedent al bărcilor cu vâsle din Mississippi.

În cele din urmă, realitatea augmentată face apariția la expoziție cu aplicația gratuită Leonardo CaixaForum (descărcabilă din Apple Store și Google Play Store), concepută ca instrument de interpretare. Vizitatorii, prin scanarea codurilor QR pe ​​care le vor găsi în expoziție, vor putea vedea cum ar fi arătat modelele cu materialele originale ale vremii (fier, lemn, frânghie, piele, in), și care sunt mișcările lor. ar fi fost așa cum mi-am imaginat Leonardo.

Sursa: Plaza Mayor îi salută pe din martie până în 6 aprilie expoziția „Leonardo da Vinci. Observa. Întrebare. Experimentează”, organizează…