Guvernul Cîțu a rectificat normele sanitare și a scos măsura carantinei pentru cetățenii care ajung în țară din state de pe lista galbenă, dacă aceștia prezintă un test PCR.
Decizia vine la câteva zile după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a introdus din nou Spania pe lista galbenă și a reactivat obligativitatea testului PCR.

De această dată, testul PCR anulează obligația de a intra 10 zile în carantină, după cum au anunțat în conferința de presă de ieri premierul Florin Cîțu și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/0lK7j3-0iFA?start=430″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

„Dacă este în zona codului galben nu mai este nevoie de carantină, dacă persoana este vaccinată sau prezintă un test PCR din ultimele 72 de ore. Nu mai intră în carantină”, a precizat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Guvernul a creat și o listă roșie pentru țările cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantina la sosire pentru 10 zile, dacă persoana nu este vaccinată.

Ultima actualizare a listei țărilor cu risc epidemiologic, realizată luni, a creat o adevărată stare de haos la primele îmbarcări pe aeroporturile din Spania, către România, din cauza faptului că mulți pasageri nu au avut timp să facă un test PCR.

Doar miercuri la Madrid, una din companiile care operează zboruri către România a fost nevoită să lase la sol 82 de persoane, iar la Malaga au fost respinse la îmbarcate cel puțin 15 pasageri.

Consultă aici noua lista a țărilor cu risc epidemiologic