Un angajament format din șase documente fundamentale, legate de: Cadrul Global pentru Biodiversitate; strategia de mobilizare a resurselor; partajarea beneficiilor din utilizarea informațiilor digitale de secvență a resurselor genetice (DSI); cadrul de monitorizare; mecanismul de monitorizare, raportare și revizuire; și decizia privind consolidarea capacității.

Acest angajament va face posibilă realizarea protecției și managementului eficient pentru conservarea a 30% din suprafața terestră și a suprafeței marine până în 2030. „Am reușit în sfârșit să cădem de acord asupra unui cadru global care să ne ghideze eforturile de a opri și inversa pierderea biodiversității și să ajungem într-o lume cu caracter pozitiv până în 2030”, a declarat vicepreședintele, care a participat la întâlnire în calitate de negociator european pentru Cadrul Global. Ribera a amintit că Spania se numără printre delegațiile care au apărat un nivel ridicat de ambiție.

Printre principalele realizări realizate în cadrul Global Framework se remarcă reducerea semnificativă a riscului de dispariție a speciilor și refacerea a 30% din suprafața ecosistemelor degradate până în 2030. Pe de altă parte, acordul include amenajarea spațială favorabilă pentru biodiversitate în întregul teritoriu și reducerea contaminării, inclusiv reducerea riscului de pesticide extrem de periculoase cu cel puțin jumătate, precum și scăderea pierderilor de nutrienți pentru mediu, de asemenea, la jumătate;

Un alt dintre angajamentele Cadrului Global pentru 2030 este eliminarea, minimizarea și reducerea impacturilor derivate din speciile exotice invazive, prin identificarea și gestionarea căilor de intrare a speciilor exotice, reducerea ratelor de introducere cu cel puțin jumătate și stabilirea acestor specii. . De asemenea, se angajează să minimizeze impactul schimbărilor climatice asupra biodiversității și să promoveze adaptarea, atenuarea și reducerea riscurilor de dezastre prin soluții bazate pe natură.

Integrarea deplină a biodiversităţii în politicile sectoriale, în special în acele sectoare cu cel mai mare impact asupra biodiversităţii, cum ar fi agricultura, pescuitul, gestionarea pădurilor şi acvacultura, este un alt punct important al acordului.

Finanțare internațională pentru conservare
La aceasta se adaugă mobilizarea resurselor din toate sursele, interne și internaționale, publice și private, pentru finanțarea necesară implementării cadrului global. De asemenea, obiectivul identificării, eliminării și inversării stimulentelor și subvențiilor care dăunează biodiversității, precum și stabilirea unui nou mecanism de distribuire corectă și echitabilă a beneficiilor derivate din utilizarea informațiilor digitale privind secvențele derivate din resurse genetice.

Această schemă de măsuri va actualiza Protocolul de la Aichi cu ținte ambițioase pentru 2030 care vor contribui la realizarea viziunii europene de „Trai în armonie cu natura” până la jumătatea secolului.

COP15, a cărei deschidere și prima parte a avut loc în octombrie 2021, a avut loc în perioada 7-19 decembrie 2022 sub președinția chineză și a servit, de asemenea, ca cea de-a X-a reuniune a părților la Protocolul de la Cartagena privind biosecuritatea (COP/MOP 10). ) și a IV-a reuniune a părților la Protocolul de la Nagoya privind accesul și partajarea beneficiilor (COP/MOP 4).

Fotografie de familie în cadrul celei de-a XV-a Conferințe a Părților Națiunilor Unite (COP15) a Convenției asupra Diversității Biologice, la care a participat al treilea vicepreședinte al Guvernului, Teresa Ribera.

Mai multe informatii Teresa Ribera participă la COP15 privind diversitatea biologică în calitate de negociator european pentru cadrul global pentru biodiversitate (16/12/2022) Site-ul web al celei de-a XV-a Conferințe a Părților Națiunilor Unite (COP15) a Convenției privind diversitatea biologică Etichete: Schimbarea climei Sursa: Guvernul Spaniei – Teresa Ribera sărbătorește adoptarea unui nou cadru global de biodiversitate pentru a proteja 30% din zonele terestre și marine în 2030