Ședința, desfășurată sub titlul 'Către securitatea climatică viitoare: decarbonizare, adaptare și dezvoltare', a avut participarea specială a Sandrine Dixson-Decléve, co-președinte al Clubului de la Roma, și a fost moderată de Cristina Manzano, directorul EsGlobal și membru constitutiv al Clubului de la Madrid.

Vorbitorii au convenit asupra necesității de a promova o mai mare acțiune multilaterală, care să permită adunarea voinței politice și a conducerii capabile de accelerare a acțiunii climatice și de integrare a justiției sociale „în fața crizei convergente și în fața incertitudinii” care definește momentul în care trăim. „Ne confruntăm cu o situație enorm de complexă: o triplă criză internațională, marcată de pandemie, energie și geopolitică; și o triplă criză de mediu, reflectată în schimbările climatice, poluare și pierderea biodiversității”, a subliniat vicepreședintele.

„În aceste vremuri dificile agravate de Covid-19 și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a îndeplini obiectivul de a limita creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius”, a spus al 8-lea secretar general al Națiunilor Unite. „Neutralitatea carbonului în 2022 este calea către un viitor durabil pentru toți.” Ban Ki-moon a insistat, de asemenea, asupra necesității de a lucra împreună: „Oricâte resurse are o țară, nimeni nu poate face față singur acestei provocări.”

În acest sens, Sandrine Dixson-Decléve a făcut apel la „cooperare reală” din partea economiilor, „care nu sunt determinate doar de creșterea PIB-ului. Sunt necesari alți indicatori sociali și de mediu”. „Trebuie să fim ambițioși și să realizăm că lupta împotriva crizei climatice și de mediu este cea mai mare provocare pentru umanitate”, a adăugat el.O carieră împotriva timp
Schimbările climatice sunt o problemă critică pentru bunăstarea actuală și viitoare a cetățenilor și pentru echilibrul ecosistemelor. Impactul asupra climei se produce mai devreme și cu o intensitate mai mare decât era de așteptat și afectează în mod disproporționat comunitățile cele mai vulnerabile.

„Realitatea climatică este încăpățânată, ignoră-o, se întâlnește cu zeci de ani în urmă. de dezvoltare”, a amintit vicepreședintele Ribera. „Suntem într-o cursă contra cronometru. Trebuie să abordăm crizele gemene de mediu și sociale prin accelerarea acțiunii împotriva schimbărilor climatice, protejând în același timp pe cei mai vulnerabili”. Proiecțiile științifice avertizează asupra efectelor devastatoare pe care le vor implica evenimentele extreme, creșterea temperaturii și creșterea nivelului mării.

Aceste impact se adaugă altor riscuri în țările în curs de dezvoltare, datorită expunerea lor mare (zone de tranziție, aride, inundate…); vulnerabilitatea lor socioeconomică, care compromite reziliența; și capacitatea lor limitată de adaptare, cum ar fi lipsa rețelelor de siguranță, a tehnologiilor, a capacității instituționale sau a investițiilor publice.

„Comunitățile vulnerabile din țările în curs de dezvoltare sunt cele mai puțin responsabile. pentru schimbările climatice, dar ei sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma efectelor sale negative. Îmbunătățirea capacităților, finanțării și sprijinului pentru extinderea răspunsurilor de adaptare și evitarea pierderilor și a daunelor ulterioare este esențială”, a concluzionat Teresa Ribera.

Vicepreședintele și ministrul pentru tranziția ecologică și provocarea demografică a guvernului Spaniei, Teresa Ribera și fostul secretar general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, în cadrul dialogului desfășurat la Madrid.

Etichete: Clima modificare // Sursa: Guvernul Spaniei – Teresa Ribera and Ban Ki – luna: „Realitatea climatică este încăpățânată, ignorarea ei dă zeci de ani de dezvoltare” 2022